3 Temmuz 2016 Pazar
Okudum Bitti - 74: Saat Dokuz Buçukta Bilardo || Heinrich Böll
Herkese merhaba. Okuma hızımın düştüğü şu günlerde, devam eden şenliğe dair bir eylemde bulunamadığım için bir önceki şenliğin kitaplarını yavaş yavaş bloga yazayım en iyisi. Saat Dokuz Buçukta Bilardo , son anda listeme dahil oldu. Baktım Solgun Ateş bitecek gibi değil , ölmeden önce okunacak kitap listesinden elimde olanlardan birini seçtim. Saat Dokuz Buçukta Bilardo da küçüklüğümden beri annemin kitaplığında duruyordu. Heinrich Böll ile tanışmam böyle oldu.
Oldukça farklı bir kitap. 1959 yılında yayınlanmış. Benim okuduğum ülkemizde 1972 yılında basılanıydı. Eski kitapları okumayı seviyorum. Nostaljik kokulu. Kitap bir gün içerisinde geçiyor. Yani ağırlıklı olarak 24 saat içerisinde geçiyor ama geri dönüşlerle uzun bir zamana da yayılıyor. Naziler , nazi olmak isteyenler, istemeyenler... Çeşitli sembollerle, göndermelerle dolu bir kitap.
Üç kuşak Fahmel ailesi etrafında Alman toplumuna eleştirel bakış atmanızı sağlayacak, ailenin birbiriyle yüzleşmelerini, çatışmalarını okurken kültürel etkilere, toplumsal değerlere de göz atmış olacaksınız. Ara ara tempo düşse de, çok uzun sürmedi okumam. 1972 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan yazarın mutlaka başka kitaplarını da okumak istiyorum.
... Komünist miydi? Ne bileyim ben. Olsa bile ne çıkar sanki? Herkes zamanında komünist olmuştur.
... Erdemin olmadığı yerde kötülük kötü sayılmaz. Erdemin de ne olduğunu, bir orospunun bile bazı müşterileri reddettiğini bilene kadar anlayamazsınız.
... İnsanın vicdanı çıkmışsa geride kalan utanmaz bile değildir.
... Dünya ne kadar kötü, yüreği saf olanlar ne kadar azdı.
... Biz Almanlar ' Savaşta Öldü ' yerine 'Düşmüş' yazarız mezar taşlarına.
... Kılıç dediğin ayak altına alınmalıdır, ezilmeli oğlum. Ayrıcalıklar da öyle. Bunlar ancak kötülüklere yarar.
... ' En etkili hor görü saygı biçiminde olanı' diye düşündü.
MİLLİYET YAYINLARI
Çeviren: Mehmet Harmancı
Kasım 1972
317 Sayfa
nolcek bizim bu hallerimiz gari ya :D
YanıtlaSilBöyle gelmiş böyle gider.
Sil