Yazar ayları etkinliği kapsamında okuduğum Necib Mahfuz' un bu kitabını çok çok beğendim. Necib Mahfuz'un okuduğum ikinci kitabı.İki kitapla değerlendirmek belki size göre erken gelebilir ama ben içim rahat olarak söyleyebilirim ki Necib Mahfuz bundan sonra favori yazarlarımdandır.Diğer kitaplarını da zevkle okuyacağımı umuyorum.
Hırsız ve Köpekler' e dönersek ;
Zaman zaman kahramanın (Said Mahran) iç sesiyle ve konuşmalarıyla ilerliyor ki bu bölümler italiğimsi yazılmış.Diğer kısımlar ise anlatıcının gözünden kahramanımızın tasviriyle ve durum tasvirleriyle devam ediyor. Karısının ve yakın arkadaşının ihanetine uğramış,hırsızlıktan hapise düşünce de kızından uzak kalmış bir adamın öyküsü. Zaman zaman öyle güzel değerlendirmeler yapılmış ki okunmaya değer. Eski arkadaşı,akıl hocası,destekçisi Rauf' un değişen zamanla zenginleşmesi ve değişmesiyle aslında Mısır'ın durumuna,daha doğrusu bireysel çıkarlar söz konusu olunca kimlerin nelerden vazgeçebileceğini düşündürten, güzel ve derin mesajlar veren ve üstelik bütün bu güzellikleri 113 sayfada yapabilen Necib Mahfuz'u nasıl sevmem ben :)
Arka kapak tanıtımına bakalım ;
Hırsız ve Köpekler en yakınlarının ihanetine uğrayıp hapse düşmüş Saidin intikam hayalleriyle hapisten çıkışının hikâyesi. Said hem peşinde polis köpekleri olan bir suçlu, hem de siyasi fikirlerinden sapıp onu aldatan insanların kurbanıdır. Adaleti sağlamaya ve ne pahasına olursa olsun düşmanlarını yok etmeye kararlıdır.
Nobel Edebiyat Ödüllü Mısırlı yazar Necib Mahfuzun 1952de ülkesinde yaşanan devrimle ilgili hayal kırıklığını yansıttığı bu roman sembolik anlatımıyla yazarın eserleri arasında özel bir yere sahip.
Mahfuz, Kahire’nin kahvelerinde oturup sessizce köşesinde çalışan mütevazı bir hikâyeci olmaktan çok uzaktır. Yarım yüzyıldır eserlerinin cefasını, inat ve gururla çekip sıradan zayıflıklara boyun eğmeyi reddetmesi, onun yazarlığının özünü oluşturur.
Edward W. Said
Necib Mahfuzun eserlerinde, ülkesinin durumunu doğrudan ve açıkça anlatmak üzere kalemini kullanan edebiyatçılara özgü bir metafor duygusu var. Kitapları Mısıra ve halkına duyduğu sevgiyle dopdolu, öte yandan son derece dürüst ve gerçekçi
Washington Post
Washington Post
TURKUVAZ KİTAP
1. Basım
Mayıs 2009
113 sayfa
Çeviren : Avi Pardo
(Sanırım İngilizceden)
Yazar Ayları detayları için Pinuccia'mın bloguna uğrayınn:)
ben de bitirdim kitabımı senin kadar çok sevemedim galiba ama okunmaya değer bence de:))
YanıtlaSilHemen bakıyorum:) Acemi blogger da beğenmemiş:)
SilBeğenmedim ama ikinci bir şans vereceğim :) Tüm yorumlardan sonra.
SilHerkes ikinci şansı hakedermiş değil mi ama ? :)
Sil:)Sen beğendiysen vardır bir hikmeti :)
YanıtlaSilTeşekkürler tatlım :)
Sillisteme alım bunu cnm çok güzel anlatmışsın ilgimi çekti
YanıtlaSilŞimdiden keyifli okumalar.
SilBUNUDA LİSTEME ALDIM
YanıtlaSilNECİP MAHFUZ'UN KİTAPLARINI RAHATÇA OKUYABİLECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM
TEŞEKKÜRLER TANITIM İÇİN
HAYIRLI AKŞAMLAR
Bn teşekkür ederim , ben de hemfikirim :) Hayırlı gcelr.
SilCanımcım, bizim elimizde daha Han el Halili var. Bir yerlerde yazmışsın ki Kahire Üçlemesinden önce 1-2 kitap okuyacağım diye. Ben de aynı fikirdeyim. Han el Halili'yi ve Cebelavi Sokağı'nın Çocukları'nı okuyacağım.
YanıtlaSil