#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 91: Yaban Kızlar - Ursula K. Le Guin

26 Eylül 2013 Perşembe

Okudum Bitti - 91: Yaban Kızlar - Ursula K. Le Guin





Yaban Kızlar , güzel bir öykü kitabı. Ayrıca bu öykü hariç kitapta yazarın Okurken Uyanık Kalmak isimli makalesi , kendisiyle yapılmış bir söyleşi ve şiirleri var.


Bataklık ateşiyle gelen kız ; Modh ve beraberindeki yaban kızların öyküsü. Derin bir tanrısal (!) kast sisteminin olduğu dünyada verilen yaşam mücadelesini kısa ama öz anlatmış yazar. Esir alınan iki toprak çocuğunun ,eğitilmesi ve evlendirilmek üzere yetiştirilmesi çevresinde insanlar arası ırk-cinsiyet ayrımcılığını fantastik de olsa gözler önüne seriyor.


İkinci bölümdeki makale ise çok etkileyici. Okuma alışkanlıkları yani okuma kültürünün tarihi yolculuğunu okuyoruz ve yazar, kitaplara sadece para kaynağı olarak gören yayıncılara veryansın ediyor.




'Yaban kızlara Kent'te nasıl yaşanacağını öğretme işini Nata üstlendi ve görevini içtenlikle yaptı. Kuralları öğretti. Neye inanıldığını öğretti. Kurallar adalet içermediğinden adaleti öğretmedi. '




VERSUS KİTAP
2. BASKI
OCAK 2012
96 SAYFA
ÇEVİREN: ALGAN SEZGİNTÜREDİ

4 yorum:

  1. Irk- cinsiyet ayrımcılığı çözümü olmayan bir sorun. Yüzyıllardır var, şu sıralar hangi kitabı okusam kıyısından köşesinden değinmiş. yayınevlerinin bu açgözlülüğü yüzünden kitaplar pahalı. İlginç bir kşitapmış not ettim yaklaşan İst. kitap fuarında almak üzere. Teşekkürler bu paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonra okuma oranları niye düşük diye dertleniyoruz , keşke daha ucuz olsa kitaplar . Ben teşekkür ederim yorumunuz için , keyifli okumalar.

      Sil
  2. Alıntı kitap hakkında çok şey vaad ediyor. Ursula'yı çok seviyorum!

    YanıtlaSil