#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Pijamalılar (Bizim Koğuş) || Rıfat Ilgaz

2 Ocak 2016 Cumartesi

Pijamalılar (Bizim Koğuş) || Rıfat Ilgaz






                             Sanırım 2015 'in bloga yazılması gereken son kitabı Pijamalılar. 116 ve son kitabımla , geçen seneki sayımın epey altında kaldım. Akşama doğru senelik bilançomu yayınlarım umarım. 



Rıfat Ilgaz'ın Pijamalılar (Bizim Koğuş) adıyla İlhan ve Turhan Selçuk'un çıkardığı Dolmuş mizah dergisinde yayımlanan bu eseri, daha o günlerde gereken ilgiyi görmüştür. Bu eser, yaşamak için direnen yüzlerce hastanın savaşının hem güldürüsü hem dramıdır ve yazınsal tür olarak dünya yazınında az rastlanır bir niteliktedir. Eleştirmenlerin toplumsal yergi türüne örnek olarak verdikleri bu roman, ölümün bile gülünecek bir yanı olduğunu gösterir.




       Tanıtım yazısında dediği gibi ölümün gülünecek bir yanı olduğunu gösterir ama bunu da yürek burkacak şekilde yapar. Gözlerimin dolduğu, burnumun direğinin sızladığı yerler oldu.Musluk Nuri, Mercimek Fahri, Tutuk Tahir, Rizeli Zeki, Nalbant Şevket, Baba Şükrü, Yengeç Ali... Hepsi bir şekilde hafızama işledi.  Rıfat Ilgaz okumayı seviyorum. Okumadığım eserlerini de okurum umarım. 




Ve son kitapla herkese bol kitaplı bir yıl dilerim.





... Bende bütün yetersizliklerin en kötüsü, parasal yetersizlik vardı.






                            ÇINAR YAYINLARI

                                 Şubat 1984
                                    198 Sayfa






2 yorum:

  1. Kastamonu Cide'lidir Rıfat Ilgaz ilk görev yerinm Kastamonu olunca bütün kitaplarını büyük bir merakla 1 ayda okumuştum . Hepsinde farklı bir tad vardır. Karartma Geceleri bir başkadır ama

    YanıtlaSil
  2. Vaktinde Hababam sınıfı serisini severek izlesemde an itibarı ile itici geliyor. Eskiden yorumsuzdum Kastamonu'ya gidip gelince neden mesafeli durduğumu hatırladım.
    İsim karalama muhabbetine mesafeli durmaya çalışıyorum :(

    YanıtlaSil