#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 106: Goriot Baba || Balzac

26 Aralık 2015 Cumartesi

Okudum Bitti - 106: Goriot Baba || Balzac





                           Goriot Baba ; Balzac 'ın İnsanlık Komedyası serisinin ilk eseri. Buldukça okunma sorasına göre okumayı planlıyorum. İyi ama üzücü bir okuma oldu benim için.



                       Kitapta eskiden ekmek,makarna fabrikası olan ve tüm servetini kızları için harcayan, fedakar baba Goriot 'un hikayesini okuyoruz. Dünyadaki en büyük arzusu kızlarının mutluluğu olan Goriot Baba, damatları tarafından istenmez, dışlanır. Madam Vaquer 'in pansiyonunda yaşamaya başlar.  


                       Aynı pansiyonda kalan Rastignac hukuk okumak için Paris 'e gelmiştir ve eğitimin haricinde sosyal hayatta var olabilmek için, asillerin arasına karışmak ister. Bulduğu bir fırsat sayesinde katıldığı toplantılardan Goriot Baba 'ya haberler taşır. 


                     Goriot Baba pansiyona ilk taşındığında daha iyi bir odada kalır , daha çok para harcar , sevimsiz Madam Vaquer para kokusu aldığı için epey ilgilenir onunla ama zamanla kızların masrafları, borçları yüzünden parası tükenmeye başlayan Goriot Baba daha az para harcamaya başlayınca gözden düşer. Pansiyonda kalan diğer sevimsizlerden bazıları da nahoş davranırlar. Baştan sonra Goriot Baba 'ya üzülerek okudum. Baba sevgisi , iyi baba kavramları da bana epey yabancı olduğundan, o gıcık kızlarını kıskandım neredeyse. 







... '' Ahlak ve kanunlar zenginler karşısında acizdi. Para her şeye hakimdi.'' 
İşte apaçık dünyanın anlamı buydu.





... Evlenmek ister misiniz? Bu boynunuza bir taş asmaktır. Hem eğer para için evlenirseniz şeref hisleriniz, asaletiniz ne olur?






MORPA KÜLTÜR YAYINLARI

Çeviren: M. Emre Karaörs
1992
268 Sayfa







3 yorum:

  1. Balzac'ı hep severek okurum, bunu da okumuştum ama alıntı cümle aklımda kalmamıştı (bir ara alıntı güzel cümleleri bir kağıda yazardım yine mi yapsam?:)) o günden bugüne değişmemiş aynı kural:((((
    Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. teee lisedeyken okumuştum , yine okunur lakin okunacaklar azalsa :D

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim yazı için ayrıca sitemi ziyaret etmeyi unutmayın
    http://islamguzelahlaktir.blogspot.com/

    YanıtlaSil