#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 136 : Mevlana ve Şems 'ten Yüreğinizi Isıtan Hikayeler | Hazırlayan : Ender Haluk Derince

7 Kasım 2014 Cuma

Okudum Bitti - 136 : Mevlana ve Şems 'ten Yüreğinizi Isıtan Hikayeler | Hazırlayan : Ender Haluk Derince








                        Mevlana 'nın hayatı , ailesi , Şems ile tanışması ve  dostluğu hakkında öykü kıvamında kısa bilgiler içeren gül kokulu kitaba , büyük umutlarla başladım ama hayal kırıklığı oldu. Çünkü birincisi benim aldığım kitap defoluydu , son 50- 60 sayfası karman  çorman basılmıştı. Yayınevine  ilettim , o kadar. Yani değiştirelim demediler :) Arkadaşımda da vardı , ondan istedim onunki de aynı şekildeydi , bize mi denk geldi bilemedim. Farklı yerlerden aldık ama aynı baskıdaki tüm kitaplarda mı sorun var acaba ? Okuduysanız bilgi verirseniz sevinirim. Hayal  kırıklığı olmasının ikinci sebebini birazdan fotoğraflarla söyleyeceğim.



                     Dediğim gibi kitabın ilk kısmı Mevlana hakkında bilgiler içerirken  , ilerleyen bölümlerde Mevlana 'nın anlattığı hikayelere yer verilmiş. Sayfa kenarlarının süslemesi çok hoş , görsel olarak güzel olan bu kitap , Mevlana'ya rağmen benden çok iyi bir not alamadı. 






              Bu kısımda  Mevlana 'nın bir rubaisinde insanlığı Hak yoluna çağırdığı ile ilgili bilgiler verilip  fotoğrafta da görülen meşhur dörtlük verilmiş.



       Yine gel , yine gel... Her kim olursan ol , yine gel.
       İster kafir ol , ister Mecusi , ister putperest.
       İster yüz kere bozmuş ol tövbeni, 
       Umutsuzluk kapısı değil bu kapı. Nasılsan öyle gel...










               Bu da Yapı Kredi Yayınları 'ndan çıkan İran Şiir Antolojisi 'nden. 


             Ve belirtildiği üzere İranlı şair ve sufi Ebu Said- i Ebu'l Hayr 'a ait.  İranlı şair 7 Aralık 967 yılında doğup , 12 Ocak 1049 'da vefat etmiş. Mevlana ise rivayetlere göre 30 Eylül 1207 yılında doğup , 17 Aralık 1273 yılında vefat etmiştir. 


          Bu dörtlüğün Mevlana 'ya ait olmadığını yanlış hatırlamıyorsam ilk defa Zülfü Livaneli 'nin bir röportajında okumuştum.  Sonra şöyle bir bakınınca çok sevdiğim şeker insan İlber Ortaylı ve kitaplarını zevkle okuduğum  İskender Pala 'nın da aynı fikirde olduğunu duymuştum. 


         Bu da benim için bu kitap için kocaman bir eksi oldu. Görsel olarak çok güzel , ayracı harika , iç sayfalar çok şık , kokulu ama bu kadar. Okuyalı epey oldu ama yazıyı yazmaya bile üşendim. Herkese bol kitaplı , keyifli günler.













             


3 yorum:

  1. Merhaba
    Mevlana konusunda yanlış hatırlamıyorsunuz. O dörtlük kendisine ait değil daha öncede sizin dediğiniz gibi bir çok yerde söylendi. Ama bizde romanlar sanki bilgi kitapları imiş gibi içinde geçen şeylere doğru gibi bakıldığından. Bununla birlikte bilgi kitapları okunmadığından gerçek bilgiye ulaşamadıkları için insanlar daha kolaya inanmaya meylediyorlar. Bu olayda sosyal meydandan, kitaplara hatta akademik çalışmalara bile giriyor.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba! Bakın sinameki bazı kişilerde şaç dökülmesı yapıyor her söylene ınanmamak gerekir çünkü sizde ne işe yarayacağı belli olmaz ben size şimdi bir sır verecegım bu tarıfın hıc bı zararı yok!!!!
    E vitanmını iğne eczanelerden kolayca satın alabılırsınız
    Hint yağı ,badem yağı,saf Zeytın yağı bukadarcık!!
    Şişe küçükse hınt yağı be badem yagını yarım sıse kabın içine dokuyorsunuz bir tane Evitamıbı iğne kırıp dokuyorsunuz yarım çay bardağı da zeytınyag karıştırıp ılk sac dıplerıne olmak üzere yedırıyoruz ıyıce yedırdıkten sonra sacım hepsıne yayıp topluyorsunuz 45 dk sacınınızda kalıyor ve sonra eğer bulursanız mecıtefendı sarımsak şampuanı yıkıyorsunuz çok memnun kalacaksınız ( boyalı saçlarda ayda sadece 3 cm uzatabılır)

    YanıtlaSil