#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti :82- Kelile ve Dimne -Beydeba

25 Eylül 2012 Salı

Okudum Bitti :82- Kelile ve Dimne -Beydeba

           
                                                  Filozof Beydeba'nın Hükümdar Depleşem'e tavsiye olarak anlattığı bu hikayelerin ,Hükümdarın ısrarları üzerine Beydeba'nın öğrencileri tarafından yazılarak Hükümdarın kitap hazinesine eklendiği söyleniyormuş.Yazıldığı dönemde sosyoloji ve siyaset kitabı olarak değerlendiriliyormuş.Ayrıca Fabl türünün ilk ve en önemli eserlerinden, hatta Ezop ve La Fontaine Fabllarının Kelile ve Dimnê'den  esinlendiği söyleniyor.

                                                 Kitaba adını veren Kelile ve Dimne iki çakal.Kelile doğruluğu,dürüstlüğü simgeliyor,Dimne ise tam tersini.Bir çok değişik konu da öğüt veren iç içe hikayeler,fabllar var.Binbir gece masalları gibi.


                                              Küçükken sadeleştirilmiş versiyonunu okumuştum, okuduklarımdan çok hatırladığım olmadı da daha ziyade annemin küçükken anlattığı masalların benzerlerini okumak güzel oldu. Annem biraz özgünleştirerek anlatmış:)) Nasılsa annem okumuyor rahat rahat söyleyebilirim.Küçükken şu 'ikimiz bir fidanın güller açan dalıyız' isimli parçasını sıkı bir pop şarkısı zannederdim,annem öyle söylerdi,daha doğrusu öyle bir oyunumuz vardı:)) Annem müzik dünyasına giriş yapsaydı büyük patlama olurmuş:) Yani annem her alanda nev-i şahsına münhasır bir hatunmuş her zaman:) Allah onu başımızdan eksik etmesin ,sevgi patlaması yaşıyorum şu an,utanmasam gidip öpeceğim,sabaha kalsın neyse:) Allah anneme ve tüm annelere sağlıklı upuzun ömür versin.;)


                       Arka kapak tanıtımına da bir bakalım ;


      Hind filozofu Beydeba'nın bu muhteşem eserinde insanoğlunun en muğlak ruh yapısını,derin bir hikmet ve mana kristali içinden seyredeceksiniz.Hepsi birbirinden güzel hikayeler,sizi Doğu dünyasının altın kanatlı esprileri ile ötelere alıp götürürken,hayvanlar aleminin çeşitli türlerinin dilinden insanoğlunun ezeli ve ebedi kader hikayesini dinleyeceksiniz.Ruh ve nefs mücadelesinin en çarpıcı örneklerini bu eserde bulacaksınız.
     Dünya klasikleri içinde müstesna bir yer tutan bu kitap , yirmi beş dile çevrilerek milyonlarca baskı kemiyyetine erişmiştir.Fransız edibi Lafonten,bu kitaptan aldığı on sekiz hikaye ile edebiyat dünyasındaki şöhretine erişmiştir.



                                            Bir eksikle Mini okuma listem-4 de bitmiş sayılır.Dediğim gibi Onlar şu an elimde olmayan sebeplerden ben de değil,gelir gelmez girişip okuyacağım, yeni kitaplarım seçildi listemi ve kulemi en kısa zamanda paylaşırım:) Herkese keyifli okumalar ...





Düzeltme : Annemin seslendirdiği Eser ikimiz bir fidanın güllar açan dalıyız değilmiş.Deryalar'mış adı.(İkimiz bir boydayız...) kısmından karıştırmışım ben:)

8 yorum:

  1. kitabı cok övüyorlar ama masal içinde masal sevmediğim için okuyamadığım için bekliyor.

    YanıtlaSil
  2. Maşallah maşallah vallahi kendimden utanıyorum.. İncecik bir kitabı okuyup bitiremedim de sen her güne bir kitap sığdırıyorsun.. Ah ben tembel miyim neyim..:))
    Allah annelerimizi başımızdan eksik etmesin kardeşim.. Öyle güzel söyledin ki..:))
    Çok çok selam ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tşkler,ben bu aralar biraz hızlı okumaya çalışıyorum,2 hafta pek okuyamadım aradaki farkı kapatmam lazım,bu sene okuma hedefimi 100 kitap olarak belirledim, geçen sene geçirdiğim bir rahatsızlık sebebiyle çok az okuyabilmiştim telafi olsun diye:) Az olsun,yavaş olsun önemli olan okumak:) Sevgilerimle ,tşkler.

      Sil
  3. Beğenmiştim bu kitabı,masalsı ama akıcı anlatıma sahiptir. Hatta geçen yıl ünv.de Osmanlı Türkçesi halini de okutmuşlardı bize =)

    http://pinkprincessbegum.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. OSmnlı Türkçesi epey bir zordur tahminimce:) Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
  5. Ben bundan 20 yıl önce falan okumuştum bu kitabı ve tek hatırladığım Kelile ve Dimne'nin çakal olduğu. Çok sevmiştim.

    Bir okuma listesini daha okudun bitti ya, o listeleri yapıp yapıp yayınlıyorsun ya çok çok çok beğeniyorum :) Ben de yapacağım deyip deyip yapamadım bi türlü. Tüf :(

    YanıtlaSil
  6. Yeni listem hazır:) Birazdan geliyor, seninkileri de bekliyorum dört gözle canım:)

    YanıtlaSil