14 Ocak 2011 Cuma
Cırdıgış (Cırdıngış-Gılnış) ÇEÇEN YEMEĞİ
Bugün Muhteşem lezzetli Çeçen yemeklerinden birini yaptık. Yapıldığı göreye göre ismi cırdıgış ,cırdıngış ya da gılnış olarak değişen ama bizim Cırgıgış dediğimiz bu yemeğe Rahmetli anneannem kadar güzel yapanı görmedim.Bende amatörce yaptım:) Arkadaşlar geldikce isterler yaparım hemen:) Biz aslen ÇEÇENiz:)
Kabaca tarif gerekirse iştaha ya da kalabalığa göre un ,su tuz ile çok yumşak olmayan hamur yoğurulur.Yoğrulan hamur uzun uzun şeritlere ayrılır (yılan gibi halat gibi) Bıçakla serçe parmağından büyükçe kesilir.Ve 3 parmakla çekilerek tahtanın üzerinde içi boşaltılmış gibi şekil verilir. Bu arada Tavuk haşlanır.Haşlanmış tavuğun suyunda kestiğimiz hamurlar mantı gibi pişirilir.Bu arada tavuklar didiklenir:) Didiklenmese de olur . Pişen hamurlar süzülüp alınır.Bolca sarımsak soyulup dövülür.Sos hazırlanır,pişen etin suyundan alınıp yağda yakılmış kırmızı pul biber eklenir. Bolca sarımsak katılır veeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Cırdıgışlarımız sosa batırılıp etle beraber yenilir:)ohhh misss:)
Bir çeçen arkadaşımda yıllar önce yediğim ve tadı hala damağımda olan bir lezzet.. Çeçen kardeşlerimizin ne kadar güzel bir yemek kültürleri vardır. O günden sonra ben de bir kez denemiştim ama asla onlarda yediğim tadı bulamamıştım..:))
YanıtlaSilEllerine sağlık..:))
Tşkler Biz de ÇEçen asıllıyız,ama Çeçen olmayan arkadaşlarım da öğrendiler kendi kendilerine yapıyorlar:)
Sil