28 Kasım 2019 Perşembe

Okudum Bitti: Efsuncu Baba || Hüseyin Rahmi Gürpınar




            Kitap seven herkese merhaba. Yeni bir Hüseyin Rahmi Gürpınar kitabıyla geldim. Okuyalı birazcık oldu, hatta aşağıdaki fotoğrafta görünen diğer kitabını da okudum. Bu kitabı da severek, eğlenerek okudum. 


         Efsuncu Baba yani Ebulfazl Enveri Bey komik bir karakterdi bence . Define arama, simya, büyü, tılsım işleriyle kafayı bozmuş garip takıntıları olan bir adam. Gizemli bir kitap geçer eline ve bu kitaba göre İstanbul'un bütün definelerine kavuşacağına inanır. Tesadüfen de saf iki Ermeni genci olan Kirkor ve Agop ile karşılasınca onların da kendisine yardım edecek olan melekler olduğuna inanır. Bu süreçte yaşanan olayları okuduğumuz kısacık bir kitaptı. Ermeni gençlerinin konuşmaları çok komikti. Bir süre  Ermeni şivesi ile konuşmaya çalışıp durdum. :)

              Kitabın sonunda da yazarın kitabı ne anlatmak için yazdığını anlattığı bir kısım var. Toplumsal ve çok yerinde bir eleştiri yapmış ve geçen yıllara  rağmen  batıl inançların, hurafelerin varlığını koruduğunu görmek biraz üzücü. 

'' Her insanı, hatta her toplumu hoşlandığı yemle avlarlar. Mesele, böyle oltalara tutulmayacak kadar insanlığımızı terbiye edebilmektedir.''




-  Be ahbar o herif ne biçim budaladır? Ağnayamadım. Pek akıllı bir adam çalımı satmak ister...

- Zaten her divane böyledir. En en budalalar akıllı kurumu satarlar. Görünor ki bu herifin beyni üç yüz dirhem eksiktir...



TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI

Günümüz Türkçesine Uyarlayan: Engin Kılıç
3. Basım Temmuz 2018
78 Sayfa


24 Kasım 2019 Pazar

Okudum Bitti: Gulyabani || Hüseyin Rahmi Gürpınar





                    Kitap seven herkese yeniden merhaba. Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın bir kitabını lisedeyken okumuştum, asırlar önce yani. Sonra geçtiğimiz yıllarda farklı bir yayıncıdan başka bir kitabını okumaya çalıştım ama günümüz Türkçesiyle olmadığı için anlayamadığım kelimelerden dolayı sıkılıp devam edemedim, içime de dert olmuştu.  İş Bankası Yayınları sağ olsun günümüz Türkçesiyle okura sununca aldım ama okuma sırası gelmemişti. Sonunda okudum ama epey zaman oldu. Hatta Beyaz Balina Yayınları da Türk klasiklerini çok özenli bir şekilde hazırlıyor, onlara da bakabilirsiniz. 

              Gulyabani'yi okumamış olsak da Süt Kardeşler filmi sayesinde biliyoruz çoğumuz. Film kitaptan uyarlanmış. Kemal Sunal olunca işin içinde zaten çok güzel olmuyor mu? 

            Cin, peri gibi korkutucu öğelerin, batıl inançların da desteğiyle insanların kandırılmasına nasıl sebep olduğunu okuyacağınız eğlenceli bir kitaptı bence. Dönem halkının konuşma biçimlerini, davranışlarını okumak da güzeldi. Maniler, şarkılar da cabası. Kitabın başında Gürpınar'a gelen bir okuyucu mektubu ve kendisinin verdiği cevap da bulunuyor. Çok hoş.





TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI

Günümüz Türkçesine Uyarlayan: Hacer Er
1. Baskı Şubat 2019
134 Sayfa


Karavan Yollarda : Alaçatı, Ankara, Gaziantep, İstanbul, Kars, Rize





                Tembel Mehtap'tan tüm kitap severlere merhaba. Okuyup kaldırmam gerekenler ortalarda kulelere dönüştü ama ben buraya not almaya üşeniyorum. Bu ay güzel kitaplar okudum, okuyorum onları da önümüzdeki yüz yıl içerisinde kesin paylaşırım. 

        Karavan Yollarda serisi, daha doğrusu Okuyan Fil serisinin Karavan Yollarda alt serisi mi demeliyim? Hım evet öyle. Çocukların yaş gruplarına göre ayrılmış çok güzel kitaplar içeriyor. Karavan Yollarda 1. sınıfa giden çocuklar için uygun. Kolay okunabilen, rengarenk tatlı kitaplar.  Ben altı tanesini okudum: İstanbul, Ankara, Kars, Gaziantep, Rize ve Alaçatı'yı gezmiş oldum tatlı bir karavanla. Gezilen yerlerin tarihi, önemli yerlerine ve meşhur şeylerine değinilmiş kısaca. Beklediğim birkaç yer daha var saklamalık. 



        Büşra Çakmak tarafından resimlenmiş. Gözde Ertürk Kara ve Tülay Taş tarafından da yazılmışlar. Çok da güzel olmuş. Uygun yaştaki ufaklıklara çok güzel hediye olur. Zaten en güzel hediyelerden biri kitap. Bol okumalı günler herkese.



FİNAL KÜLTÜR SANAT YAYINLARI