Fakir, küçük bir kilisenin rahibi Kumalo , bir gün Johannesburg' dan bir mektup alır , kocasını bulmaya giden kız kardeşinin kötü durumda olduğunu öğrenir ve gidip bakmak için yola çıkar. Bizim filmlerde de sık sık olduğu gibi büyük şehre gelen gariban , daha şehre ayak basar basmaz , yol tarifi almak isterken tokatlanır . Kardeşinin kötü yola düştüğünü öğrenir. Onu dönmeye ikna eder , daha sonra kayıp oğlunun peşine düşer. Türlü uğraşlardan sonra polisin de oğlunu cinayet suçundan aradığını öğrenir. Hırsızlık için girdiği evde ev sahibi beyazı ( ki Rahibin köyüne yakın bir yerde yaşayan zengin birinin oğlu ve siyahların haklı mücadelesinin destekçisidir ) istemeden öldürür ve yargılanma süreci başlar. Bu süreç devam ederken öldürülen adamın babasıyla yüzleşmek zorunda kalırlar.
Zamları protesto edip otobüslere binmeyen , kilometrelerce yürümek zorunda kalan siyahların , beyazlar tarafından arabalarına alınmalarının bile polis tarafından yasaklanmasını okumak , ırkçılıkla ilgili her iğrenç detay gibi beni hüzne boğdu.
1930'lu yıllarda yaşadığı toprakların kendi ülkeleri olduğu bilincine varan siyahi toplumun mücadelesi , bu mücadelenin öncesinde ezilen, aşağılanan, kullanılan bir toplumun uyanışı . Tüm bu çirkinlikleri yapan insanların da kendilerini üstün görmeleri aslında her zaman iğrenilecek bir durum . Maalesef dünyada değişmeden kalan kötülükler var.
... ' Transkei 'den geliyoruz, Basutoland 'dan geliyoruz, Bechuanaland' dan geliyoruz ,karımızı, ailemizi geride bırakıyoruz. Yeni altın madenleri bulunduğu zaman da, bütün bu çalışmamıza karşın daha fazla bir şey alan biz değiliz. Gazetelerde okursunuz, yükselen yine de beyazların hisse senetleridir. Yeni maden bulunca deliye dönerler. Daha çoğumuzu getirirler , kamplarda yaşamak,toprak altında üç şiline çalıştırmak için....'
... ' Altın bulunması çok önemlidir derler, çünkü bütün Güney Afrika , madenlerin üzerine kurulmuştur, derler. Fakat madenler üzerine kurulmamıştır, bizim sırtlarımız üzerine, terimiz,emeğimiz üzerine kurulmuştur. ... '
Yine okumakta çok geç kaldığım bir kitaptı. Okumadıysanız tavsiye ederim.
BİLGİ YAYINEVİ
2. BASIM
HAZİRAN 2003
294 SAYFA
TÜRKÇESİ : MEHMET HARMANCI
Herkese bol kitaplı günler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder