#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti -137 : İri Memeler ve Geniş Kalçalar || Mo Yan

10 Kasım 2014 Pazartesi

Okudum Bitti -137 : İri Memeler ve Geniş Kalçalar || Mo Yan







                              İri Memeler ve Geniş Kalçalar 'ı ilk çıktığı günden beri almak , okumak için sabırsızlanıyordum. Bu sene bitmeden okuyabildiğim için çok mutluyum. Darısı diğer alınmayı ve okunmayı bekleyenlere. 



                          Adına bakıp aldananlar oluyor , ben okurken de evde okuduğum halde (kalınlığından dolayı ) gelen giden şöyle bir tebessüm ediyordu. Tamam biraz memelerden bahsediyor olabilir ama öyle erotik bir kitap değil , aksine okurken içimi sızlattı.


                            Dokuz çocuklu bir ailenin en son ve tek erkek çocuğu olan Jintong 'un gözünden okuyoruz olayları. Bebekliğinden yetişkinliğine kadar , farklı olaylara farklı bakış açıları sunuyor . Dakika bir gol bir hesabı , daha kitabın başında 7 çocuklu annesinin doğumda yaşadıklarına hem kızıp , hem üzüleceksiniz. Evdeki eşek kadar değer görmemesi , sürekli kız doğurduğu için kaynanası başta olmak üzere kötü muamele görmesi cahil insanların milliyetlerinin çok fark yaratmayacağını düşündürdü bana. 


                            Bir ailenin , bir köyün etrafında , Japon işgali , iç savaş ve Çin Kültür Devrimi 'nin topluma etkisini şaşkınlıkla okuyacağınız , tarihin romanlaştırılmış versiyonuydu. 


                           Kitabın adını ilk duyunca ben de kendi kendime Çin 'de iri meme , geniş kalça ne arar geyiği yaptım ama neyse ki içimden yaptım.  


                            Meme sever Jintong 'un ergenliğine kadar annesini emmesi , memeleri bazen tavşanlara , bazen güvercinlere hatta bal küplerine benzetmesi biraz komikti. Ama kitabın geneli asla komik denecek başka bir şey içermiyor , bol şiddet , göz yaşı , kan ve acı var. Bir de bol miktarda argo / küfür var. Deyimlere de bolca yer verilmiş. Örneğin ; armut piş ağzıma düş şeklinde çevrilmiş deyimin orijinalinde  '' Taş.k kebabı yaparken karaya vuran balığı tutmak. '' olduğunu çevirenin notu sayesinde öğrenmiş oldum. 


                            Ben genelde yatar -okur tiplerden olduğum için kitap beni epey zorladı , çünkü hem ağır geldi , hem de belirli sayfadan sonra yatarken okumak zorlaştı , yine de anlatımın akıcılığı - çok fazla detaya rağmen (bütün ablalarının hayat hikayelerine şahit olacaksınız ve daha fazlasına )- kalınlığının verdiği zorluğu alt etti. 


                                                       

                                                                 



... '' Bu yoldan daha önce geçtin , yavaş at arabası yolunu bilir, artık kendi kendine doğurursun ,'' dedi Shangguan Lü , ardından kang'ın üzerine bir topak pamuk ve bir makas koydu, kaşlarını çatıp sabırsızca, '' kayınbabanla Laidi 'nin  babası batı kanadındaki ağılda bizim eşeği doğurtuyor, bu ilk seferi olacak, onlara yardıma gideyim ben. ''



...  '' İnsan ardında şanını , yabankazı ardında sesini bırakır. ''


... '' Kuraklık sarımsağı , açlık da askeri öldürmez. ''


...  Bu sırada güneş baba yorulmuş olacak yuvasına çekilip uyumak istedi, ardından kansız bir dulu andıran ay , berrak ışığını tükürdü.



... Şu ampul denilen şey gerçekten de kötü bir şeydi, ışığıyla beyaz elbiseyi öyle bir aydınlatıyordu ki elbisenin altındaki kırmızı uçlu beyaz memeler neredeyse açıkça seçilebiliyor ve ortak bir hedef haline geliyordu.



... '' Beyler , buna elektrik derler, Çin 'in Şimşek  Tanrısı 'ndan  çalınmıştır.



... '' Devrim bir tümörü kesip ondan kurtulmak gibidir , arada etinden iyi parçalar da kopar ama bu bizi tümörü kesip  atmaktan alıkoymamalı... ''



...  O gün o kadar çok manzarayla karşılaştım ki olan biter her şeyi görebilmem için on tane gözüm olsa yine de hepsini göremezdim, gördüklerimi size anlatmam için on tane ağzım olsa bile yine de hepsini anlatmaya halim kalmaz. Miğferli askerler dalgalar halinde hücum ettiler, ölüler duvar gibi önlerine yığıldı, yine de yıkamadılar. 



... ''İntikam sadece öfkenin daha da derinleşmesini sağlar...''



... Kadınlar gerçekten muhteşem şeyler midir ? Kadınlar belki de muhteşem şeylerdir, evet,  kadınlar kesinlikle muhteşem şeylerdir ama son tahlilde kadınlar aslında '' şey '' değildir.



... Gökteki hazineler güneş, ay ve yıldızlarsa, yerdeki hazinelerse iri memeler ve geniş kalçalardı işte. 



... Çiçeğin yaprakları çok gevrekti, sanki çiğ karides yiyordu, biraz çiğnedikten sonra ağzına kanın o kötü tadı geldi. Bir çiçekte niye kan tadı olur ki? Çünkü üzerinde yetiştiği toprak insan kanına bulanmıştır.









                                                                        CAN YAYINLARI
                                                              Çeviren : Erdem Kurtuldu
                                                                     1. Baskı Mayıs 2014
                                                                             1040 Sayfa



8 yorum:

  1. maşallah , bir de hiç okuyamıyorum diyorsun :D

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir kitaba benziyor.....

    YanıtlaSil
  3. kendime alacağım doğum günü hediyesi belli oldu ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kitap düşünüyorum , Aralık ayında benim de doğum günüm.

      Sil
  4. Okumak istiyorum ben de. Sevdim konusunu.:)

    YanıtlaSil