#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 70 : Değişim || Mo Yan

24 Haziran 2016 Cuma

Okudum Bitti - 70 : Değişim || Mo Yan






                     Herkese merhaba.  Mo Yan 'ın okuduğum ikinci kitabı Değişim. Daha önce arkada görülen tuğla kalınlığında olan İri Memeler ve Geniş Kalçalar 'ı okudum. Yazısı burada. Çok etkilenerek, severek okumuştum. Yazarın başka kitaplarını da okumak istiyorum. 

                     Kitap uzun öykü olarak geçse de bence biraz otobiyografi , bolca anı. 2005 yılında tanıştığı bir yayıncının kendisinden ülkesindeki değişime dair bir yazı yazmasını istemesiyle şekilleniyor. Yazma konusunda özgür olunca , belirli bir kalıba bağlı kalması gerekmeyince böyle bir güzellik çıkmış ortaya.

                 Yazar, zaman içerisinde belirli bir düzeni olmayan geri dönüşlerle bazen tüm toplumu etkileyen önemli olaylara değiniyor, bazen de ufak tefek olaylara. Ülkesindeki değişime kendi yaşadıklarından hareketle değişik bir açıdan bakıyor. Anlatımı akıcı, sade, çok güzel işte. Bu kadar akıcılıkta Mo Yan 'ın kitaplarını Çince aslından çeviren Erdem Kurtuldu 'nun da emeği kuşkusuz çok fazla. Teşekkürü borç bilirim. Kitabın kapağına da bayıldım.




... O zamanın Zhang Öğretmen 'i, seksenlerde dedikleri gibi söylersem ''kaymak gibi çocuktu'', doksanlarda ''güzel çocuk''a dönüştü bu, şimdilerdeyse  ''yakışıklı'' oldu galiba? Belki yakışıklı oğlanları tasvir etmek için daha popüler sözcükler vardır bugünlerde ama bundan emin olmak için komşunun genç kızına danışmam gerek.



... Büyük haydutların yaptıklarının üçte biri kahramanlık kahramanlık içerir, kahramanların yaptıklarının üçte biri de haydutluk.



... '' Buradan çekip gitmeliyim artık, ağaçlar yerinden olursa ölür ama insan yaşamaya devam eder.''



... Bizim köyün meşhur masalcılarından Wang Gui Dede 'nin anlatmış olduğu bir hikâyeyi hatırladım birden : Bahtsız bir adam olan Jiang Ziya un satarken esen kuvvetli bir rüzgâr  bütün ununu alıp götürmüş sonra kömür satayım demiş ama o kış ılık geçmiş aksi gibi, başını göğe kaldırıp uzun uzun iç çekerden de kuş sıçmış ağzına.



... Zaman değişti, her şey bunun kanıtı adeta.



... Dünya işleri değişkendir : Kader âşıkları bir araya getirebilir, kaza geliyorum demez, koşullar garip kombinasyonlar yaratabilir, yani tuhaflık hemen her an her yerde bizimle birliktedir ve bu konuda söyleyecek pek bir şey bırakmaz bize.



... ''Elliden sonra az önce gözünün önünde olan şeyi bile unutmaya başlıyorsun ama geçmişte yaşananlar gün geçtikçe daha da netleşiyor. ''






CAN YAYINLARI

Çeviren: Erdem Kurtuldu
1. Baskı Mart 2019
94 Sayfa




2 yorum:

  1. yeni sipariş verdim , kalınlara geçmeden yazarı tanıyayım istedim :D

    YanıtlaSil
  2. Okumayı çok istediğim yazarlardan..
    İyi pazarlar. :)
    Sevgiler.

    YanıtlaSil