8 Şubat 2016 Pazartesi

Okudum Bitti-23 : Ölüler Sır Saklamaz | Adli Bilimler Tarihi || Nigel McCrery






                    Herkese merhaba. Gecenin konuğu Silent Witness dizisinin yaratıcısı Nigel McCrery 'nin yazdığı Ölüler Sır Saklamaz - Adli Bilimler Tarihi isimli kitabı. 


        Bu tarz bilgiler içeren kitapları dehşet verici öğeler içerse de seviyorum. 


       Ölüler Sır Saklamaz , Kimlik Tespiti, Balistik, Kan, Deliller, Ceset, Zehirler ve DNA başlıkları altında adli bilimler tarihine, gerçek dava örneklerini de vererek ; detaylı bir bakış atmamızı sağlıyor. Okurken bazen şaşırıp, sık sık ürpereceksiniz. Üstelik çevirmeni de Algan Sezgintüredi. Çok güzel ufak notlarla kitabı daha da keyifli hale getirmiş.  Burada kendisiyle , çevirisi hakkında yapılmış bir röportajı okuyabilirsiniz.

   




... Dr Alec Jeffreys devrim niteliğindeki keşfini 10 Eylül 1984'te yaptı. Bir DNA deneyinin röntgen görüntüsünü  incelerken, DNA örneklerini incelediği teknisyenin aile bireylerinin DNA'larının belirgin benzerlikler ve farklar gösterdiği dikkatini çekti. Jeffreys gördüğünün önemini çabucak kavradı: Bireyler genetik kodlarındaki eşsiz özellikler sayesinde tanımlanabiliyorlardı. Herkesin kendine ait bir genetik 'parmak izi' vardı. Bunun anlamıysa teoride herhangi bir genetik malzemenin- saç,deri hücresi veya bedensel sıvılar- geldiği kişiyle eşleştirilebileceğiydi.



... Şans hayatlarımıza ve ölümlerimize etki eden muazzam bir güç.


...Alphonse Bertillon bugün ''robot resim'' diyebileceğimiz bir kimlik tespiti sistemi üzerinde çalışmaya başladı. Fotoğrafları kesip çeşitli parçaları (kulaklar, gözler, ağız, burun) yepyeni yüzler yaratmak için farklı birleşimlerde bir araya getirilebilecek şekilde kartonlara yapıştırdı. Tanık, bu parçalardan  faydalanarak gördüğü kişinin kabaca bir benzerini ortaya çıkarabilecekti. Bu sistemin geliştirilmiş hali bugün hâlâ kişilerin teşhisinde kullanılmaktadır. 



... Babil'de , MÖ 2. yüzyılda parmakizlerinin bazen yasal sözleşmeleri mühürlemede kullanıldığı bilinmektedir. Daha sonraları MS 300 dolaylarında Çin'de elizleri bir hırsızlık davasında delil olarak kullanılırken, MS 650'de Çinli tarihçi Kia Kung-Yen, parmakizlerinin bir kimlik doğrulama yolu olarak kullanılabileceği olgusuna dikkat çekmiştir.


...Bilindiği kadarıyla parmakizini gerçek anlamda biçimlendirilmiş bir sistemde ilk kullanan İngiliz kamu hizmetlisi Sir William Herschel'dir. Herschel parmakizlerini Bangladeşli askerlere maaş öderken sahtekarların para almasını engellemek için kullanmıştı.



... Dokuzuncu yüzyılda Çin'de keşfedildiği sanılan barutu kullanan bir silaha dair ilk görsel delil, 10. yüzyıl ortalarından kalmadır.



... St. Paul Katedrali ve daha pek çok muhteşem yapının mimarı Sir Christopher Wren, 1656'da damara zerki icat etmişti.


... Camın büyütme özelliği Romalılar fark etmişti; Filozof Seneca, suyla dolu bir bardaktan bakıldığında, bardağın altında kalan yazıların nasıl büyüdüğünden bahsetmiştir. Ancak bu özelliğin camdan ziyade suya bağlandığına inanılmaktadır. Merceklerin güneş ışınlarını bir noktada toplayarak ateş yakmada kullanılabileceğini keşfedenler de Romalılardır.


... ''Küçük dozda zehir, ilaç; aşırı dozda ilaçsa zehirdir.''
     *Alfred Swaine Taylor


... Bir toksikoloji raporu ilk defa 1751'de , babasını arsenikle öldürmekle suçlanan Mary Blandy 'nin davasında kullanıldı.





NTV YAYINLARI

Çeviren: Algan Sezgintüredi
1. Baskı Mart 2015
248 Sayfa



7 yorum:

  1. Seviyorum ben de polisiye. İzlerken çok fena olsam da o merak, parçaları birleştirme becerisi çok hoşuma gidiyor. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. hımmmm belgesel polisiye gibi kitap he. okunur evet not aldım :)

    YanıtlaSil
  3. Kitabı sunuş da farklı olmuş, birebir örtüşmüş kapakla.

    YanıtlaSil
  4. Tam benlik bir kitapmış:) Ayrıca iskeletlere de bayıldım:)

    YanıtlaSil
  5. Kuru kafalı objelerin hayranı olarak hem senin fotoğraflarına hem de kitabın kapak tasarımına vuruldummm:))))
    Öpüyorum ♥

    YanıtlaSil