#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Pakmaya ile Donut Yaptım ( Donat / Donat Yapımı )

2 Nisan 2013 Salı

Pakmaya ile Donut Yaptım ( Donat / Donat Yapımı )






Donut (donat) ları çoçukluğumdan beri çok severim 3-4 yıl önce annemin eski kitaplarını, dergilerini kurcalarken bu eski tarif kitapcığını buldum ve çok sevindim. Çünkü çocukken de kitapcığım içindeki fotoğraflara bakmayı çok severdim.Annem çalışan bir anne olduğu için daha pratik şeyleri tercih ederdi genelde. ( Aman duymasın ) Neyse tekrar bulunca deneniştim bir -iki tarif ve tutunca da kitapcığı bir yere saklamıştım ama taşınma, yerleşme sıkıntıları arasında kaybettim. Geçenler de tesadüfen bulunca hemen denedim ve yine çok güzel oldu. Sevenler ve denemek isteyenler için aynen tarifi yazayım,garantili:)


Malzemeler:


500 gr un ( 4.5 su bardağı ) ( ben aldığı kadar ilave ettim )
1 dolu çorba kaşığı kuru pak maya (17 gr) (Kurumaya yoksa iki katı miktarında yaş maya da olur )
250 gr ılık süt
80 gr pudra şekeri ( 4 çorba kaşığı )
60 gr margarin
1 çay kaşığı tuz
3 yumurta


Yapılışı :

Kullanılacak mayanın içine mayanın 3 katı miktarda ılık su veya süt  ve 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir. Ön mayalanma için 10 k bekletilir.. Daha sonra unun ortasına dökülüp diper malzemelerle beraber hamur yoğurulur. Hazırlanan hamur üzeri örtülerek  sıcak bir yerde kabarması için bekletilir. (15-60 dakika arası) 
Mayalanma sonuna doğru hamura 1-2 defa bastırılıp havası alınır.

not: Mayalandığını anlamak için ; hamura parmağınızı batırın eski haline hemencecik geliyorsa mayalanma işlemi tamamlanmamış , parmak izi aynen kalıyorsa yeterince mayalanmış demektir.


Hazırlanan  hamurdan yumurta büyüklüğünde toplar yapıp , yuvarlayıp üzerine bastırın, ortasını delin. ( Ben oldukça yassılaştırıp , pet şişe kapağı ile ortalarını deldim ) Yüzük şekli almasını sağlayıp unlanmış bez üzerine dizin. ( ben tepsiye dizdim ) 20-25 dakika tekrar kabarması için bekleyin.


Daha sonra kızdırılmış çiçek yağında altı üstü pembeleşinceye kadar kızartın .( Oldukça çabuk kızarıyorlar ve içleri de çiğ kalmıyor )


Ve soğuduktan sonra sıra geldi süslemeye. Sıcağa yakın ılıkken pudra şekerine bulayabilirsiniz. ( bakınız ; 2. ve 3. foto. ) Ya da benim gibi kolaya kaçıp hazır soslarla süsleyebilirsiniz. ( bakınız: 1. ve 4. foto. ) Böğürtlenli ve çikolatalı soslarla süsledim ve krem şanti çok yakıştı. Bir sürü çıktı , konu komşunun boş tabakları , bu şekerlerle doldu ,yiyen herkes çok beğendi :)




Şimdi baktım kitap Eylül 1991 ' de basılmış.




Yeni bir nostalji tarif köşesinde buluşuncaya kadar afiyette kalın. Bu arada 2 gündür 20 sayfa kitap okuyabildim , gitsin bu okuma düşmanı migren. Ne zaman donut görsem , yesem aklıma Amerikan polisiye klişeleri gelir :)

 Heyyy adamım ! bol okumalı , güzel günler.


Çekilişlerimize göz atmayı unutmayın.


6 yorum:

  1. harika görünüyorlar! ben de denemek istiyorum umarım becerebilirim :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok harika oldular gerçekten :)Teşekkürler;) Sonucunu merak ediyorum:)

      Sil
  2. güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  3. harika , çok güzeller:)emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Kitapta dızmana ve sodalı düğüm ve çok sevdiğim bi kaç tarif daha vardı, kitap sizde hala duruyorsa sayfaların fotoğrafını yollamanız mümkün mü bebim için çok önemli mail adresim evrimezberci@hotmail.com

    YanıtlaSil