Bu güzel kitap annemin eski kitaplığından sağlam kurtulabilenlerden. Daha önce okumak istedim ama pek elim gitmedi. Ne büyük hata etmişim. Nasıl dolu dolu , keyifli ve hüzünlü bir kitap. Daha önce okumadığıma pişman oldum.
Nazım Hikmet ' in kaleminden 1930' lu yılların sonundan 1940 ' lı yılların sonuna kadar adı üstünde mapusaneden yazılmış mektuplar. Bu mektuplar hem sıcacık dostluk duyguları uyandırıyor hem de o yılların , o ortamın hakkında açıklayıcı bilgiler içeriyor. Nazım Hikmet ' in Kemal Tahir ' e duyduğu sevgiyi okurken kıskandım adeta. Eşi Piraye Hanım' a duyduğu derin aşka da yer vermiş mektuplarında.
Nazım Hikmet 'in gerek insanı gerek edebi anlamda Kemal Tahir'e uzaktan da olsa verdiği sonsuz desteği okumak çok güzeldi. Karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunuyorlar. Nazım Hikmet , o yıllarda ' Memleketimden İnsan Manzaraları ' isimli eserini yazmaya başlıyor. Çalışmalarını fikrini almak için Kemal Tahir 'e gönderiyor. Bu arada oda Nazım Hikmet ' in oda arkadaşı benim de çok sevdiğim Orhan Kemal. Bu mektup arkadaşlığına , hepsi için faydalı olan fikir alışverişine Orhan Kemal de katılıyor. Bu mektuplara birçok tanıdık isim hakkında fikirler de dahil oluyor. Halide Edip , Sabahattin Ali , Sait Faik gibi... Para kazanmak için yapılan çeviriler , birbirlerine gönderdikleri hediyeler, kitaplar , dergiler.... Hepsi gözlerimin önünde canlandı. Bazı fotoğraflara da yer verilmesi , mektuplardan birinin de görselinin paylaşılması çok güzeldi.
Mesela hoş bir detay ; Kemal Tahir 'in Malatya cezaevinde 'Mahpus' isimli bir kedisi , Nazım hikmet 'in ise Çankırı cezaevinde 'Mercan' isimli bir tavşanı varmış.
Kısaca ; mektuplar bana yazılmış gibi merakla, heyecanla okudum.
BİLGİ YAYINEVİ
İKİNCİ BASIM
HAZİRAN 1975
426 SAYFA
kesin ojkuyacaklarım listesine girdi canım , teşekkürler , bu arada MaaşaAllah diyeyim:)
YanıtlaSilNazım'ın adının geçtiği her kitap güzeldir, kutsaldır.
YanıtlaSil