#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 88 : Kızgın Kum Bahçesi || Corban Addison

8 Aralık 2015 Salı

Okudum Bitti - 88 : Kızgın Kum Bahçesi || Corban Addison






                        '' Afrika'nın acıyı şarkı ile karşılayan çocukları ve onları unutmayan dünyanın her köşesindeki iyi niyetli insanlar için.'' demiş Corban Addison kitabı için. 


Kendisi de modern kölelik ,cinsiyete dayalı şiddet ve HIV/AIDS gibi alanlarda  verilen insan hakları mücadelesinde yer almaktadır. Avukat, eylemci ve gezgin. Daha önce kitabını okumamıştım ama hakkındaki bilgileri ve çevirinin de Arzu Altınanıt 'a ait olduğunu okuduğumdan beri merak ediyordum kitabı. 



           Beklediğim kadar varmış. Çok etkileyiciydi, gözyaşları eşliğinde bitirdim. Kurgu bir kitap olsa da gerçek olaylardan esinlenildiği için ve acı gerçekleri gözler önüne serdiği için, unutamayacağım kitaplar listesinde yerini aldı.



         Down sendromlu küçük bir kız olan Kuyeya 'nın Lusaka (Zambiya) 'da tecavüz edilmiş ve hırpalanmış bir şekilde bulunmasıyla gönüllü bir avukat olan Zoe ile yolları kesişir. Tedavi ve daha da önemlisi yargı sürecinde yaşananlar, hukuk sitemindeki haksızlıklara, zenginlerin, sözü geçenlerin her şeyi nasıl kolayca etkileyebildiğine tanık olmamızı sağlar. Aslında tüm bunlar ne yazık ki ezilen toplumlarda sık yaşanan adaletsizlikler, öyle değil mi? 


           Belki de beni en çok etkileyen Zambiya 'da ve benzer yerlerde Kuyeya gibi çocukların, özel olduğunun düşünülmesi yerine lanetlenmiş olarak görülüp, aşağılanması, dışlanmasıydı. Kitap o kadar gerçekçi bir şekilde kaleme alınmış ki, bitirince bir yerlerde birebir kurgulanmıştır dense şaşırmayacaktım. Yazar farkındalık yaratmak adına harika bir kitap kaleme almış. Güney Afrika 'da kadın olmak, AIDS, yoksulluk... O kadar çok acı var ki bu kitapta, toplum olarak çok, çook uzak olduğumuz kavramlar olmasa da şükretmeme sebep oldu. Sadece bu kadar da değil;  politika, aşk,sevgi, affediş üzerine de bir şeyler bulacağınız bu harika kitabı okuyun.







... Güneşin doğmasını ve her yanı ele geçirmiş bu yabancı görüntünün sona ermesini istiyordu. Karanlık çöktüğünde insanlar sevecenliklerini kaybediyorlardı.




... '' Onlara göre bu utanç verici bir durum. Zambiyalılar zihinsel engelli çocukların lanetlenmiş olduğuna inanırlar; anne ve babaları,onları yargılayıcı bakışlardan uzak tutmak için dışarı çıkartmazlar. Bazen komşularının bile varlıklarından haberleri olmaz. ''




... '' Politika her yerde aynı,'' diye düşündü. '' Tek fark batı çirkinliği saklamakta daha deneyimli.''




... '' Yaşam paramparça bir şeydir.  Kim olduğumuzu belirleyen o parçaları nasıl değerlendirdiğimizdir. ''





... Zoe , '' Bedenin zincirleri ruhun kanatlarıdır,'' diye karşılık verdi.
'' Mandela, Robben Adası'nda yazmış bunu ama Kuyeya için de geçerli. ''





... '' Afrika aşkımın başlangıcını sana hiç anlatmadım. 'Karanlık Kıta' hakkında kendimize anlattığımız hikayelerin son derece yanlış olduğuna beni ikna eden Kenyalı bir şairdi. Wesley Afrika için daha güzel bir isim kullanıyordu. 'Kızgın Kum Bahçesi' diyordu; ihtişam ve sadelik ülkesi; hem veren hem de alan ülke...''






FENİKS KİTAP

Çeviren: Arzu Altınanıt
Kasım 2015
479 Sayfa






7 yorum:

  1. Kitap hakkında söylediklerinizi okuyunca kesinlikle okumalıyım dedim ve kitabı çok merak ediyorum su anda :-) Kesinlikle okucam.

    YanıtlaSil
  2. hemen not alıyorum okunası görünüyor :)

    YanıtlaSil
  3. o ne güzel foto yahu , bayıldım , inan kitap ta ilgimi çekti lakin fotoğrafa çok fena takıldım :D bu arada maşallah :D

    YanıtlaSil
  4. Beğenmene çok sevindim. Beni çok etkileyen çevirilerimden biri.

    YanıtlaSil
  5. okumak isterim yorum için tşkler

    YanıtlaSil
  6. konusunu cok begendim listeme ekliyorum tesekkürler

    YanıtlaSil
  7. konusu güzel,okumak istediklerimin arasına çoktan girdi bile :)

    YanıtlaSil