#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti -19 : Vathek || William Beckford || Babil Kitaplığı - 3

31 Ocak 2016 Pazar

Okudum Bitti -19 : Vathek || William Beckford || Babil Kitaplığı - 3





                  Herkese merhaba. Gecenin kitabı çok sevdiğim Babil Kitaplığı serisinin üçüncü kitabı Vathek. 

      Babil Kitaplığı 'ndan okuduğum diğer kitaplar :



Dilek Evi - Kipling 

 Tuzdan Heykel - Lugones  

Lady Anne Susuyor - Saki 


          Umarım bu sene bu güzel seçkiden daha çok kitap okuyabilirim. Eksiklerimi de alıp, tamamlayabilirim inşallah.






                    İngiliz olan Beckford 'un Fransızca olarak yazdığı Vathek, İslami örgülerle süslenmiş, gotik bir 1001 gece masalı tadında. Beckford , Abbasi halifesi Vathek 'in trajik hikayesini toplam üç gün, üç gecede kaleme almış. Vathek 'i daha keyifli okumak için Borges 'in şahane önsözünü okumak da lazım . Gerçi Babil Kitaplığı 'ndaki bütün kitaplardaki önsözleri şahane. 


                      Aç gözlü, kadınlara, lükse düşkün halife Vathek, geleceğe olan merakından dolayı bir kule inşa ettirir. Hayatı bir gün ortaya çıkan çirkin, gizemli yabancı yüzünden değişir. Yabancı halifeye satmak için birçok eşya getirir. Bunlardan biri de üzerinde gizemli yazılar olan bir kılıçtır. Çirkin yabancı, halifeyle konuşmayınca zindana atılır ve oradan da kaçar. Bu arada kılıcın üzerindeki yazıları okuyamayan halife , okuyabilene ödüller vereceğini duyurur . Kılıcın üzerindeki yazıların sürekli değiştiğini keşfederler. Bu ufak gizemden etkilenen halife , korkunç yabancıyla tekrar karşılaşınca Yeraltı Ateşi Sarayı 'nın hazinelerini kazanma umuduyla dininden bile vazgeçer. 


      Büyüler, büyücüler, cinler, şeytanlar... Neler yok ki ? Gotik romanın tanımı gibi bir kitap. Bir yandan da gerçeklik de barındırmıyor değil. Kısa ama yoğun bir okuma oldu benim için. 





... Şu bir gerçek ki, yalnızca araçları durumunda oldukları bir iyilik nedeniyle gururlanan insanlar, kaçınamayacakları budalalıklar da yaparlar.



...Zavallı faniler! İşte böyle hayallere kapılıyorlardı! Tanrının sırlarının enginliği gizlenmişti onlardan.



...Yürekleri ateş aldı;  ve işte o anda, Tanrının bağışlarının en değerli olanını, umudu yitirdiler!





DOST KİTABEVİ YAYINLARI

Çeviren: İsmail Yerguz
2. Baskı 1999
142 Sayfa




4 yorum:

  1. ÜZerindeki yazıların sürekli değiştiği esrarengiz bir kılıç! Ooo! Gerçekten ilginç...:) teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. İngiliz yazardan hafif mistikve buram buram tarih kokan bir orman mı? Ben alırım bunu! : Yazınla farkettim Babil Kitaplığından tek bir kitap okumamışım :(

    O kedileri de yerim ben! Ne tatlılar yahu siyah beyaz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedicikler arkadaşımın :) Hem yazı fontu, hem değişik kapakları, Borges önsözü... Seviyorum ben Babil kitaplığı 'nı.

      Sil