#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Kereviç (Kerebiç) Yaptım

21 Aralık 2012 Cuma

Kereviç (Kerebiç) Yaptım



İlk defa yıllar önce Gaziantep'de yemiş ve bayılmıştım , hatta adını unutup anneme : 'Antep'de çok meşhur bir kurabiye var, çok dehşet 'diye anlatınca,annem 'Biliyorum ,kerebiç,biz çocukken Kilis de her bayramda yapılırdı,bütün mahalle mis gibi kokardı'dedi.Tabi neden yapmıyorsun diye sitem edemedim, arkadaşımdan tarif alıp yapmıştım.Uzun yıllardır unuttum, canımız tatlı çekince yapalım,ayıptır söylemesi komşuların tabakları da var,boş gitmezler dedik.Yaptık,yedik,beğendik:)  Aslında bu kadar çok pişirilmez,daha beyaz olmalı ama ben böyle seviyorum.



 

Malzemeler:

1 kg un
3 yumurta
1 paket  margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yogurt
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


İçi için:
1 su bardağı çekilmiş antep fıstığı (toz da olur )
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi,tarçın
Yarım su bardağından fazlaca toz şeker



 Yapılışı:

   Oda sıcaklığında (250 gr) mrgarinle şeker iyice yoğrulup,yumurta,suvıyağ,yoğurt ilave edilip biraz daha yoğrulur.Sonra kabartma tozu,vanilya ilave edilip yavaş yavaş un ilave edilerek hamur haline getirilir. Ardından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp,elimizle açıp içerisine harç koyup yağlanmış kerebiç kalıbına (bende olanın fotoğrafını çekmeyi unuttum,en kısa zamanda eklerim) bastırılır,şekil alması için.Daha sonra yağlanmış tepsiye dizilip önceden ısıtılmış fırında pişirilir.Afiyetle yenir :)

 Ben bir kısmına antep fıstığı ve toz şeker karışımı , bir kısmına da ceviz,tarçın,toz şeker karışımı koydum, hatta 2 tanesine de hindistan cevizi,şeker karışımı koydum.

Fırından çıkınca sıcakken pudra şekerine buladım.

 
   Herkese mutlu günler...


23 yorum:

  1. Kerebiçi Mersin'de yemiştim. Onların yaptığı irmikliydi. Ben beğenmiştim ama benimle birlikte yiyenler beğenmemişlerdi. Belki de ilk kez yedikleri içindir. Farklı lezzetleri tatmayı sevdiğim için garipsememiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparken ben de düşündüm,acaba tarifimi eksik yazdım,irmikli daha mı güzel olurdu diye:) Yok ama böyleymiş:) Ağır gelmiştir,damak zevki.Ben genel olarak çoğu tatlıyı severim,ekmek kadayıfı hariç:)

      Sil
  2. Ben de Mersin usulü olanı yemiştim, üzerine de kıvamlı krema gibi bir sos döküyorlar, o biraz ağırlaştırıyor ama sevmiştim...
    Bana tatlı olsun da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kaymak/krema gibi birşeyle servis edildiğini bende gördüm, ben de tatlı sevenlerdenim malesef.

      Sil
  3. Ellerinie sağlık güzel görünüyor.Sizin yaptığınıza Mersin'de Mamul deniyor.Arzuya göre içine hurma veya cevizde konabilir.Kapalı kutuda saklarsanız uzun süre bayatlamıyor.
    Ben de çok severim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurabiye türevlerini zaten kapalı kaplarda saklamaya çalışırım genelde, teşekkürler.Mamul denildiğini duymamıştım, öğrendim sayenizde,tekrar teşekkürler :)

      Sil
  4. Tarif için teşekkürler canım.
    Olsa da yesek:) İyisi mi kalkıp yapmalı:)
    Afiyetler olsun canım benim.
    Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım, ahh yakın yerlerde olsak canın çektikçe yapardım ben sana,ama eminim sen benden de güzel yaparsın, öpücükler;)

      Sil
  5. Canım çekti şimdi olacak iş mi :) kerebiç kalıbı ben de olmadığına göre yapamam oh :) ya da ceviz büyüklüğündeki hamurları oklavayla uzunca acsam ic malz. koyup rulo yapıp, sonra o ruloları spiral şeklinde sarsam da olur aslında, olur mu olur :)) margarin yerine tereyağ kullansak tadı değişir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tereyağıyla çok daha güzel olur:)Miss:) Ben kalıp yokken ceviz büyüklüğünde hamuru avcumda inceltip,harcını koyup elimle şekillendirip,kalburabastı yapar gibi rende gibi birşeylere bastırıyordum,kalıp şart değil aslında:)

      Sil
  6. Ellerine sağlık, güzel görünüyor gerçekten iştahım kabardı:)
    Hiç yemedim şimdiye kadar, ama farklı bölgelerin yemek kültürlerine de meraklıyımdır.O nedenle ilk fırsatta deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun, güzel olma garantili bir kurabiye:)

      Sil
  7. çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  8. Mujdemi isterim hohoho :D tebrikler kuzumm http://kitapnot.blogspot.com/2012/12/kazananlar.html?m=1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Çok şekersinn tatlımm:))) Daha güzeli yine senin olsun:)

      Sil
    2. Cok begendigim bi kac hediye var.onlar icin destek olsun ins amin :D

      Sil
    3. Sorma tatlım,harika çekilişler oluyor:) Bol şans

      Sil
  9. bir ara bende yapmıştım özel tahta kalıbını bile almıştım
    afiyet olsun

    YanıtlaSil
  10. kalıpla harika oluyor bu ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende olan kalıpın deseni böyle , çok güzelleri de var.

      Sil
  11. Merhaba;
    Tarifi hemen not ediyorum. Evde cevizim var mı bir bakayım. Yoksa alıp hemencik yapacağım çok merak ettim:) Hazır kalıp da bulmuşken denemek, baharın gelemediği şu acayip günlerde iyi olacak.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil