#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Köpek Sahibi Olmak

14 Ekim 2012 Pazar

Köpek Sahibi Olmak


                                           Bu yazıyı Sevgili Kirazlı Dondurma 'nın isteği üzerine yazmaya çalışacağım :) 
Kedi,köpek,kuş hangisi olursa olsun evimizi bir hayvanla paylaşmak hem çok zevkli,güzel hem de özen isteyen kimi zaman zor denilebilecek bir şey. Fotoğrafta görünen benim yakışıklı oğlum Apaçi.Blogumu takip edenler sık sık duyup, görüyorlar canavarı:) 4 Mayıs 2006 doğumlu ve yaklaşık 40 günlükten beri bizimle yaşıyor.

Bu çok net olmayan fotoğrafda yavru bir kedicikle beraber ütü masasının üstündeler:) Mini minnaıktı ozamanlar. Köpek sahibi olmaya karar vermekle birlikte başlıyor hazırlıklar, ben tecrübeliydim, hayatımın her anında annem sağolsun kedilerimiz,köpeklerimiz oldu. Küçük beyi eve alıp getirdik, annesinden,kardeşlerinden ayrılmak zorunda kaldı,İlk birkaç gün çok aradı ama çabuk alıştı. En önemli olan evde yaşayacağı için tabi tuvalet eğitimiydi, neyse ki gazete kağıtları sererek birkaç gün sürekli takip ederek alıştırdık.İkinci önemli konu ise bizim için kemirme huyuydu.3 aylıktan  sanırım 6 aylık olana kadar diş değişimi süreçleri olacağı için dişlerini kaşımak için sürekli bişeyleri kemirmeye çalışıyorlar.Bu dönemi atlatana kadar kemirme oyuncakları, kemikler alıp,ilgilenmek gerekti.

Beslenmeleri konusuna da dikkat etmek hayvanımızın sağlığı için gerekli.Salçalı,yağlı,soğanlı,şeker içeren besinler  toksik etki yapabiliyormuş, o yüzden en güzeli köpeklere özel mamalarla beslemek. Geçen yeri gelmiş söylemiştim, pahalısı da olmakla beraber her bütçeye uygun kuru mamalar var. Hem diş ve vücut sağlığı için kuru mamalar çok faydalıymış.

  Çevre faktörü de önemli. Yşadığınız yere göre değişebilir ama hayvan sevmeyen insanlar farklı tepkiler gösterebilir.Örneğin:

1- Ne gerek vardı,buna bakana kadar bir çocuk doyur.
2- Ben artık size gelmem,mundar bu.
3-Köpek giren eve melek girmezmiş.
4-Evde köpek mi olurmuş.
5-Köpek olan evde namaz kılınmazmış.

gibi gibi gibi...

Bunu diyen vatandaşlarımız zaten aç doyursa aç kimse kalmazdı, bana da bnların hepsini diyen oldu.Ben de ' Gelmezsen gelme' dedim:) Dağda,bayırda,çamurda,tozda,toprakda kılınan namaz niye kılınmasın ki gayet güzel kılınıyor.O Allahla kul arasında hem neyse. Zaten hayvan düşmanı insanları da ben çok çok sevmem.

Konumuza devam edelim:) Eve bir köpek aldığınız zaman, onu asla bir eşya gibi görmemeniz lazım,Para verilip alınacak,sıkılınca atılacak bir obje değil hiçbir hayvan.Bu konuda Haytap'ın öyle güzel afişleri,videoları var ki ağlatacak cinsten.



                                                   Evet , hatta bir köpeğe çok daha fazlasını verir. O yüzden emin olmadan, kesin hazır olmadan asla hayvan sahibi olmayın.Sizin için eğlence olacaksa,gelip geçici bir heves olacaksa asla almayın.Çünkü o sizin için ne ifade ederse etsin ; siz onun tüm dünyası olacaksınız.O kadar çok terkedilmiş, sokak köpeği görüyorum ki anlatamam, tatil yöresi olduğu için özellikle yaz sonlarında sokak köpeği patlaması oluyor.Her cinsten,her yaştan köpeklerini acımadan sokaklara terkeden zalimlerle dolu dünya. Siz de o zalimlerden olmayacaksanız bir köpeğin sevgisine layık olacağınızdan emnseniz tüm zorluklarına rağmen,verdiğiniz emeğe,sevgiye değecektir.
                                                     
                                         Alacağınız köpeğin ırk özelliklerine göre değişecek olan rutin bakımları da var elbet, tırnak,diş,tüy bakımı.Uzun tüylüyse düzenli taranması,fırçalanması,zaman zaman traş edilmesi lazım,dişleri içinse kemirme oyuncakları hem oyalıyor hem diş sağlıkları için faydalı.Banyo yaptırmak kedilerin ki kadar zor değil,çoğu köpek sever yıkanmayı,gözlerine,kulaklarına su kaçırmamaya özen göstermeli ve iyice kurulamalısınız.Tırnakları fazla uzamadan kesilmezse dipten kırılıp kanamalara sebep olabilir.

                                       Yaş ve vücut durumuna,ırkına göre,yaşadığı ortama göre gezme,dolaşma gereksinimi de olacaktır.Sürekli evde,kapalı,yalnız bırakmak haksızlık olacaktır.Yaşları kaç olursa olsun köpekler herzaman gezmekten,oynamaktan hoşlanırlar.

Bizim canavarın oyuncklarının bir kısmı, şimdi çektim o yüzden sadece benim odamda olanlar bunlar, fırçası,ağızlığı,minderi...Kulübesi de var süngerden:) Ama kış sezonunu açmadık henüz:)


Tasmaları: boyun ve göğüs tasmaları,gezdirme kayışları.

Kışlıklar...

En sevdiği oyuncağı:)

Daha bir sürü döküntüsü var beyefendinin,banyoda bir raf kendisine ait.Şampuanları,damlaları,toz şampuanı,kulak solüsyonu vs...

 
Diğer bir önemli konu ise aşıları yani hayvan sahipleri için en önemli şey kuşkusuz iyi bir veteriner.Herşeyin başı sağlık:) Daha önce dediğim gibi hayatımın her anında hayvanlarımız oldu ve dolayısıyla bir çok veterinerle muhattap olduk. Şükürler olsun ki veterinerimizden çok çok memnunuz. Bana kalırsa değil yaşadığım yerin yeryüzünün en en en iyi veterineri.Anlayışlı,ilgili ve gerçekten hayvansever.Yolunuz düşerse ya da Ayvalık'taysanız bilginiz olsun.Ayvalık'ın en en en iyi veterineri Hayat Veteriner Kliniği. (Reklam sloganı gibi oldu ) Benim köpeğim biraz sorunlu, saldırgan.Biz hariç hayatta 3 kişiye saldırma girişiminde bulunmuyor ve biri Veterinerimiz.Tüm hayvan sahiplerinin bizim gibi iyi bir veterineri olmasını diliyorum. Allah razı olsun, sokak hayvanlarımıza da çok yardımı oluyor,ne olursa olsun sokak hayvanlarına % 50 indirim yapıyor.Gözü gönlü tok ve 24 saat açık :) Neyse özetle iyi bir veteriner hekim şart :) İç parazit aşısı,dış parazitler için damlası,diğer aşıları,traşı,diş bakımı,tırnak kesimi.Allah korusun hastalıklarda tedavisi, kısırlaştırması vs. ömür boyu iletişimde kalmanız gerekecek.

Benim bu sene çektiğimi çekmek istemiyorsanız dışarı gezintilerinde pisi pisi otuna da dikkat etmeniz gerekecek, bir batarsa yürüyor derinin içinde,geç farketme ihtimaliniz de olabiliyor.O yüzden her gezinti sonrası özellikle pati ve kulaklarını kontrol etmekde fayda var.Düzenli damla kllanırsanız sorun olmaz ama olası kene tehlikesi için de kontrol şart.


Bunlar benim kişisel fikirlerim, konuda uzman biri değilim,sadece hayvansever birinin kendi tecrübelerine dayanan yorumlarıdır,hiçbir   bilimselliği yoktur.:)

Epey uzun bir post oldu.Sonuca bağlayalım :) Ömür boyu bakıp,sevecek,hastalığına,nazına,şımarıklığına  rağmen yanında olacaksanız bir hayvanın sevgisine sahip olmak paha biçilemez.Bazen çok kızdırsa da üzse de yarım saat bile göremeyince iki ayak üstünde sevinçle karşılaması,geldim diye sevinip oyuncaklarını ikram etmesi,sevgiden başka hiçbir beklentisi olmadan sevgi dolu bakan gözleri herşeye değer.

Hayvanları sevelim , sevemiyorsak da yaşama haklarına saygı gösterelim.

Umarım  az da olsa faydalı olmuşumdur Kirazlı Dondurma'm :)

25 yorum:

  1. çok güzel bi yazı olmuş. benimde bi tane tatlı belam var :)Benim yerime öp bu tosunu olurmu :)
    -
    Nyks

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öpmem mi:) Hemen;) Biz de senin tatlı belanı öperiz:)

      Sil
  2. Dediklerinin hepsine katılıyorum. Royce'un bizim ailedeki 5.ayı. Bu 5 ayda ne kadar zorlansam da asla onu terk etmeyi düşünmedim. Benim oğlumun ayağına da pisipisi otu batmıştı. 1.5 günde fark ettik hemen çıkartıldı ve krem sürdük. Diğer güne rahat bir şekilde yürüyordu ama o günden sonra yürüyüş düzergahımızı değiştirdim. Şimdi önümüzde büyük bir problem var. Ben üniversiteye gittiğimde annem Royce ile nasıl ilgilenecek. çünkü annemin alerjik astımı var ve çok yanında kalamıyor. Buna rağmen onu bırakmayı ikimizde düşünmüyoruz. Büyük bir sorun ama hallolmayacak bir şey değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,canım biliyorum Royce ile yaşadığınız zorlukları,bilmediğim kısımları da tahmin edebiliyorum,ömür boyu hep beraber olmanız dileğiyle:)

      Sil
  3. Bizi sahiplenecek olanlara bir diyeceğim var. Unutmayın ki evinize girdiğimiz anda ailenin bir ferdi oluyoruz ve sizi kendimizden daha çok seviyoruz. Lütfen bizleri terk etmeyin. Bu ölümümüz olur .
    bu arada;
    sizin eve geleyim en iyisi ben oyuncaklara bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın canım:) Gel bizim canavar çok sevinir:)

      Sil
  4. cansın Apaçiiii pati karşıtlarının asıl evimizde işi yok:))
    Benim gelin kızımda köpeciklere bayılıyor ama acaip bir kedi korkusu var o gelince BADEM altkattaki evimize geçiyor bir yerine zarar gelecek diye aklı çıkıyor ama yinede fobisini engelleyemiyor ,ben de saygı duyuyorum önemli olan bu canlara zarar verilmemesi.

    çok güzel bir yazı olmuş . Bizlere olan bağlılıklarını biliyor olmama rağmen BADEM le yaşadığımız bu olay bize yine bir ders olmuştur.
    dersin biride: hepimizi sevin ama yerlerimizi karıştırmayın:)))))))))))
    Biz barıştık ama hala 15 günün verdiği halsizliği devam ediyor ,yemeğe başladı nasılsa çabuk düzelir artk.
    PATİCANLAR CANDIR,HAYATTIR VE ETRAFIMIZDA YAŞAYANLARIN HESABI BİZLERDEN SORULACAK onun için kafa çevirmeye gelmez canlar.
    Apaçi ve annesi öpüldünüz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyoruz, biz de kedi kızlarımızla beraber sizi öpüyoruz :) Badem 'in küslüğünü okumuştum, neyse ki barışmışsınız,sevindim:) İnsanlar korkabilir,sevmeyebilir ama kötülük yapmasınlar,gölge etmesinler başka ihsan istemiyoruz yani:)

      Sil
  5. Çoook teşekkür ederim canım, sana minnettarım. Benim için böyle uzun uzun anlatmana çok mutlu oldum :) Dün itibariyle artık evimize yeni bir birey katıldı: Adı Buffy. Kırk günlük bir cocker yavrusu. Dün gece hiç uyutmadı beni sağolsun. Biraz hırçın bir yavru ama ümit ediyorum doğru eğitimle daha sakin olacak. Şimdilik tuvalet eğitimi vermeye çalışıyorum ama pek tınlayan yok :) En kısa zamanda resimlerini paylaşacağım blog'umda.

    Tekrar teşekkür ediyorum.

    Öpücükler ve sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep beraber olacağınız mutlu upuzun yıllar diliyorum.Başlarda sabır şart,zamanla sevgisiyle zorluklarını unutturacaktır.Buffy'e hoşgeldin diyorum ve heyecanla bekliyorum haberlerini. Rica ederim, hayvanları ve hayvanseverleri çoooooooooooooooook ama çok seviyorum:)

      Sil
  6. Evcil bir hayvan beslemek çok güzel bir duygu gerçekten.Bizim de muhabbet kuşumuz var ve çok güzel konuşuyor:)Ne tür hayvan olursa olsun insan ona alışınca onsuz yapamıyor.Bu çok ayrı bir sevgi.Daha önce eşimin 13 yıl yaşayan kuşu varmış.Bu ikinci kuşu.Bu aralar hasta gibi.Bu sebepten dolayı aklımız hep onda.Yaşarken iyi ama öldüklerinde etkisinden uzun süre kurtulamıyor insan gerçekten.Bu emek isteyen bir iş.Kuş alıpta bir kenara öylece bırakanlara uyuz oluyorum.Lütfen ilgi ve alaka göstermeyecekseniz evinize hayvan almayın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım iyileşir, komşumuzun da muhabbet kuşu var,çok şeker ve çok güzel konuşuyor, sevginin gücü işte.Tüm hayvanseverlere hayvancıklarıyla beraber nice uzun,mutlu,sağlıklı yıllar:)

      Sil
  7. SEvgili Arkadaşım inan bu yazıdan daha güzel bir yazı bir yorum daha olamazdı. Hatta bir veteriner hekim bu kadar güzel detaylı yazamazdı. Ben hiç yazamam. Hatta veteriner olmama rağmen senden öğreneceğim ne kadar çok şey olduğunu anladım.. Br hayvanı ya da hayvanları bu kadar bilinçli bakıp büyütmek gerçekten çok güzel ve onurlu...
    Güzel arkadaşım iyi ki sen de varsın. İyi ki senin gibiler var bu dünyada... İnan bunu mükafatını Allah ın iizniyle öteki Dünyada göreceğiz..
    çok selam ve sevgilerimle...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için yine çok teşekkür ederim,malesef benim de çok korkunç bilinçsizliklerim oldu Apaçi konusunda, uzman ellerden eğitim alsın diye gönderdim bin pişman oldum, şu an varolan bütün problemler ordan sonra ortaya çıktı,insanlardan korkutuğu için saldırgan, çok bağımlı.Ama yinede biriciğim o benim:)Allah herkese gönlüne göre versin, Sen de iyi ki varsın :) Bir kedi olsaydım senin kedin olmak isterdim yani:)))

      Sil
  8. keşke benim de olsa ama maalesef yok. annem zaten evde bakmama izin vermez bu beni çok üzüyor. bahçede bile izin yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun bütün sahipsiz hayvanların da sevgiye ilgiye ihtiyacı var, ben onları da çok seviyorum, hem gönülden hem fiziki olarak:) Yapışıp seviyorum:)

      Sil
  9. şahane bir paylaşım olmuş.yüreğinize sağlık.bizde kedi aldığımızdan beri misafir sayımız bayağı azaldı.peki bu bizim umurumuzdamı? aslaaaaaa:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öylee:) Tşkler. Bizim de iki kız kedimiz var,kediler muhteşem canlılar.

      Sil
  10. Birileri evde hayvan var diye gelmiyorsa, bilin ki, yüreği temiz olmayan, gereksiz insanları hayatınızdan arındırmak için gelmiştir o güzel yaratık evinize :) o insanların eksikliği hiiiç hissedilmez:)hayvan severlerle de garip bir kardeşlik duygusu yaşanır... şu an hissettiğim gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın, hep söylediğim gibi ben de hayvansever olmakla birlikte hayvanseverleri de severim:) Kocaman sevgiler.

      Sil
  11. köpeğim yok hiç olmadı ama bak senin apaçi benim de en sevdiğim köpek türü. tüylü şirin.
    :)

    YanıtlaSil
  12. merhaba güzel akşamalar ne güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel bir sayfa olmuş. gönlüne sağlık.
      vet. hek. melik...

      Sil