15 Ağustos 2013 Perşembe

Okudum Bitti - 74 : Serenad - Zülfü Livaneli



Uzun zamandır Zülfü Livaneli okumak istiyordum ama fırsat olmamıştı. Daha önce Mutluluk kitabını okuyup , beğenmiştim. Serenad ' ı da merak ediyordum. Okuma Şenliğimiz için seçtim , okudum .

Kitapta yok yok , tarih, müzik ,aşk... Gerçi ben bu kitabı tarihi bilgiler barındırdığı için tercih etmedim. Roman olarak alındı , okundu.


2001 kışında ,1930larda Türkiye 'de hocalık yapmış Alman asıllı profesör Maximilian Wagner hem iş hem ziyaret için Türkiye 'ye gelir , onu karşılama ve ağırlama işi de İstaanbul Üniversitesi 'nde halkla ilişkilerde çalışan Maya  Duran'a düşer.

Profesörün soğuk ve yağışlı bir gün Şile ' ye gitmek istemesiyle sırlar gün yüzüne çıkmaya başlar. Bundan sonra hem Maya 'nın ailesel sırlarını , hem profesörün acıklı hikayesini öğrenmeye başlıyoruz. Bir çok şey anlatılıyor ama hepsi biraz yüzeysel. Olaylar Maya 'nın ağzından anlatılıyor , kimi zamanda yazdıklarını geri dönüp okuyoruz , ara ara sıkıcı geldi bu durum bana. Bazı kısımlar beni rahatsız etti , özellikle Ermeni meselesi konusunda ticari kaygı  ya da yabancı dillere çevrileceği için tutunma kaygısıyla çarpıtılmalar olduğunu düşünüyorum (genel düşüncem de böyle ) . Maya 'nın babaannesinin Ermeni , anneannesinin Kırım Türkü olması fazla geldi bana. Onun dışında Profesör ile Nadia 'nın hikayesi kısmı en sevdiğim kısım oldu.

Bir kitapta bir çok konuya değinilmiş dediğim gibi , Struma gemisi , Mavi Alay olayı ki burnumun direğini sızlatır benim.



...  ' Ülkeleri dişi ve erkek olarak ayırırdım ben. Mesela İskandinav ülkeleri, Fransa, İtalya kadındı; Almanya, İspanya , Amerika ise erkek... '


... 'Vıcık vıcık yüzeysellik yayan şu 'kişisel gelişim' kitaplarının bağırıp durduğu 'istersen yaparsın !' sözü tam bir kandırmacaydı.'

... ' Bazı ölümlerin acısı hepyeni kalıyordu. '

...' İktidar zulüm demektir. Hele denetlenemeyen iktidar.'




DOĞAN KİTAP
75. BASKI
EYLÜL 2011
481 SAYFA



Herkese keyifli okumalar.



4 yorum:

  1. TEŞEKKÜRLER CANIM
    KIYMETLİ TANITIMIN İÇİN
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
  2. Benim de içimi sızlatmıştı,bir o kadar da beğenmiştim Serenad'ı.Bir daha Livaneli tez okumak istemeyişim bundan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşimin hikayesini düşünüyorum ama şimdilik sadece düşünüyorum.

      Sil