#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 70 : Mustafa Kemal 'e Aşklanmak || Halil Bezmen

18 Haziran 2014 Çarşamba

Okudum Bitti - 70 : Mustafa Kemal 'e Aşklanmak || Halil Bezmen


Müptelâ Yayınları



                                              Genç bir kızın imkansız aşkının çevresinde , tarihin kurguyla dansına şahit olmak istiyorsanız , bu kitap kaçmaz. Çok , çok beğendim. İyi ki okumuşum dediğim kitaplardan oldu. 


                                            Palma , nişanlısı Osman 'dan ayrılınca , ilk aşkını kaybetmenin hüznüyle , bunalıma girer . Büyükelçi olan babası kızının oyalanması , zor günleri atlatması için Yedikule'deki Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi başhekimi ve arkadaşı olan doktor Antranik 'in yanına gönderir. Kısa sürede ölümlere tanık olan Cemile ( Osman 'dan ayrıldıktan sonra Palma ismini kullanmayı reddeder ) ,  acısını unutur , işine verir kendini , kısa sürede başarılı bir hemşire olur . Tedavi için gelen bir subaya ilk görüşte tutulur. Yakışıklı subayımız Mustafa Kemal 'dir.  Bu aşkı , imkansızlığına rağmen içinde büyütür.  Kendisine aşık olan teğmen Mehmet Ali 'nin evlenme teklifini bile Mustafa Kemal ' e aşklandığı için reddeder. 


                                        Osmanlı 'nın yıkıntısından , hüsranla sonuçlanan Cihan Harbi 'nden elde kalan enkazlarla yeni bir gelecek kurmak isteyen Mustafa Kemal ve çevresinin , daha doğrusu tüm ülkenin yaşadığı zorlukları bir kez daha okumak , olaylara bambaşka açıdan bakmak kitabın sürpriziydi. Sadece aşk çevresinde dönen bir kitap okurum diyorken , çok daha fazlasını buldum. Savaşın kazananının aslında olmadığını , kazananın da kaybettiği çok şeyler olduğunu , farklı tarafların bakış açısıyla sunan kitabımızda Kurtuluş Savaşı zamanları çok etkileyici bir şekilde anlatılmış. Bazı - bana göre - aykırı kısımlar olsa da , ister tamamen kurgu ister kısmen kurgu olarak görüp okuyun , Mustafa Kemal ' i hiç böyle düşünmediğinizi fark edeceksiniz. 



                                      Üstelik sonu da şaşırtıcı oldu , içerdiği hüzne rağmen , keyifle okunacak kitaplardan , yer yer geçmişi anıp gözleriniz dolsa da , böyle bir aşk siyah beyaz filmler de olur ancak deseniz de ben okuyun derim... 







...  Osman gittikten sonra Palma , dizlerinin titrediğini hissetti ve düşmemek için sırtını kapıya yasladı. '' Allah 'a emanet ol sevgilim , seni çok sevdim. '' diye mırıldandı. Gözyaşları akmaya devam ediyordu, hayallerini kalbinden öyle atıyordu, gözyaşlarıyla yıkayarak...





... Osmanlı ordusu, Enver Paşa komutasında Ruslara karşı giriştiği Sarıkamış Harekâtı'nda soğuğa , açlığa ve bitlere yenildi. Allahuekber Dağları 'nda yüz bin şehit verildiğini öğrenince, Cemile 'nin babası sabaha kadar ağladı ve '' Hiçbir ordu dövüşmeden yok olmamıştır. Dünya tarihine bir utanç abidesi diktik. Osmanlı Devleti, hayatları bu kadar ucuza feda ediyorsa, artık yeryüzünden kalkmalıdır ki insanlık böylesi bir devletten kurtulsun,'' dedi.





... Başarısızlığı kanıtlanmışsa , tek yol eskisinden vazgeçip yepyeni bir şey kurmak değil miydi ? İnsanoğluna değişmek zor geldiği için Mustafa Kemal 'in durumu zayıftı. Ne var ki kimsede olmayan bir silaha sahipti : O bir dâhiydi.



... '' Geçmişini unutan , onu tekrar yaşamaya mahkûmdur.''
                                                                            - Johann Wolfgang von Goethe



...  Eylül ortasında Türkler Yunan ordusunu Sakarya 'da yenip kaçmaya zorladılar. Geri çekilmenin bedelini sivil halk öder. Köprüler ve tren yolları dinamitlendi. Yol üstündeki köylerde , ne kadar değerli mal varsa- özellikle hayvanlar- alındı, evler yağma edildikten sonra köyler, tarladaki mahsulle birlikte yakıldı.Bu toprakları bir gün ele geçirmekten umudu kesen Yunanlar, halka saygılı davranmayı bıraktılar. Kovalayan Türk ordusunu yavaşlatmak için geride kullanabilecekleri hiçbir şeyin kalmamasına özen gösterdiler. Savaş böyle yapılırdı. Kadınlar için değişen bir şey yoktu : Kazanan, zaferin sevinciyle, kaybeden de yenilginin öfkesiyle ırza geçmeyi ihmal etmezdi.





... '' Savaş bir başladı mı, sonunu ancak ölüler görür. ''
                                                                            - Georges  Santayana




... '' Savaşta beklenen vatan için ölmemiz değil, karşımızdaki eşşoğlueşeğin kendi vatanı için ölmesidir. ''
                                                                            - General George S. Patton




... '' Osman 'ı sevdim. ''
     Vedia , konuyu ciddiye almaz bir tonda, '' O yaşlarda , kaybettiğimiz her erkeğin hayatımızın büyük aşkı olduğuna inanırız. İlk aşk, büyük aşk sanılır; bu ikisi hep karışır. ''







                                            

                                                                  MÜPTELÂ  YAYINLARI 

                                                                     1. Baskı Mayıs 2014

                                                                               302 Sayfa

                                                                  Satın Almak İçin : Kitap sihirbazı

2 yorum:

  1. Hah... Bu kitabı almakta tereddüt ediyordum, şimdi kesin alacağım :)

    YanıtlaSil
  2. Okursanız yorumunuzu merak ediyorum , ben çok sevdim.

    YanıtlaSil