#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti-26 : Dünyanın En İyi Kitabı || Peter Stjernström

15 Şubat 2016 Pazartesi

Okudum Bitti-26 : Dünyanın En İyi Kitabı || Peter Stjernström




                   
                           Herkese merhaba. Günün kitabı kış okuma şenliği için seçtiğim İsveçli yazar Peter Stjernström 'ün yazdığı Dünyanın En İyi Kitabı. Hem ismi iddialı, merak uyandırıyor hem de Sabit Fikir 'in 2015 'in Öne Çıkan 50 kitap listesinde görmüştüm. Listenin tamamı burada . Yabancı Yayınları 'ndan başka okunmamış kitabım da yoktu elimde, isabet oldu, ilginç bir okuma oldu benim için. 


               Orta yaşlı bir yazar olan Titus Jensen yavaş yavaş alkolik olma yolundadır. Kariyeri de pek parlak durumda değildir, yine kafasının güzel olduğu bir gün adından sık söz edilen şair Eddie X'le 'bestseller' bir kitap yazma fikrinden konuşurlar. Sonra normal olarak sızarlar.  Kurtuluşunun bu fikirde yattığını düşünen Titus , en kısa zamanda kolları sıvar. Bir bestseller yazmak için kendince gerekli maddeleri sıralar. Polisiye unsurlar mutlaka olmalı diye kahramanını dedektif yapar, biraz sanat kokusu olsun diye Dali 'yi seçer, sağlıklı yaşat, kilo verme konuları da dikkat çekeceği için dedektifi kendi tariflerini uygulayarak epey bir kilo verir. Böylece Hakan Rink 'in maceraları başlar.






                Fikrini yayınevine de beğendirir ama şartları yazarın ayık kalmasıdır. Öyle ki çok yaratıcı bir önlem alırlar. Bayıldım :) 

                  Titus kitabını hızla yazarken, şüphelendiği bir şey olur. Eddie X 'in fikrini çaldığını, aynı kitabı yazmaya başladığını düşünür. 


              İki yazarın çekişmesini, Dünyanın En İyi Kitabı 'nın yazılma sürecini okurken, farklı yazımı sayesinde kitap içinde kitap okumuş , bir taşla iki kuş vurmuş oluyoruz.





             
... Beyazın ona yakıştığını söyleyen bir sürü kadınla tanışmıştı. Bir an onu sonsuza kadar seveceklerini söyleyip hemen ardından da kapıyı suratına çarpan kadınlar. O halde sadece siyah giyiyor diye onu kim suçlayabilirdi ki?



... ''İnsanlar kendilerine bir şeyler veren herkesten hoşlanır. Hoşlanmadıkları, kendilerinden bir şeyler alanlardır.''


... ''İnsanlara görünüşünüzü mü değiştirmek yoksa zekanızı mı arttırmak istersiniz?'' diye sorarsan daha büyük göğüsler, daha küçük bir göbek ve daha dolgun dudaklar ya da süper bir penisi tercih edecekleri kesindir.


... İlgi çeken kitaplar kitap endüstrisinin dolaşım sisteminin alyuvar hücrelerinin ta kendisidir. Böyle kitaplar olmasa sektör kuruyup giderdi.



... Bir kitap rafı bir kişi hakkındaki her şeyi anlatır insana; kısmen içinde hangi kitapların olduğuyla ama hepsinden de önemlisi nasıl dizildikleriyle. Koleksiyondaki kitaplar aslında kitapların sahibinin neleri okumuş olduğunu anlatmaz; kitapların seçimi daha çok kişinin kendisini nasıl sunmak istediğiyle ilgilidir. Ama yerleştirilme biçimleri her şeyi açığa çıkarır. En çok okumuş kişiler kitaplarını türe göre ayırarak işe başlar, biyografilerle kurgular farklı bölümlerde olur, aynı şekilde yemek ve fotoğraf kitapları da ve diğer türler de başka bölümlerde. Ne kadar çok tür varsa edebiyata o kadar ilgi gösterilmiştir ve tabii bundan sonra her kategorinin içinde yazarın soyadına göre katı bir alfabetik sıralama yapılır. Edebiyatla en az ilgilenenler kitaplarını boylarına göre sıralar. İnsanı dehşete düşürecek denli çirkindir ve neredeyse hiçbir şeyi bulmak mümkün olmaz. Zaten kimsenin o tarz bir raftan herhangi bir kitap alacağı da yoktur. Bazı manyaklar kitaplarını renklerine göre sınıflandırmaya girişir ama sayısı azdır.



... Hürriyet bir seçim imkanının olduğunu anlamaktır, diye düşünüyor.


... ''Sevgi. Evrendeki en asil enerji formu budur. Sevgi kullanıldıkça çoğalan tek enerji kaynağıdır. Dolayısıyla bu gezegenin hayatta kalmasını istiyorsanız, birbirinizi sevin! SEVGİYİ SÖMÜRÜN!''






YABANCI YAYINLARI

Çeviren: Boran Evren
Aralık 2014
332 Sayfa




         

20 yorum:

  1. Değişik bir kitapmış, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir blog yeni fark ettim. Tozlu Rüyalar Kitapçısı mi ararken
    Hep gelirim Sayfam artık sevgiyle kal . :)

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir blog yeni fark ettim. Tozlu Rüyalar Kitapçısı mi ararken
    Hep gelirim Sayfam artık sevgiyle kal . :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir kitaba benziyor ismi de gerçekten iddalı:)

    YanıtlaSil
  5. Ay okurken başlığı gördüm hemen geldim :) çok merak ettim bu kitabı bakıcam ;)

    YanıtlaSil
  6. ve mehtap maşallah üzerine maşallah diyorum , ilk 6 ayda 100'ü geçeceksin , darısı başıma :D

    YanıtlaSil
  7. :) Bu tip romanlar dikkatimi çok çekmez ama. Bu sefer ilgimi çekti. Kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar iddialı bir ismi var kitabın. Konusu da ilginçmiş. Alıntıları da iyi seçmişsin. Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Ne kadar iddialı bir ismi var kitabın. Konusu da ilginçmiş. Alıntıları da iyi seçmişsin. Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. aa, merak ediyordum bu kitabı :) kitap içinde kitapmış demek :)

    YanıtlaSil
  11. İsmi gerçekten oldukça iddialı.
    Konusu da ilgi çekici.
    Ama o bal patililerin maşallah çok ama çooook tatlılar ♥♥♥
    Ailece öpüldünüz:))))

    YanıtlaSil