#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti -33: Cehennem | İlahi Komedya #1 || Dante

26 Mart 2014 Çarşamba

Okudum Bitti -33: Cehennem | İlahi Komedya #1 || Dante







                              Okuma Şenliği şiir kategorisi için seçtiğim İlahi Komedya 'nın ilk kitabıyla başladım. Uzun zamandır merak ettiğim ve okumak istediğim bir kitaptı. Hep Cahit Sıtkı Tarancı yüzünden. :)  Beklentimi hem karşıladı hem hayal kırıklığına uğradım diyebilirim , arada kaldım. 



                                              Dante  7 Nisan perşembeyi 8 Nisan'a bağlayan gece günahkarlığı temsil eden karanlık bir ormanda kaybolur.  Cuma sabah gün doğarken ustam dediği Vergilius ile karşılaşır ve diğer dünyanın üç bölümünü gezmek için yolculuğa başlarlar. 


                                               Dante 'nin gözüyle cehennemi turluyoruz. Huni şeklinde dibe doğru daralan cehennemin her bölümünde farklı günahkarla karşılaşıyoruz. Kimler yok ki...  İslam filozoflarını sırf hristiyan olmadıkları için cehennemde gösterecek kadar şuursuz , Peygamber Efendimiz 'i bile orada anacak kadar haddsiz olduğu için kişisel olarak beni hayal kırıklığına uğrattı. Zaten kendi siyasi ,dini görüşlerine göre kendi kişisel cehennemini tasvir ettiği bence fantastik bir kitaptı ama tasvirleri oldukça etkileyiciydi. Bakalım Araf ve Cennet  nasıl olacak.






...88-  ' İnsan yalnızca başkalarına 

               zarar verecek şeylerden korkmalı;
               bunun dışında korkuya yer olmamalı...
                                                     (İkinci Kanto)


121- '' Mutlu günleri anmak acılı günlerde, inan ki 

             acıların en büyüğü...''
                                                    (Beşinci Kanto)


... 46- Gördüğün adam yeryüzünde kurumlunun tekiydi ;

             küçücük bir iyilik izi süslemez belleğini:
            bu nedenle buradaki gölgesi bunca öfkeli.
                                                       (Sekizinci Kanto)


 ...118- mezarlar öyle kızmıştı ki , kendilerini

             sımsıkı saran alazlardan , hiçbir demirci
           daha kızgın bir demire gereksinim duymazdı.
                                                        (Dokuzuncu Kanto)



... 52- Vicdanları sızlatan hile ise,
            bir insana güven duyana da yapılır,
           o insana güvenmeyene de.

  55- Hilenin bu ikinci biçimi, doğanın ürünü
          sevgi bağlarını kopartır,
          işte bu nedenle ikinci dairede

58- iki yüzlüler, büyücüler, dalkavuklar,
       kalpazanlar, din sömürücüleri, hırsızlar,
       pezevenkler, dalavereciler gibi pislikler yer alır.
                                                       (On birinci Kanto)
                                         

13- On zebaniyle birlikte gidiyorduk şimdi.
       Ah , zebaniler öyle korkunçtu ki! Ne var ki,
      kiliseye ermişle, meyhaneye boğazına düşkünle gidilirdi.
                                                      ( Yirmi İkinci Kanto )



                                            Sayfa altlarında bulunan çeviren notları çok aydınlatıcı ve işe yarar olmuş. Bir nevi okuma rehberi gibi. Yalnız her sayfada Usta/ustam, rehberim  olarak anılan Vergilius 'un açıklanması ilginç geldi :) Kapakta ve sayfa aralarında kullanılan görseller çok güzel. Kapak ve kutu resimleri Rönesans ressamı Sandro Borticelli 'ye aitmiş. Diğer görsellerden de bazıları ünlü Fransız ressam ve gravürcü Gustave Dore 'ye aitmiş.





                                                                         OĞLAK YAYINCILIK 

                                                                      ÇEVİREN : REKİN TEKSOY
                                                                              16. BASKI  2013
                                                                               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder