#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti-23 : Şili'de Gizlice | Miguel Littin'in Serüveni || Gabriel Garcia Marquez

28 Şubat 2015 Cumartesi

Okudum Bitti-23 : Şili'de Gizlice | Miguel Littin'in Serüveni || Gabriel Garcia Marquez





                              Yeniden merhaba herkese...

                              Okuma şenliği kitaplarıma devam ediyorum. Utanarak söylüyorum ki bu henüz üçüncü Marquez kitabım. 2013 'de yazarın kalemiyle tanıştım ve sene de bir tanecik Marquez okumuşum. Hepsi de Şubat ayına denk gelmiş. 

2013 Şubat Yüzyıllık Yanlızlık , hakkındaki yazım için tık tık
2014 Şubat Anlatmak İçin Yaşamak , hakkındaki yazım için tıktık . 

                           Umarım bu yıl enazından bir tane daha Marquez kitabı okuyabilirim.



                          Şili'de Gizlice'ye gelecek olursam , aslında bu bir ropörtajdan kitaplaştırılmış. Daha etkili olması adına yazar , olayları kendi başından geçmiş gibi kaleme almış ve çok güzel olmuş. Zaten incecik bir kitaptı. Sayfalar boyunca Miguel Lıttin 'in peşinden oradan oraya ben de sürüklendim.


                         Miguel Lıttin , Pinochet dönemi Şili'de yaşam şartlarının nasıl olduğunu gözler önüne sermek için ülkeye gizlice girip , belgesel çekmeye karar verir. Bunun için sıkı bir değişimden geçmesi , sahte evraklara sahip olması , bağlantılar kurması gerekmektedir. Çünkü askeri darbenin ertesinde terkettiği ülkesine dönmesi yasaklanmıştır. Bu uğurda her şeyi göze alan yönetmen , kısa bir sürede gerekli şartları yerine getirir ve amacına ulaşmak uğruna tehlikeleri göze alır ve tüm yaşadıklarını 18 saat süren bir ropörtajla Marquez'e anlatır ve bu derin kitap ortaya çıkar. 






... Ben , Herman 'dan olma, Cristina'dan doğma sinema yönetmemi Miguel Littin , on iki yılımı sürgünde geçirdikten sonra ülkeme dönüyordum ; dönüyordum ama, kendi içimde hâlâ sürgündüm, bunun nedeni de yurduma sahte bir kimlikle, sahte bir pasaportla , hatta sahte bir eşle geliyor olmamdı. Yüzüm ve dış görünüşüm, makyaj ve farklı giysilerle öylesine değişikliğe uğramıştı ki , birkaç gün sonra karşılaşacağım yakın arkadaşlarım, güpegündüz bile tanıyamayacakalardı beni.





... Planımız, General Augusto Pinochet ' nin iş başına gelişinden bu yana geçen on iki yılın sonunda Şili 'nin gitgide umarsızlaşan durumunu gösteren bir belgeseli gizlice çekmekti.




... Artık kendim olmamayı kabullenmiştim. Kolay bir özveri değildi bu, özellikle de göreceğim onca akraba ve eş dost, en başta da annem ve babam bulunduğu, hayatımın yeniden yaşamak istediğim onca geçmiş anı olduğu düşünülürse. Ne var ki bütün bu dünya benim sınırlarımın dışında kalıyordu , en azından çekim bitene dek. Böylece en derin duygularımı bastırdım , kendi yurdumda sürgün olmak gibi tuhaf bir duruma alıştırdım kendimi ,aklımın almayacağı kadar acı bir deneyimdi bu benim için.



... Beş dakika sonra , günbatımının pembeleştirdiği karlı And Dağları'nın üstünde uçarken, geride bıraktığım altı haftanın, buraya gelirken beklemiş olduğum gibi, hayatımın en kahramanca haftaları olmadığını düşündüm , ama en onurlu haftalarıydı zaten , önemli olan da buydu.












                                                              ♥ CAN YAYINLARI
                                                            Çeviren: İlknur Özdemir
                                                                7. Baskı Mayıs 2014
                                                                          144 Sayfa

2 yorum:

  1. Şimdi bir dakika bunu sormalıyım! Sen o eğlenceli kırtasiye malzemelerini nereden aldın? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gittigidiyordan :) Kullanıcı adını hatırlamıyorum ama bulabilirim.

      Sil