#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti-68 : Kafes || Roxane Gay

25 Ağustos 2015 Salı

Okudum Bitti-68 : Kafes || Roxane Gay






                           Herkese merhaba. Daha önceden okunmuş, bloga yazılmayı bekleyen kitaplar varken, son zamanlarda okuduğum en sarsıcı kitaba torpil yapıp, sıcağı sıcağına yazmak istedim. 


                            Haiti asıllı Amerikalı yazar Roxane Gay 'in yazdığı Kafes oldukça iyi bir okuma oldu benim için. Keyifli diyemeyeceğim çünkü dediğim gibi kan dondurucu, sarsıcı, etkileyiciydi. Kurgu da olsa bu tür olayların yaşanıyor olduğunu bilmek bile yeter. 



                           Zengin bir ailenin kızı olan Mireille , baba evine yaptığı yolculuğun güzel geçeceğini düşünür, minik bebeklerini okyanusla tanıştırmak ve mutlu bir aile pikniği yapmak için yola çıkmaya hazırlanırken silahli bir çetenin saldırısına uğrarlar, kocası darp edilir, kendisi de kaçırılır. Bundan sonra bu tür kaçırmaların fakir bir ülke olan Haiti de normal olduğunu, adeta bir ticaret haline geldiğini okuruz. Zengin baba kendince sebeplerle istenen yüksek fidye için pazarlık etmeye kalkışınca işler çığrından çıkar ve Mireille için kabus dolu günler başlar.  Okurken dehşete kapıldım, ürperdim, sinirlendim. Kadın olmanın zorluklarını düşündüm ve kitap bitince o kadar üzgündüm ki uyuyamadım. Anlatım çok gerçekçi , kurgu etkileyiciydi. 






... Üç farklı Haiti vardı: Amerikalıların bildiği, Haitililerin bildiği, Haitililerin ve benim bildiğimi sandığım Haiti...





... O ana kadar Michael dünyanın ne kadar büyük olduğunu , kendisininse dilini bilmediği, kadınların gündüz vakti ailelerinin yanından çalındığı bir ülkede ne kadar küçük bir yer kaplad
ığını anlayamamıştı.





... İnsan kaçırmak ticari bir işti,yoğun bir pazarlık sürecinin sonunda bir anlaşmaya varılması gerekiyordu ama kurtulacaktım.




... Komutan işini bitirince yatağın kenarına oturup gözümü uzaklara diktim. '' Keşke beni öldürseydin, '' dedim. 

   Bir zamanlar hayatım peri masalları gibiydi. Sonra bir gün, sevdiğim her şeyden koparıldım. Artık sonsuza kadar mutlu bir hayatım olmayacaktı. Günlerce ölümü yaşadıktan sonra, o gün gerçekten öldüm. Ben artık yaşayan bir ölüyüm.





... Kız çocukları erkeklerin olduğu bir dünyada asla güvende değil. Dolayısıyla güçlü olmayı öğrenmeleri gerekiyor.








MARTI YAYINLARI

Çeviren: Filiz Tülek
Temmuz 2015
432 Sayfa





3 yorum: