#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti:42- Yabancı - Albert Camus

18 Haziran 2012 Pazartesi

Okudum Bitti:42- Yabancı - Albert Camus

                                               
                                         O kadar akıcı ve sade bir anlatımı var ki hemencecik bitiverdi.Gereksiz yere uzatılmış cümlelerden eser yok ,yalın.Çok keyifle okudum.Zaten 111 sayfacık.Çok beğendim.

                                          Her şeyin anlamsız,boş olduğunu söyleyen karakterden hareketle aslında bunun bile bir anlamı olduğunu anlatıyor.Toplumsal bir çok kavrama değiniliyor.111 sayfada bu kadar yoğun içerik ve bukadar sade anlatım olması şaşırtıcı derecede güzel. Anlatımı o kadar içine çekiyor ki okurken köpeğini döven Salamano'nun boğazını sıkasım geldi:)



...Kimi zaman odamı düşünmeye koyuluyor, düşümde, bir köşeden kalkıyor, yolum üzerindeki eşyaları bir bir aklımdan geçirip yine o noktaya dönüyorum.


...“Herkes bilir ki hayat, yaşanmak zahmetine değmeyen bir şeydir.”


                                          Arka sayfa tanıtımına da bakalım ;

                           1942'de yayımlanan Yabancı, romancı,tiyatro yazarı ve düşünür olarak İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yalnız Fransa'da değil tüm dünyada kuşağının sözcüsü ve yol göstericisi yazar Albert Camus'un ilk ve en çok ses getiren yapıtıdır.Romanda bir Arap'ı öldüren ama bu uçtan çok,gerçek duygularını dile getirdiği ve toplumun istediği kalıba girmeyi reddettiği için dışlanan bir 'yabancı' aracılığıyla XX. yüzyıl insanının içine düştüğü yabancılaşma anlatılır.Bir türlü ele geçirilemeyen 'anlam' ın sürekli aranışı,bilincin toplumdan ve dış dünyadan kopuşunu,topluma yabancı duran kahramanın çevresiyle ve toplumla arasındaki çatışmayı anlatan roman,büyüleyici gücünü arka plandaki derin ve suskun acıdan alır.Camus,genç kahramanı Meursault'ın dış dünya ile arasına koyduğu mesafeyi,kendie ve topluma yabancılaşmasını,annesinin ölümü dahil herşeye nesnel bir biçimde yaklaşmasını büyük bir ustalıkla dile getirir.

                             İşte böylee... Nesnel yaklaşım diyince bazı yerlerde Meursault'un fazlaca dürüstlüğünden normal hayatta olsa hepimiz rahatsız olurduk demek istiyorum. Örneğin sevgilisi beni seviyor musun ? diyince gayet rahat sevmiyorum sanırım diyebiliyor.Normal şartlar altında bir bu tip erkeğe kabaca 'öküz' deriz. Ama yalan söylese daha mı iyi? Bilemedim.İşin özeti her söylediğin doğru olsun ama her doğruyu söyleme olurdu heralde.

17 yorum:

  1. albert camusun okuduğum ilk ve tek romanıdır, türk yapımı bu kitabın filmini çekmişler, kitap üzerine hiç izleme gereği duymadım, etkisini yok edebilir düşüncesiyle.

    YanıtlaSil
  2. Ben de pek izlemem sevdiğim kitapların filmlerini,izlesem de beğenemiyorum zaten.Veba' yı da yakın zamanda okudum onu da çok beğenmiştim.

    YanıtlaSil
  3. Okumadığım bir kitap hakkında daha sayende fikir sahibi oldum. Teşekkür ederim.
    Köpeğini döven Salamano'yu birlikte dövebiliriz:))
    Bir de Meursault sevgilisine onu sevmediğini söyleyecek kadar dürüstse o zaman ayrılacak:)
    Kocaman sevgiler.
    not: bir kaç kez yazdım gitmedi bu sefer umarım yorum yerine ulaşır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) yorum yerine ulaşmış bulunuyor:) Dürüstlük önemli tabi ama sevgisiz ne olur ki:) Benden de hepinize sevgiler öpücükler minnoşlara :)

      Sil
  4. Ya çok ayıp ama ben henüz okumadım:((anlattıklarını okuyunca çok meraklandım ama kesin alınmalı, okunmalı, bu arada köpeği dövme bölümünü okumadan geçmeli:((((ama nereden bileceksin? Bence de dürüstlük yalandan sevgiden daha iyidir:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni okuyabildim , okadar çok ki okuyamadığım için üzüldüğüm kitap.Ömür yetmez okumaya:) Dürüstlük tabi çok önemli ama sevgi de lazım:)

      Sil
  5. Ben de okumuştum bu kitabı. Hala en sevdiğim kitaplardan biridir.

    YanıtlaSil
  6. çok merak ettiğim ve okuma listemdeki kitaplardandı,elimdeki biter bitmez başlanacaktır o zaman :)
    güzel paylaşım için çok teşekkürler :)
    sevgiler,

    www.fido-land.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. Albert Camus okumak ayrı bir tad. Hele bir de aynı frekansta olduğunuzu farkederseniz hepten ayrı bir tad. Yabancı, illa okunmalılardan biri.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili asabi bakire senden istek bi post yayınlamanı istesem :d Şöyle ki malum yaz geldi yazlıkçılar,tatilciler deniz kenarında, güneşlenirken,akşam üstü serininde kitap okuyacak keşke bize top 5 yada top 10 yaz kitabı önerecek bi post hazırlasan :D nasıl olur?

    YanıtlaSil
  9. Yanıtlar
    1. http://asabibakire.blogspot.com/2012/06/sevgili-leda-icin-yazlk-liste-bas-10.html

      Sil
  10. Bu yazidan sonra merak etmistim kitabi bugun aldim :)
    Okuduktan sonra yazarim bloguma, tesekkurler :)

    YanıtlaSil