#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti -92 : Kitaplar ve Sigaralar || George Orwell

3 Eylül 2016 Cumartesi

Okudum Bitti -92 : Kitaplar ve Sigaralar || George Orwell




                 Herkese merhaba. George Orwell 'ın daha önce 1984, Hayvan Çiftliği ve Paris ve Londra'da Beş Parasız kitaplarını okumuş hepsini de çok sevmiştim. Yazıları burada


               Arka Kapak Dergisi 'nin dosya konusu Orwell olunca, dergiyi yine severek okudum. Madem ayın konusu bir Orwell okuyayım dedim.  Kitaplığımda okunmamış tek kitabı vardı ve hızlı bir okuma yapmış oldum.  


               Kitaplar ve Sigaralar , Orwell 'ın kitaplar, edebiyat, sanat, eleştirmenlik , sansür gibi konulardaki yazılarından; çocukluk zamanları , sahafta çalışırkenki anıları gibi yaşanmışlıklarından oluşuyor. İlk önce kitaba ismini de veren yazısında kitaplarının kabaca listesini, maliyetini yapıp ; sigara başta olmak üzere çeşitli harcamalarla kıyaslama yapıyor. Hani biz de sık sık yaparız bunu, şuna buna o kadar para verilir de kitaba 20 lira çok gelir diye. Tam da öyle işte. Ben de sıkça kendimle yaparım o hesabı, o paraya bunu alana kadar şu kitabı alırım diye. 


                Samimi, yalın bir dille yazılmış kısa kısa yazılardan oluşuyor kitabımız, hemen de okunup bitiyor. Bitmese daha iyi olurdu. :) 





... Kitap fiyatları da dahil bütün fiyatlar enflasyonla arttı; ancak okumanın maliyeti, kitapları ödünç almak yerine satın alsanız ve çok sayıda dergiye abone olsanız bile tütün ve içki içmenin toplam maliyetini aşmaz.



... ''Bedava'' hastaların anestezi kullanmaksızın dişlerinin çekilmesi bu yüzyıla kadar olağandı. ''Para ödemiyorlarsa neden anestezi verilsin ki?'' ; tutum buydu.



... Hüküm süren normları sorgulamadım, çünkü görebildiğim kadarıyla onların yerini alacak normlar yoktu. Nasıl olur da zenginler, güçlüler, zarifler, gözdeler haksız olabilirdi? Bu onların dünyasıydı ve koydukları kurallar doğru olmalıydı.





SEL YAYINCILIK

Çeviren:  Levent Konca
4. Baskı Ocak 2015
119 Sayfa






2 yorum:

  1. Ben böyle bir kitabı olduğundan haberdar dahi değildim. Daha önce iki kitabını okumama rağmen :)

    YanıtlaSil