#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 103: Yerdeniz Büyücüsü || Ursula K. Le Guin

24 Aralık 2015 Perşembe

Okudum Bitti - 103: Yerdeniz Büyücüsü || Ursula K. Le Guin





                      Ursula da sevdiğim yazarlardan. Daha önce iki kitabını okudum.

Yaban Kızlar yazısı burada,

Mülksüzler yazısı şurada.



Yerdeniz Serisi 'nin ilk kitabı Yerdeniz Büyücüsü. Aslında tüm kitapların birada olduğu şahane bir baskı var ama okumak kolay olsun diye ayrı ayrı aldım ve yakın zamanda devam etmeyi planlıyorum. Serinin kitapları şu şekilde : 



1-Yerdeniz Büyücüsü

2-Atuan Mezarları

3-En Uzak Sahil

4-Tehanu

5-Yerdeniz Öyküleri

6-Öteki Rüzgar




Yerdeniz isimli kurgusal evrende geçen harika bir kitaptı. Okumak için beklediğime değdi. 



Birçok adadan oluşan, büyünün yaygın olduğu bu dünyada Duny isimli bir çocuğun yaşadıklarının romanı. Annesinden dolayı Duny ama herkes ona Çevik Atmaca diyor. Annesinin ölümünden sonra teyzesi tarafından büyütülür ve ondan duyduğu büyüleri çaba sarf etmeden öğrenir. Teyzesi onun doğuştan gelen yeteneğini tesadüfen fark eder ve bildiği her şeyi ona öğretir.


 Yaptığı büyü ile köyü düşman saldırısından kurtarınca , depremi durdurmasıyla tanınan büyücü Ogion onu yanına almak ister. Çevik Atmaca kabul edip gider ve artık adı Ged olur. Zorlu eğitim sürecindeyken bazı olaylar yüzünden ayrılıp Roke Büyücülük Okuluna gitmek durumunda kalır. Okulda da başarısıyla dikkat çeker. Kendi hatası yüzünden peşinde olan Gölge ile mücadelesini okumanız lazım, zaten çok anlattım. 




Sıradan bir fantastik kitaptan fazlası var, felsefi boyutu bile var. Arka kapakta yazarın da dediği gibi:

'' Sanırım Yerdeniz Büyücüsü 'nün en çocuksu yanı konusu: Büyümek. Büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuz bir yaşımda tamamladım- ne kadar tamamlanabilirse; o yüzden de çok önemsiyorum. Çoğu genç de önemser. Ne de olsa esas işleri budur: Büyümek. '' 


   Ged 'in büyümesinin, zorluklarla mücadelesinin büyüklere masal tadında anlatımı. Daha ne olsun ? Dili akıcı, büyülü. 





... Güç, sadece ihtiyaç olduğunda   ortaya çıkmaz: Bilgi de olması gerekir.




... Ogion yarım mil daha gittikten sonra nihayet 

'' Duyabilmek için susmak gerekir. '' dedi.





... '' Akıllıya soru gerekmez; aptal ise boşuna sorar...''





... '' Kötü niyet, kötü sonuç doğurur.'' 









                       METİS KİTAP
                    
                    Çeviren: Çiğdem Erkal İpek
                      6. Basım Kasım 2011
                     187 Sayfa









6 yorum:

  1. Metis bu kapak işini iyi beceriyor di mi yaa ♥_♥ ben de tüm seriyi alınca mı okumaya başlasam diye kararsızım bakalım ayracını da çok sevdiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayracim çok tatlı birinden hediye. Ne olur ne olmaz tamamladı öyle basla. Güç sende olsun. :D

      Sil
  2. bence de birlikte basım daha güzel ama böylesi daha opsiyonel :D

    YanıtlaSil
  3. en sevdiğim kitaplardan bu benim. atuan mezarları'nı da okudum ama kalanını henüz okumadım. araya da epey zaman girdi. hepsini en baştan mı okusam yoksa kaldığım yerden mi devam etsem bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Araya zaman girerse benim de hızlı üstünden gecmem gerekir bence.;-)

      Sil