#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 83 : Yatak Odasında Terör Marquis de Sade - Serge Bramly

1 Eylül 2013 Pazar

Okudum Bitti - 83 : Yatak Odasında Terör Marquis de Sade - Serge Bramly




                                         Okuma Şenliği kapsamında  yasaklı bir kitap okumam gerekiyordu. Ben de bir gazeteden ( Milliyet ) aldığımız yasaklı kitaplar setinden bu kitabı seçtim.


                                           Kitap Sade 'nin 29 yıllık hapis hayatının 8 aylık döneminde , Picpus hapishanesinde geçirdiği dönemi anlatıyor. Bu dönem içerisinde Sade , hem tiyatro sahneleme fırsatı bulur , hem de sapkın cinsel fantezilerini gerçekleştirme imkanı bulur. Bu dönem sonucunda Yatak Odasında Felsefe isimli yapıtı ortaya çıkar.

                                Serge Bramly de bu eserden yola çıkarak Yatak Odasında Terör isimli biyografiği ortaya çıkarır. Aslında senaryo olarak yazmaya başladığı eser daha sonra romanlaşır. Sadizm diyince akla gelen isim olan Sade 'nin romanı da elbette sık sık iğrençliklerle dolu.



                         Benim diyebileceklerim bu kadarcık. Daha bilgilendirici olması için arka kapak yazısını da paylaşayım :)


Dikkat et, ey okur! Elindeki kitap, sıradan bir Sade romanı değildir. Sen okurken o şöyle seslenecektir, kulak ver: Asla yasaklamayacaksın! Marquis de Sade'ın hayatı seni şaşırtacak, hatta ürkütecek; ondan nefret edecek, onu iğrenç bulacaksın.
Onun savunulacak bir  tarafı yok! Ama Sade, sanık sandalyesine oturmuyor hiçbir zaman. Tam tersine o bir iddia makamı: "Elinde bir kalem varken olağanüstü şeyler yaşayabiliyorsun." diyen o... "Siz sefahatten söz ediyorsunuz bense özgürleşmeden söz ediyorum." diyen de...
Donatien Alphonse François Marquis de Sade, 8 Mart 1794 günü, çürümekte olduğu bir hapishaneden "bir yeryüzü cenneti" olarak tanımladığı Picpus'e  nakledildiğinde ellili yaşlarındaydı ve birçokları için hala "hiç kimsenin baş edemediği bir yaratık"tı.
Ulusal ustura Giyotin her gün boyunları vururken, Sade, Picpus'te, sekiz "esrarengiz" ay boyunca eğlendi, hoş kadınlar arasında dolandı, bir sefahat tiyatrosu sahneledi... Sade'ı oraya kim göndermişti? Onu sürekli koruyan, giyotinden kurtaran kimdi? Onun için kim çuval dolusu para döküyordu?
Dikkat et, ey okur! Elindeki romanda bu soruların cevaplarından geçen sefih bir adamın, bir "özel hayat Zorba"sının hayatından çok daha tehlikeli şeyler bulacaksın!
 Serge Bramly'nin senaryosundan uyarlanan, ünlü Fransız aktör Daniel Auteuil'ün "döktürdüğü" filmi sarsmıştı, romanı ise tam anlamıyla şok edecek!





                                              EVEREST YAYINLARI
                                               267 SAYFA
                                               BİRİNCİ BASIM
                                               TEMMUZ 2001
                                              TÜRKÇESİ : NERMİN ACAR






4 yorum:

  1. Benim de kütüphanemde beklemede henüz okuma fırsatı bulamadım.

    YanıtlaSil
  2. Kaç yaşına gelirsem geleyim asla okumaya cesaret edemeyeceğim tek yazar Sade.

    YanıtlaSil