#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 118 : Baba Segi ve Dört Eşin Gizli Yaşamı - Lola Shoneyin

24 Aralık 2013 Salı

Okudum Bitti - 118 : Baba Segi ve Dört Eşin Gizli Yaşamı - Lola Shoneyin



                                             Çok eşli Baba Segi ( Ishola Alao ) ve dört eşinin hayatlarına oldukça yakından göz atan bir kitap. Tüm karakterler kendi ağızlarından , kendilerini anlatmışlar. Nijerya' da yaşayan Baba Segi'nin eşleriyle ,çocuklarıyla olan ilişkisi , bütün eşlerinin geçmişleri ve birbiriyle olan ilişkileri var kitabımızda. Düşük tempolu da olsa bence ilginçti, sıkıcı değildi.

                                              Dört numarılı eş Bolanle , kendinden , kötü anılarından kaçmak için tesadüfen tanıştığı yaşlı ve 3 karılı Baba Segi ile evlenmeye karar verir. Baba Segi , genç, güzel ve üniversite mezunu yeni eşiyle atacağı havaları düşünüp sevinçten ölür, diğer eşler ise kıskançlıktan ölürler. Hepsinin geçmişlerini okuyunca acıyacak gibi olsam da yaptıklarını okuyunca bütün eşlerinden de Baba Segi'den de tabiri cazizse nefret ettim.


                                          Ailenin sırları uzun zaman geçmesine rağmen hamile kalamayan Bolanle 'nin şifacılara gitmeyi saçma bulup ,istememesi ve öğretmenin de Baba Segi'ye doktora gitmeleri yönünde verdiği tavsiyelerle , muayene edilmesiyle çözülmeye başlar.. Tüm bu süreçte evde bol entrika döner.Bolanle ne kadar iyi niyetli davranmaya çalışsa da kendini sevdiremez. Adından tahmin edilebilir bir kitap yani , Nijerya'da evlilik ve kadınlar hakkında olduğunu düşündüğüm için merak etmiştim , sonu tahmin edilebilir olsa da okunabilir :)






... Şimdi geriye bakınca, iki yıl geçtikten sonra , daha sıcak bir yıl karşılama beklediğim için ne kadar saf olduğumu fark ediyorum. Sadece önemsiz bir eklenti olacağımı düşünmem aptalcaydı , esasında eklemeye değil , onlardan bir şey almaya gelmiştim. Ben gelince Baba Segi'yle  geçirdikleri 2.33 gece , 1.75 geceye düşmüştü. Zaten aralarında az bir şekilde paylaştırılmış olan duyguları artık üç yerine dört kadın arasında bölüştürülecekti.




... Yol boyunca penceremden dışarı baktım ve şu anda dönüştüğüm insanla üşümüş ve ıslak bir şekilde agbalumo ağacının altında duran kızı bağdaştırmaya çalıştım. Dikiz aynasında yüzümü gördüm. Sen kimsin ? diye sordum kendime. 





... Baba Segi'nin başı eğikti , tıpkı yapraklarını  bir sonraki rüzgar esintisine vermeden önce eğilen, ölmek üzere olan bir dal gibi. Gözyaşları yere sessiz bir gürültüyle düştü.





... '' Umut nerede ?''

    '' Her tünelin sonunda bir gökkuşağı vardır.''






                                      FENİKS KİTAP

                                      ÇEVİREN: ASLI TÜMERKAN
                                      ARALIK 2013
                                       290 SAYFA

                                      SATIN ALMAK İÇİN Kitap Sihirbazı                    

4 yorum:

  1. İlk defa duydum bu kitabı ama nedense konusuna ısınamadım. Çok eşliliğin düşüncesi bile hoşuma gitmiyor, belki de ondan.

    YanıtlaSil
  2. Baba kesin kısır çıktı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonu tahmin edilebilir yerine sonu çok belli demeliydim :))

      Sil