#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 39 : Firmin || Hümanist Entel Serseri || Sam Savage

8 Nisan 2015 Çarşamba

Okudum Bitti - 39 : Firmin || Hümanist Entel Serseri || Sam Savage






                                         Firmin severek takip ettiğim birkaç blogger arkadaşım sayesinde görüp, merak ettiğim kitaplardan. Uzun süredir almak istiyordum , geçtiğimiz hafta önce internet üzerinden aldım, ayıplı ürün gönderdikleri için iade ettim. Yeni bir sipariş oluştururum diyorken, tesadüfen bir kitapçıda görüp aldım. Böylece sonunda okuyabildim.


   
 Çok eğlenceli ,keyifli bir kitaptı. Firmin , kitapların arasında doğan sıra dışı bir fare. Önce hayatta kalabilmek için kitaplara yönelir, sayfaları kemirerek açlıktan kurtulur. Sonra yavaş yavaş onları okumaya başlar. Bu sayede Firmin'den birçok kitap tavsiyesi de almış oldum. 


Martı Jonathan Livingston gibi harikalığı farkındalığında olan, adı üstünde hümanist, entel bir serseri Firmin. Dünyayı bir farenin gözünden görebilmek, iç hesaplaşmasına, çeşitli sorunlarla mücadelesine tanık olmak çok iyiydi. Hem hüzünlü, hem keyifli bir kitap. İyi ki okudum dediklerimden.




... Yazmaya çabaladığım tüm hayatım boyunca , açılış cümleleri kadar hiçbir şeyle bu kadar yiğitçe, evet yiğitçe uğraşmadım. Her zaman sanki açılışı düzgün yapabilsem gerisinin kendiğilinden geleceğini düşünmüşümdür. O ilk cümleyi kitabın diğer tüm sayfalarını barındıran bir ana rahmi gibi görmüşümdür.



... Kişi gençken her şeyin sonsuza dek süreceğini zanneder.



... Afrika'da kıtlık zamanlarında aç çocuklar toprak yermiş. Yeterince acıkırsanız her şeyi yiyebilirsiniz. Bir şeyi çiğneyip yutma hareketi , vücudunuzu doyurmasa bile hayallerinizi doyurabilir. Yemek hayali de diğer tüm hayaller gibidir , ölene dek onlarla yaşayabilirsiniz.




... "O ilk baş döndürücü günlerde ne kitaplar keşfettim bir bilseniz! Bugün bile o kitapların isimlerini söylemek gözlerimi yaşartır. Söyleyin o zaman, yavaşça, ve bırakın erisin kalbiniz. Oliver Twist. Huckleberry Finn. Muhteşem Gatsby. Ölü Ruhlar. Middlemarch. Alice Harikalar Diyarında. Babalar ve Oğulları. Gazap Üzümleri. Tenin Yolu. Amerikan Trajedisi. Peter Pan. Kırmızı ve Siyah. Lady Chatterley'in Sevgilisi."



... Edebi bir eğitimin size kazandırdığı bir şey varsa o da her an ölebileceğiniz hissidir. İnsanın cesaretini köreltmek için yaratıcı bir hayal gücü kadar kötü bir şey yoktur.




... Tüm büyüklerle muhabbet edebildim. Örneğin Dostoyevski ve Strindberg. Onların da benim gibi isterik olduklarını ve acı çektiklerini çabucak görebildim. Onlardan önemli bir ders aldım : Ne kadar küçük olursan ol , deliliğin herkesinki kadar büyük olabilir.




... Karşılıksız aşk kötüdür, ama karşılık bulamayacak aşk sizi gerçekten alaşağı edebilir.




... Eğer yalnızlık çekiyorsanız , aşırıya kaçmadığınız müddetçe biraz delirmenizde sakınca yok.





... Her zaman güzel şeylerin sonsuza dek süreceğini düşünürdüm ama asla öyle olmuyor. Aslında hafızamızda sakladığımız şeyler hariç her şeyin ömrü sadece bir an.






... Jerry , eğer hayatını tekrar yaşamak istemiyorsan, hayatın boşa geçmiş demektir derdi. Bilmiyorum. Her ne kadar bu hayatı yaşadığım için kendimi şanslı hissetsem de iki kere bu kadar şanslı olmak istemezdim.






      

ÖZGÜR YAYINLARI
2. Basım aralık 2011
Çeviren:  Kemal Küçükgedik
157 Sayfa


2 yorum: