#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti- 125: Yaşlı Adam ve Deniz (İhtiyar Balıkçı) || Ernest Hemingway

16 Ekim 2018 Salı

Okudum Bitti- 125: Yaşlı Adam ve Deniz (İhtiyar Balıkçı) || Ernest Hemingway





              Kitap seven herkese merhaba. Günün kitabı Ernest Hemingway 'den Yaşlı Adam ve Deniz. Kitabı uzun uzun yıllardır okumak istiyordum. Ama bir türlü kısmet olup da okumamıştım. 

          Filmi de izlemedim haliyle henüz. Belki izlerim, eşlik eden biri olursa. :) 
Gerçekten uzun uzun zamandır, çeşitli sebeplerle kitabı okumak istiyorum. En son geçen sene, Başkanı Sorgulamak| Saddam Hüseyin'in Sorgusu (John Nixon) kitabında adı geçince, ay artık okuyayım demiştim ama yine okumadım. Saddam'a özel bir sempatim olduğundan değil de, merak işte. Bahsettiğim kısım şöyleydi: 


''Saddam'a ne okumaktan hoşlandığını sormuştum. Tarih ve Arapça hikâyeler okumayı sevdiğini söylemişti. En sevdiği kitabın hangisi olduğu sorusuna cevabı Ernest Hemingway'in Yaşlı Adam ve Deniz kitabı olmuştu. 'Düşünsenize sadece bir adam, bir tekne ve bir olta var. Kitabın bütün malzemeleri bunlar ama bize adamın durumuyla ilgili o kadar çok şey anlatıyor ki. Şahane bir hikâye doğrusu.' ''


       Bu aralar ara ara sesli okumalar yapıyorum. Bu kitabı da o şekilde okudum. Seksen dört gün boyunca hiç balık avlayamayan yaşlı bir balıkçı Santiago ile seksen beşinci gün balık avına çıktık. Yaşlı adamın tüm hezeyanını, korkularını heyecanını içimde hissettim. Bitirince uzun bir süre balık yememe kararı bile aldım. Düşük tempolu ama acaba ne olacak diye merak ettiren bir okuma oldu benim için. Azmine, gücüne, kaybetmediği umuduna hayran kalmamak elde değildi. Bu sene belki bir Hemingway kitabı daha okuyabilirim. 





'' 'Öyleyse iyi geceler. Sabah seni uyandırırım.' 

'Sen benim çalar saatimsin' dedi çocuk.''


'' 'İnsan yenilmek için yaratılmadı' dedi dokunaklı bir sesle; 'Ademoğlu mahvolur ama yenilmez.' ''



''Zaten her şey şu ya da bu biçimde başka bir şeyi öldürmekle meşgul...''



''Talih insana her an, hiç tanınmayacak biçimlerde gelen bir şeydir...'' 





BİLGİ YAYINEVİ


Çeviren: Orhan Azizoğlu

125. Basım Eylül 2018
136 Sayfa






3 yorum: