#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti -111 : Sen de Gitme Triyandafilis || Ayla Kutlu

15 Ekim 2016 Cumartesi

Okudum Bitti -111 : Sen de Gitme Triyandafilis || Ayla Kutlu




          Herkese merhaba.  Ayla Kutlu 'nun çocuk kitapları haricinde , sadece Kadın Destanı kitabını okudum. Yıllar önce paylaşmıştım. Yazısı burada. Yıllardır kendime verdiğim daha çok Ayla Kutlu okuma sözümü tutamayınca artık başlamam lazım, dedim ve birkaç tane kitabını aldım. Tavsiyeler üzerine (özellikle Arzu ♥) Sen de Gitme Triyandafilis kitabından başlangıç yaptım ve çok çok sevdim.


           Kitabın en şahanesi adını veren öykü olasa da diğerleri de çok çok güzeldi. Kitaptaki öyküler:


Sen de Gitme Triyandafilis

Altın

Eski Bir Türküye Ağıt

Gitmeyi Bilmek

Gülperi

Üçgenin Perişan Kenarı

Can Kuşu 

Bütün Yeşiller... Bütün Maviler...

Ay ve Su

Ve son kısımda da Şemsettin Ünlü tarafından Ayla Kutlu ile yapılan Sen de Gitme Triyandafilis hakkında bir söyleşi var. 


           

           Sen de Gitme Triyandafilis'in filmi de var. En kısa sürede izleyeceğim,diyordum ama  onu da geciktirdim ama mutlaka izleyeceğim. Annem çok güzel olduğunu söyledi.


        Hatay 'ın  ülke sınırlarımıza dahil olmadığı dönemlerde İskenderun 'da yaşayan varlıklı bir Rum ailenin kızı Triyandafilis. Özel bir kız. Fazla akıllı değil. Kardeşleri bile zalimce davranıp, dalga geçiyorlar bazen onunla. Onu en çok anlayan ise Sultan. Evlerinde çalışan kadın. Dünyalar güzeli Triyandafilis 'in kaderi ne yazık ki kendisi gibi güzel değil. Bir gün gencecik Fransız askeri Pierre ile birbirlerine aşık olurlar. Triyandafilis 'in ağzından 'Ne pars pas' eksik olmaz. Gitme der yani sevdiğine. 'Gitme...' Ama herkes gider... Yalnız kalıp onlarca kötüyle, kötülükle karşılaşınca Sultan'la kesişir yolları ve beraber yaşarlar. Beraber yaşadıkları da bir o kadar duygu yüklü. 


        Tüm yaşananlar o kadar duru, o kadar etkileyici anlatılmış ki kocaman bir yumru oldu kaldı boğazımda. İnsanların zalimliğini, savaşın zorluklarını tüm yalınlığıyla içinizde hissedeceğiniz novella denebilecek bir öyküydü Sen de Gitme Triyandafilis. 


      Ayla Kutlu 'nun kalemiyle tanışmadıysanız harika bir başlangıç olacaktır bu kitap. 






... Soydu Triyandafilis'i. Gövdesi incelmiş, belki üç yıllık kir kuruyup tenini karartmıştı. Memelerinin üstünde sigara söndürülmüştü. Beyaz küçük yanık izleriyle içi bulandı. Kıza belli etmeden, bir yandan işini görerek sessizce ağladı.



... Yaşam, küçük bir derenin öncesiz ve sonrasızmış gibi sürgit akışı, değişmez sesi ve basitliğiyle yürüdü. 

                                   *Sen de Gitme Triyandafilis. 


... ''Güzel günlermiş ha, Nine?''
''Zor günlerdi... İnsanın hatırladıkları yaşadıklarının çok azı. Unuttukların ziyan olmaz. Hatırladıkların üstünden cila olur geçer. Yine de kötüydü günlerim...''
                                         * Altın



... Sevda gözü patlayan bahar gibidir, yanıltır insanları. Geldi sanırsın, gelmemiştir. Geçti sanırsın, bin koku, bin yeşil ve bin umutla önüne çıkar. Senin o bakışın... Demin söyledim, bahar yanıltır.
                                         * Eski Bir Türkiye Ağıt






... Gevrek bir dal gibi sürekli kırılamaz ki insan.
                                             * Gülperi



... Sen yanımdasın da bakışların yok. Yalan olacağına varsın olmasın. Ah, beni sevmediğini, sevmediğin günden başlayarak hep bildim. Yeter mi bilmek? Yetmiyor, inanamıyor insan. Yanıldığını düşünüyor, değişeceğini umuyor.
                                                 *Üçgenin Perişan Kenarı




... Özgürlüklerinin farkında olmayan insanların arasında kimse özgür olamıyor.
                                 *Bütün Yeşiller... Bütün Maviler...







BİLGİ YAYINEVİ

Yedinci Basım
Şubat 2009
224 Sayfa




2 yorum:

  1. Ayla Kutlu okumadım daha doğrusu okuyamadım. Kaç kere başlayıp bırakmışımdır.

    YanıtlaSil
  2. Bu yazarımızı okumadım hiç. Kitap isimleri dahi masal gibi... sanırım iyi yazarlarımızdan. En kısa zamanda okumaliyim ^^

    YanıtlaSil