#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti:92- Kadın Destanı - Ayla Kutlu

18 Ekim 2012 Perşembe

Okudum Bitti:92- Kadın Destanı - Ayla Kutlu


                                            Ayla Kutlu' yu çocuk kitapları sayesinde çocukluğumdan beri severim, severim sevmesine de çocuk kitabı harici okuduğum kitabının olmadığını da utanarak itiraf ettim kendime ve bir kitap alışverişimde bir yerden başlamak lazım diye attım sepetime Kadın Destanı'nı. İyi ki atmışım. Oldukça ilginç bir kitaptı.Tamam yine itiraf ediyorum başlarda biraz zorlandım, kim kimdi, o neydi gibilerinden.Sık sık arka tarafında ki sözlükten kopya çektim :)

                                         Bu kitap aslında bir manzume, bildiğimiz gerçek destanlar gibi,koşuk olarak yazılmış.Gılgamış Destanı'na gönderme olarak yazılmış.Aslında yazarımız önce klasik roman olarak yazmaya başlamış sonra tıkanınca değiştirmiş. Benim için de değişik bir deneyim oldu.Destanımızda kadının ezelden beri olan öyküsünü mitolojikleştirerek ,ama aynı zamanda okurken günümüzden izler bulabileceğimiz şekilde gözler önüne sermiş.Yakın zamanda Gılgamiş Destanı'nı tekrar okumam gerekecek.



                                    Arka kapak tanıtımına bakalım ;


                  Yazarın eğerlendirmesiyle taraflı bir roman KADIN DESTANI.Kadınlar için yazılmış ilk destan.Beş bin yıl öncesine gidiyor, her dönemde, yaşamın her ânına ortak olan kadının mitolojik çağlardaki öyküsünü yazıyor Ayla Kutlu. Düşten yaşama, mitolojiden tarihe, doğaldan kurguya, tanrıların ve insanların bir arada yaşamalarına hızla geçiyor. Kum saatindeki akış kadar doğallıkla oluyor bu. Öte yandan kimse bu öykünün çağdaş olanla örtüşmediğini,günümüz sorunlarına ayna tutmadığını söyleyemez.


Ayla Kutlu´nun önceki roman ve öykülerinden bilinen engin duyarlılığı, gözlem ve sentez gücü, bilgisi, sarsıcı ve değişik bir tragedya olarak odaklanıyor Kadın Destanı´nda. Klasik destan biçimini kullanarak,önceki metinlerde yalnızda bir figür olarak görünen kadının çok eski çağlardaki yaşamıyla yoğun bir atmosfer oluşturuyor,gerçekler ve değerleri çarpıştırarak bu atmosferi günümüze taşıyor.Böylece , evrensel bir durum yazınımıza giriyor.Kadının ve tarihinin şiirli tragedyası Kadın Destanı.

                           



Bu da son durum.W.Woolf'u en sona sakladım :)

Herkese bol okumalı, keyifli günler...

8 yorum:

  1. ne kadar güzel bir paylaşım olmuş, ismini pek duymadığım yazarlarla tanışmak istiyorum fuardaki kitaplar vasıtası ile , bu da başka bir yazar , aldım notumu, çok teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  2. Ben de yeni yazarları,okumadığım tarzları okumayı seviyorum :)Ben teşekkür ederim;)

    YanıtlaSil
  3. Liste neredeyse tamamlanmak üzere, ne kadar güzel :) Ayla Kutlu'yu daha önceden hiç duymamıştım. Kadın Destanını ve Ayla Kutlu'yu alınacaklar listeme ekledim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılış şeklinden dolayı sevmeye bilirsin:) Ben de başlarda pek sevemedim:) Rica ederim.

      Sil
  4. SEvgili arkadaşım yorumun için çok çok teşekkürler.. Ne kadar güzel tanımlıyorsun. Ne kadar net.. Ama ben ençok V. Woolf u merak ediyor ve heyecanla bekliyorum..:))
    Bu arada eğer bugünkü yazıma bakarsan senin bayılacağın birşeyler var orda..:)))
    Çok selam ve sevgilerle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim,yatmadan önce başlayaağım v.Woolf'a. Ben de merak ediyorum. Hemen geliyorum :)

      Sil
  5. benim de hiç duymadığım bir yazardı tanıttığın için teşekkür ederim.
    sevgiler

    YanıtlaSil