#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti-20 : Fareler ve İnsanlar || John Steinbeck

31 Ocak 2016 Pazar

Okudum Bitti-20 : Fareler ve İnsanlar || John Steinbeck







              Herkese merhaba. Ayın son kitabını da yazıp, yeni aya bitirilmiş ama bloga yazılmamış kitaplarla girmemenin mutluluğunu yaşayacağım.  Blogda yer verdiğim diğer Steinbeck kitapları : 



Altın Kupa tık tık  , 

Kaygılarımızın Kışı tık tık .

Umarım bu yıl bol bol Steinbeck okuyabilirim.


   Fareler ve İnsanlar 'ı geçtiğimiz yıl okumuştum (çocukken dde okuduğumu hatırlıyorum) ama taşınma sürecinde olduğumuz için tam randımanlı okuyabildiğimi düşünmediğim için bu sene şenlik listeme yeniden aldım ve sakin kafayla yeniden okudum. Gerçekten çok sevdim. Çok duygulandım, etkilendim, sinir oldum. Birçok duyguyu yaşatan kitabı , favorilerime ekledim bile.


    John Steinbeck bir röportajında kitabın geçtiği yerlerde kendisinin de işçi olarak çalıştığını, çoğu kişilerin gerçekle hayal karışımı olduğunu, hatta Lennie 'in gerçek olduğunu, gerçekten bir cinayet işlediği ve akıl hastanesinde yattığını söylemiş. 


               Fareler ve İnsanlar , mevsimlik işçi olan George Milton ve güçlü,iri yarı ama aklı biraz kıt arkadaşı Lennie Small 'ın duygu yüklü, kısacık öyküsü. Biraz para biriktirip, kendi topraklarına sahip olma hayali peşinde, çiftlik çiftlik gezip ağır işlerde çalışırlar. Lennie kocaman bünyesine rağmen, ufak bir çocuk gibidir, elinin de ayarı yok bu arada. Seveyim derken fareleri, köpekleri öldürecek kadar haşin.Ama kötü niyetli değil, kocaman bir bünyeye hapsolmuş, küçük bir ruh gibi düşünün onu. George ne derse onu yapıyor ona çok bağlı. George önceleri çok dalga geçse de, teyzesinin ölümünden sonra Lennie 'ye sahip olur. 


         Bu ikilinin hazin hikayesini okurken, dostluk,dayanışma,umut, insan ilişkileri, sosyal sınıf farkları, güçlünün güçsüze zulmü ve hatta zavallı hayvanların kaderleri hakkında derin düşüncelere dalabilirsiniz. 


       Klasik olarak anılınca , okumayanların gözünü korkutmasın, çok akıcı bir kitap. Okuyun, hatta bol bol Steinbeck okuyun. Bu arada okuyanlar sizin en çok sevdiğiniz Steinbeck kitabı hangisi ?






... George ilgilenmiyormuş gibi bir tavır takınmaya çalıştı.
''Bayağı eğleneceğiz bu çiftlikte galiba.''




... Slim George 'a sanki içini görmek istercesine baktı. ''Artık pek birlikte yolculuk eden olmuyor,'' diye düşünceli düşünceli mırıldandı. ''Neden bilmiyorum ama. Belki de bu kahrolası dünyada herkes birbirinden korkmaya başladı.''



... ''İyi biri o,'' dedi Slim. ''İnsanın yüreğinin iyi olması için akla ihtiyacı yoktur.''



... ''İnsan yanında  biri olmazsa delirir. Kim olduğu hiç önemli değildir, yeter ki yanında olsun.''

''Sana bir şey diyeyim mi? İnsan çok uzun süre yalnız kaldı mı hastalanır, yalnızlıktan hastalanır.''





SEL YAYINCILIK

Çeviren: Ayşe Ece
Eylül 2012
126 Sayfa





3 yorum:

  1. Bu kitabı hep merak etmişimdir;)İnşallah okuyacağım.Güzel paylaşım.

    YanıtlaSil