#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 12 : Kumarbaz - Fiodor Mihailoviç Dostoyevski

29 Ocak 2013 Salı

Okudum Bitti - 12 : Kumarbaz - Fiodor Mihailoviç Dostoyevski



              Kumarbaz , Dostoyevski' nin ilk büyük romanı Suç ve Ceza'dan sonra yayınevi ile yaptığı anlaşma sebebiyle 25 gün içerisinde tamamlanmış.
Yazarımız yetişememe telaşı ve kısa sürede iyi bir iş ortaya çıkarma kaygısı yüzünden para ile tuttuğu stenografın (Anna Grigoryevna [daha sonra evlenmişler]) yardımıyla yazmış.Bu kısmından emin  olmamakla birlikte yazarın kendi hayatından esinlendiğini , bu kitaptan kazandığı parayla bile kumar oynadığını okudum nette birkaç yerde.


             Sadede gelecek olursa yazmakla iyi yapmış , oldukça beğendim.

           Romanın ağzından anlatıldığı karakter Aleksey İvanoviç ,Fransa'da yaşayan bir generalin tüm umutlarını büyükannelerinin mirasına bağlayan ailesinin yanında mürebbilik yapıyor (öğretmenlik). Başlarda ne zaman kumara başlayacak diye beklerken , bir gönül meselesi araya girdi (Pavlina Aleksandrovna).Tabi tek taraflı görünen bir aşk durumu söz konusuydu.Ölüm haberi beklenen generalin halası (ailenin büyükannesi) kendisi çıkagelir ve asıl kumarbaz o çıkar. Bütün parasını, senetlerini, para edecek herşeyini Moskova'ya dönecek yol parası bile kalamayacak şekilde kaybeder ve borç alarak geri döner.
             
            İvanoviç ufak kumarlar oynasa da iyi bir kumarbaz izlenimi vermez başlarda,  Pavlina'ya duyduğu aşkı yüzünden  (onun paraya ihtiyacı olduğu için)bir gece kumar oynar ve çok büyük paralar kazanır.Umduğu gibi olmaz Pavlina ruhsal bir bunalım geçirip,kaçar.Mr. Astley adındaki ingilizin yanına sığınır, İvanoviç de mirasdan umudu kalmayınca generali terkeden sevgilisiyle Paris'e gider , paraları bitirir.
Burada yaşananlar günlük yazmış gibi anlatılmış ve kitabın sonu da hiç şaşırtmıyor. Kendimden beklenilmeyecek kadar çok detay verdim. Okumayan varsa okuması keyifli, kolay bir kitaptı. Benim için çok daha keyifli hale getiren kitabın oldukça eski olması.Bu sebeple bir sürü eski kelime vardı ,  bilmediklerim için  yattığım yerden anneme başvurdum. Kalkıp sözlük didiklemeye üşenen kız :)


           İSTANBUL AHMET HALİT KİTABEVİ
           1945 / iKİNCİ BASILIŞ
            SAYISI : 143
           ÇEVİREN : NURULLAH ATAÇ


  
                           Herkese keyifli okumalar .

15 yorum:

  1. O kitap nasıl güzel kokuyodur çok şanslısın :)

    Okuma hızına yetişemiyorum ya maşallah sana!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evdeki en yaşlı kitap sanırım:) Teşekkürler;)

      Sil
  2. Küçük bir katkı yapayım. Suç ve Ceza Dostoyevski'nin 7. romanıdır. Yalnız okuduğunuz "Kumarbaz" romanıyla ilgisi kumarbaz'ın hemen ertesi sene 1867'de yazdığı 8. romanı olmasıdır. (İkisi araya başka roman veya hikaye girmeden peşpeşe yazılmışlardır.) Sevgiler, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Suç ve Ceza'dan sonra yazmaya çalışmıştım - n harfini unutmuşum:) Hemen düzeltiyorum, bilginizi paylaştığınız için teşekkürler.

      Sil
  3. Benim de okuma listemde olan bir kitaptı, bu yazı iyi oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Zarlar ve kumarbaz çok iyi uymuş:) Fotoğraf için de tebrikler canım.
    Keyifli okumaların daim olsun.
    Güzel patililerini öptüm, sevgiyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedoşaların oyuncağı o zarlar, ödünç aldım:)) Teşekkürler canım sana da bol okumalı,keyifli günler.Öpüyorum hepinizi.

      Sil
  5. Mimlendin :D
    http://gokkusagindakisonrenk.blogspot.com/2013/01/liebster-blog-awards.html

    YanıtlaSil
  6. güzeldi gerçekten çok önce okumuştum, hatırlatma da iyi oldu , teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geç değil aslında ama klasikler sanki her yaşta başka okunuyor :)Her yaşta başka keyf alınıyor:)Tekrar etmekte fayda var :))

      Sil
  7. en sevdiğim kitaptır. sevindim okumana :)

    YanıtlaSil