#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Konuşan Kitaplar ile Blog Turları | Fosforlu Cevriye - Suat Derviş | YORUMUM | Okudum Bitti -95

4 Ekim 2013 Cuma

Konuşan Kitaplar ile Blog Turları | Fosforlu Cevriye - Suat Derviş | YORUMUM | Okudum Bitti -95



             


                                            Fosforlu Cevriye ' yi hemen hemen hepimiz bir şekilde biliyoruz. Farklı zamanlarda çekilen sinema filmlerinden ,sahnelenen oyunlardan. Karakolda ayna var şarkısında adı geçen Cevriye'yi duymayanımız yoktur. Daha önce kitabı okuma fırsatım olmamıştı. Her zaman dediğim gibi en güzel filmler bile bana kitapların tadını veremiyor.  


                                         Cevriye'yi okumak , onu tanımak ,anlayabilmek için çok daha doyurucuydu. O ,Saçlarının ,dişlerinin ,gözlerinin parlaklığından Fosforlu Cevriye diye anılan Galata'nın en meşhur fahişelerinden  biridir.
                       

                                  Kimsesizlik , çaresizlik ,hayata tutunma çabası içindeyken , diğer tüm fahişeler gibi dışlanmışlığın , sefaletin tam göbeğindedir.  Buna rağmen kendince bir mutluluk oyununun içindedir , olması gerektiği gibi vurdumduymazdır. Ta ki bir gün kendisine yardım eden , insan yerine koyan , kadınlığından istifade etmek istemeyen biriyle karşılaşana kadar. Onda sevgiyi ,insan gibi muameleyi görür. Adını ,sanını hiç öğrenemese de kalbi sevmeyi öğrenir. Hem de delicesine... Kendi tabiriyle köpek gibi sever. Sonu olmayan bir kara sevdanın içine düşer. 



                               Bir zamanlar sırf  sıcak kapalı bir ortam gözüyle baktığı karakollar,  kodesler artık ona kavuşmasına engel olduğu için korkulu rüyası olur. Hele o damgalarının öyküsü yok mu , hayran bıraktı beni aşkına. Daha fazla uzatmayayım...

                               Ben çok , çok beğendim. Dili , kullanılan argo kelimelerden ve bazı eski kelimelerden dolayı öyle çok kolay değil ama arka kısımda çok kapsamlı bir sözlük eklenmiş ,böylece hem yeni kelimeler öğreneceksiniz hem de çok duygulu bir kitap okumuş olacaksınız. Tavsiye ederim. Geç de olsa Suat Derviş , harika kalemiyle gönlüme taht kurdu. İthaki Yayınları'nın  , okuduğum hiçbir kitabı beni baskı , imla ,çeviri vs. yönleriyle hayal kırıklığına uğratmadı. Bu kitap için de aynı şey geçerli.  Okuyun  derim . ;)






                                                                 iTHAKİ YAYINLARI
                                                                272 SAYFA
                                                                1. BASKI EYLÜL 2013



            Turumuz devam ediyor , başka bir yorum okumak için buraya   ,     daha da başka bir yorum için şuraya ışınlanabilirsiniz.





İTHAKİ YAYINLARI 'NA TEŞEKKÜRLER...

                                                                    

2 yorum:

  1. Suat Derviş ismi Nazımla birlikte anıldığını öğrendiğimden beri ilgimi çekmşti, bu hikayeyi de daha önce filmden görmüştüm , inş okumak ta kısmet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitapta adı geçmeyen erkek karakterin Nazım Hikmet'ten esinlenildiğine benzer bir şeyler okumuştum geçmişte.

      Sil