#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti-6 : Dünya Görüşleri, Yaşamları ve Felsefeleriyle Kızılderililer - Mustafa Karaca

17 Ocak 2013 Perşembe

Okudum Bitti-6 : Dünya Görüşleri, Yaşamları ve Felsefeleriyle Kızılderililer - Mustafa Karaca



Kitap sekiz bölümden oluşuyor , bölüm başlıkları şu şekilde:

Kızılderili  Şeref Yasaları
Toprak İçin Manifesto
Kızılderili Bilgeliği
Kızılderililerin Tarihi
Kızılderili Reisleri
Kızılderili Kabileleri
Kızılderili Burçlar
Kızılderili Masalları


Kızılderilileri çok severim (bu sebepten köpeğimin adı Apaçi , ölen kediciğimin adı Hopi idi) Bu yüzden bu tür kitapları okumayı seviyorum.
Daha önceden bildiklerimin yanısıra bilmediklerimi de okudum , öğrendim.Kızılderililerin Amerikalılardan çektiklerini okurken herzaman olduğu gibi çok üzüldüm.Kısaca yazılmış ama kapsamlı bir kitap. Kızılderili Burçlarını ilk defa okudum , masallardan ,efsanelerden duyduklarım da vardı duymadıklarım da.
Merak edenlere tavsiye edilir :)



Arka sayfa tanıtımına da bakalım ;

Kızılderililerin sahip olduğu topraklarda hiçbir şey beyaz adamı memnun etmedi ve hiçbir şey onun değiştirici elinden kurtulamadı. Nerede kesilip indirilmemiş orman varsa,nerede hayvanlar kuytu köşelerinde dinleniyorsa, soluk benizliler oraya "ehlileştirilmemiş yaban arazi" dedi. Halbuki bize göre yabani, vahşi yer yoktur. Tabiat tehlikeli değil, misafirperverdir; korkutucu değil, arkadaşçadır. Bizim felsefemiz korkudan ve önyargıdan uzak,sağlıklı bir düşünce sistemidir. Bu noktada beyaz adam ve Kızılderili inançları arasında önemli bir fark buluyorum. Kızılderili inancı,etrafını çevreleyen her şeyle insanın ahengini gözetir; beyazlar ise çevreye hükmetmeyi esas almıştır. Kızılderililer aradıkları her şeyi, paylaşma ve sevgide buldu; ama beyazlar aradıklarını korkarak savaşmada buldu. Biri için dünya güzellik doluydu. Diğeri için öteki dünyaya gidene kadar,tahammül edilmesi gereken günah ve çirkinlik dolu bir yerdi, o daima Yaratıcı'ya yarattığı dünyayı değiştirmesi için dua eder. Bu adam bizi anlayamayacaktır. Bizim yaşlılarımız bilir ki insan tabiattan uzaklaştıkça kalbi sertleşir. Bu sebeple biz çocuklarımızı tabiatın yumuşak eline yatkın yetiştiririz. Ayakta Duran Ayı, Siyu Kabilesi


            Herkese keyifli okumalar.


DÜŞ YAYINLARI
1.BASKI
ARALIK 2007
223 SAYFA

10 yorum:

  1. maşallah son gaz okumaya devam arkadaşım
    hayırlı sabahlar

    YanıtlaSil
  2. Yutuyomusun sen bu kitapları bi anlasam :)

    YanıtlaSil
  3. Kızılderililer hakkında bir kaç kitap okumuştum. Bu kitabı daha önce duymadum not alıyorum bir ara okurum inşallah.
    Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de daha önce bir şeyler okudum, bu kitap hediye, epeydir okunmayı bekliyordu, teşekkürler.

      Sil
  4. Kızılderilileri ben de çok severim , okumak ta isterim kitabı, her postunu heyecanla beklyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gibi sıkı bir kitap kurdunun bu güzel yorumu beni şımartır, şımartır,şımartır:)Ben de aynı zevkle seni takipteyim:) Teşekkürler:)

      Sil
  5. Çok saygı duyduğum, ayrıntıları merak ettiğim ve çektiklerine üzüldüğüm Kızılderililer ile ilgili her kitaba ilgi duyuyorum.
    Listeme aldım canım ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen aynı duyguları paylaşıyoruz canım, keyifli okumalar.

      Sil