#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 107 : Yer Demir Gök Bakır - Yaşar Kemal

14 Kasım 2013 Perşembe

Okudum Bitti - 107 : Yer Demir Gök Bakır - Yaşar Kemal



Yazar Ayları kasım konuğumuz ; Yaşar Kemal. Bu sebeple ben de annemin eski kitaplarından olan , Yer Demir Gök Bakır 'ı seçtim. Severek okudum. Karakter tasvirleri çok doyurucuydu .


Kısaca bahsedecek olursam ;


Pamuk hasadından umduklarını bulamayan ve ağaya borçlarını ödeyemeyen köylüler , korku , sıkıntı içindedirler. Muhtar Sefer ise tam bir sahtekar , Adil 'Efendi 'nin ( yani ağanın) köydeki gözü kulağı. 

     Bu korku ve yoksulluk içindeki köylüler ,  Taşbaş 'ı kendi kendilerine ermiş ilan ederler. Önceleri ermiş olmadığını söyleyip , köylü ikna etmeye çalışan Taşbaş , zamanla acaba öyle miyim şüphelerine düşer ve yavaş yavaş kendisi de inanır.

Aslında kendilerine bir umut  kapısı yaratan köylünün , umutsuzluğu ,çaresizliği çok etkileyici şekilde işlenmiş. Delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkartamamış durumu ...


Kitabın bana fazladan faydası bilmediğim bir kelimeyi öğrenmek oldu.

Buymak : üşümek ,donmak demekmiş.






...  Meryemce taş gibi. e düşünüyor ola? Neler geçiyor aklından ? Ölmeden kendini öldüren Meryemce. Bir insan konuşmazsa , o insan öölü demektir. Şu Meryemcenin şimdi ölüden ne farkı var ?



... Adil Efendi köyde ne varsa aldı. Buğday, arpa, un, bulgur, tavuk, horoz , keçi , inek , eşek, at,  ne varsa aldı. Bir de bir şey yaptı, Kel Mustafa'nın avradının donunu da aldı. Dedi ki, her şeyi unutursunuz ,  avratların donunu aldığımı unutmazsınız.







ANT YAYINLARI
İKİNCİ BASIM
KASIM 1968
488 SAYFA




10 yorum:

  1. yazar aylarında bu ayın Yaşar Kemal'e ayrıldığını fark etmemişim... severek okuduğum duayenlerden... ancak bir kaç kitabını arka arkaya okuyunca sanki yazdığı hikaye hiç bitmemiş, diğer kitaplarında devam ediyormuş gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitapları okumuştum , bu kitabı lise zamanlarımda deneyip , sevmemiştim. Sanırım ağır gelmiştir o zaman. Yeniden denedim , çok iyi yapmışım.

      Sil
  2. Bende bu serinin ilk kitabı olan Ortadirek'i okudum. Şimdi Yer Demir Gök Bakır ve Ölmez Otu'nu edinip seriyi tamamlamayı planlıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Bende ''fırat suyu kan akıyor baksana'' adlı kitabını okudum. Hem beğendim hemde sinir oldum.

    YanıtlaSil
  4. Yaşar Kemal'in Demirciler Çarşısı Cinayetini okumuş ve her okuduğunu çok çabuk unutan bünyemin gösterdiği ilk başarı örneği olarak hala hatırlayan biri olarak ne kadar etkileyici olduğunu söylemek için başka söze gerek yok diyorum. Sen kitap okudukça ben kendimle kavga ediyorum :) Bu nedenle senin kitap yorumların bana çok iyi geliyor :)) Öpüyorum çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler tatlım ,Güzel yorumun yüzüme kocaman bir gülümseme yerleştirdi , keyifli okumalar. Benden de öpücükler.

      Sil