#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti- 31: Bir Çöküşün Öyküsü || Stefan Zweig

2 Mart 2017 Perşembe

Okudum Bitti- 31: Bir Çöküşün Öyküsü || Stefan Zweig




                 Kitap seven herkese merhaba. Son kitap alışverişimde Zweig 'in Modern Klasikler dahilindeki son kitabını da sepetime atmıştım. Şubat bitmeden gece okudum bitirdim. Kapak sevimsiz bir güzellikte zaten  Madame de Prie de öyle.


      Zweig 'in daha önce Satranç ve Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu kitaplarını okudum. İkisini de çoksevmiştim. 

Satranç yazım burada,

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu  da burada


           Madame de Prie aristokrat bir Fransız kadınıdır. Hayatı gösterişli, eğlencelidir. XV. Louis döneminde sarayda sözü geçen bir konumdadır. Paris 'teki bu hayatından kraldan gelen nezaketten uzak bir mektupla sürgün edilir. Normandiya 'da bir malikanede süresi belli olmayan sürgün hayatına başlar. Bir yandan buradan kurtulmak için  uğraşırken , bir yandan da her an geri çağrılacağına dair ümitler besler. Ama işler umduğu gibi olmayınca, kitabın adının hakkını veren çöküş günleri başlar.

           Son bir çırpınışla eski günlerini yeni hayatında da yaşamak için , dikkatleri üzerine çekecek planlar yapar. Kısacık ama etkileyici bir kitapla, aynı Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu 'nda olduğu gibi yine bir kadın karakteri tüm gerçekçiliğiyle yansıtmış Zweig. 






... Burada günler nasıl da uzundu. Saatler, sanki insanlar gibi temkinli adımlarla ilerliyordu ve madam onları hızlandıracak hiçbir yol bilmiyordu. Ne yapacağını bulamıyordu; içinde her şey susmuş, yüreğinin anlamlı müziği, anahtarı kaybolmuş müzikli saat gibi ölmüştü.



... Issızlık bütün odalarda hain bir hayvan gibi oturmaktaydı.



... Tek bir insanın diğeri için neler ifade edeceğini hiç bilmemişti, çünkü hiç yalnız kalmamıştı.



... Öldü sanılıp gömülmüş, ancak toprağın altında  tabutunun içinde uyanıp bağırıp çağıran, kıyameti koparan ve duvarları yumruklayan biri gibi hissediyordu kendini kadın: Ancak onu yukarıda duyan yoktu, insanlar toprağın üzerinde hafif adımlarla yürüyor, onun sesiyse yalnızlığın içinde boğulup gidiyordu.



... Talihim ilerlemekte olan arabasından bir kez düşen kişi, arabaya bir daha yetişemezdi.






TÜRKİYE İŞ BANKASI
KÜLTÜR YAYINLARI

Çeviren: Regaib Minareci
1. Baskı Şubat 2017
48 Sayfa



3 yorum:

  1. Yakın bir dönemde ''bilinmeyen bir kadının mektubunu'' okudum. yazarın dilini beğendim. Bu kitapta ince imiş hemen indirir ara ara okurum. Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
  2. Kedinin bakışlarına bayıldım, tıpkı Madam gibi bakıyor, süper:)

    YanıtlaSil