19 Mayıs 2017 Cuma
Okudum Bitti-69: Ömer Seyfettin Vatan Sevdalısı || Semrin Şahin
Kitap seven herkese merhaba. Günün kitabı Alakarga Biyografik Romanlar'dan okuduğum ikinci kitap olan Ömer Seyfettin Vatan Sevdalısı. İlk olarak Ahmed Arif 'i okumuştum. Yazısı için tık tık.
Ömer Seyfettin de bana çocukluğumu hatırlatan sevdiğim yazarlardan. Hayatına dair duyunca çok şaşırdığım, üzüldüğüm bilgileri lise zamanımda edinmiştim. Ve inanmakta güçlük çekmiştim.
Semrin Şahin'in , Ömer Seyfettin'in birçok eserinden, hakkında yazılmış tezlerden ve Tahir Alangu'nun Bir Ülkücünün Romanı Ömer Seyfettin kitabından yararlanarak ve gençlere Ömer Seyfettin'i daha yakından tanıtabilmek için yazdığını söylediği bu kısacık ama çok güzel kitabı okumanızı öneririm.
Bir sahafın, yaşlı bir adamın getirdiği ve ''Edebiyatımızın en önemli hikâye ustasını anlatıyor,'' dediği bir anı defterini okumaya başlamasıyla Ömer Seyfettin'in dünyasına adım atıyoruz. Ömer Seyfettin'in çocukluktan beri, ayrılmadığı bir arkadaşının anlatımıyla çocukluğundan ölümünden sonrasına kadar hayatına tanık oluyoruz. Üzücü ama Ömer Seyfettin'i anmak, tanımak için iyi bir okumaydı.
... Bir çocuğun hayattaki en iyi arkadaşının başka şehre taşınması kadar kötü bir şey yoktu.
... Mecmua-i Edebiyye dergisinin Şubat sayısında ''Yad'' ismini taşıyan manzumesi yayımlandı Ömer'in. Onun yayımlanan ilk eseriydi bu.
... Ağzımdaki lokmayı zor yuttum. Karşımda samur renginde, orta boylu, belli bir cinsi olmayan bir sokak köpeği duruyordu.
''Tanıştırayım cancağızım, bu Koton,'' dedi.
Koton , Ömer'in can dostu olmuştu. İzmir'in ikinci sınıf otellerinde çok gecelediklerini de yeni öğrendim bu köpekle. Koton, Ömer'le atandığı her yere gidecek, onu hiç yalnız bırakmayacaktı. Dostluk böyle bir şeydi işte.
... Ömer haklıydı. İnsanlar bu kadar kötü olmamalıydı. Fakat kötülerdi ve hiç kimsenin tahmin edemeyeceği kötülükleri yapıyorlardı.
... ''Ömer öldü,'' dedi Aka. ''Kimsesiz gibi bir hastane odasında öldü. Ölümü şüpheli olduğu için ve kimse de cenazeye sahip çıkmadığı için Sivaslı bir hademe tarafından otopsi yapılmış. Otopsi işleminden sonra naaşın önünde fotoğraf çekilmişler. Bugün gazetelerde fotoğrafı görenler tanıyıp haber verdiler,'' dedi.
... ''Ömer romatizma tedavisi için sürekli hoşaf içiyor, portakal yiyordu. Ama romatizma değilmiş. Şeker hastasıymış. Otopsi sonucunda eklem ağrılarının nedeninin şeker olduğu çıkmış ortaya. Ömer şeker komasından ölmüş.''
ALAKARGA YAYINLARI
1. Basım Şubat 2017
112 Sayfa
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder