#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti- 51: Yaşamın Ucuna Yolculuk || Tezer Özlü

23 Mayıs 2016 Pazartesi

Okudum Bitti- 51: Yaşamın Ucuna Yolculuk || Tezer Özlü





           Herkese merhaba. Okuduğum ikinci Tezer Özlü kitabıyla sizlerleyim. İlk kitabım Çocukluğun Soğuk Geceleri idi. Hakkındaki yazım burada. Her kitap farklı bir 'dünya' olsa da, kıyaslamak belki abes de olsa bu kitabı çok daha fazla sevdim. Zaten birçok kişi de tavsiye etmişti. Kendime yakın bulmasam da, yani kısaca aynı kafada olamasak da Tezer Özlü okumalarım devam edecek. :) 


        Yaşamın Ucuna Yolculuk , Tezer Özlü 'nün Almanca olarak yazdığı 1983 Marburg Yazın Ödülü'nü alan ''Auf dem Spur eines Selbsmords'' (Bir İntiharın İzinde) adlı kitabından , kendisi tarafından Türkçe'ye çevrilmiş.


              Cesare Pavese 'den (intihar ederek ölen İtalyan yazar/şair) bol bol alıntılar içeren, kısa bölümlerden ve özellikle kısa cümlelerden oluşan dağınıkça bir kitap. 






... Sen tüm kentten daha yalnızdın. Okyanus gibi bir yalnızlık.


...Ve bana geceler yetmiyor. Günler yetmiyor. İnsan olmak yetmiyor. Sözcükler, diller yetmiyor. 


... Her sevginin başlangıcı ve süreci, o sevginin bitişinin getireceği boşluk ve yalnızlık ile dolu. Belirsizlikler arasında belirlemeye çalıştığımız yaşam gibi. Sevgi isteği, kendi kendine  yaşamı kanıtlama dileği kadar büyük. Belki kendilerine yaşamı kanıtlamaya gerek duymayan insanlar, sevgilerini de derinliğine duymadan, acıya dönüştürmeden yaşayıp gidiyorlar. Ya da sevgiyi sevgi, beraberliği beraberlik, ayrılığı ayrılık, yaşamı yaşam, ölümü ölüm olarak yaşıyorlar. Oysa yaşam ölümle, ölüm yaşamla tanımlı. 


...  Yaşam özlemini doyuracak bir olgu mümkün mü?


... Her anı ölüdür.
Şimdi sen de bir anısın. Sen de ölüsün. 


... Baş ağrıları bir parçamdır. Onlarla yaşamaya alıştım.



... Her şey geçiyor. Hiçbir şey geçmese de.


... Her düşünce, her konuşma kendi kendine olmak demektir. Bir şeyi bir insanla bölüşmek gene kendi kendinle bölüşmek demektir. Bir insanla sevişmek, gene kendi kendinle sevişmek demektir. Birisiyle birlikte olmak, yalnız olmak demektir. Bunu çıkarma aklından. Ama Pavese haklı.

'' Dünya nasıl olması gerekiyorsa öyle. Kendi kendini kurtaramayanı hiç kimse kurtaramaz. ''



... Bir ülkenin zaferi, diğer ülkenin yenilgisi. Zaferler de, yenilgiler de insan ölüleri üzerinden geçiyor.




YAPI KREDİ YAYINLARI

26. Baskı Ocak 2016
126 Sayfa




2 yorum:

  1. tezer özlüye de bayılırım paveseye de :) ama ölüm intihar filan aman aman hiç sevmem :)

    YanıtlaSil
  2. Çocukluğun Soğuk Geceleri'ni pek sevmeyince başka kitaplarına el atmadım :/ Yaşamın Ucuna Yolculuk'la tekrar denerim ben de belki :))

    YanıtlaSil