#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti- 80 : Psikolojiniz Bozulmasın | Akıl Sağlıgınız İçin Bilmeniz Gereken Her Şey || Joel Levy

30 Eylül 2015 Çarşamba

Okudum Bitti- 80 : Psikolojiniz Bozulmasın | Akıl Sağlıgınız İçin Bilmeniz Gereken Her Şey || Joel Levy





                 Psikolojiniz Bozulmasın belki de türünün en kolay, en keyifli okunan kitaplarından. Birçok bilgi içermesine, hafif çaplı sindirilmesi gereken bir kitap olmasına rağmen; elimden bırakamadan okudum. Hep bir sonraki başlıkta ne tür ilginç şeyler okuyacağımı merak ederek bırakmak zorunda kaldım. 



               Birçok farklı tanımlamayla zihnin işleyiş yolculuğuna çıkacağınız, okurken düşündüren, ufak ufak sorgulatan bir kitap. Psikolojik gerçeklerin ve sorunların tanımlaması, tarihi, neler yok ki kitapta ...   


Birkaç başlıkla örnek verecek olursam;


Fallik Sembol,
Fobiler,
Plasebo Etkisi,
Rorschach Testi,
Penise İmrenme,
Hipnoz,
Kuruntular,
Rüyalar,
Barnum Etkisi,
Freud ...





... Daha da tartışmalı olansa kaçınma terapisinin 1960'ların sonlarına dek ve sonrasında patolojik bir durum olarak görülen eşcinselliğin ''tedavisi''nde yaygın olarak kullanılmasıydı. Örneğin, 1935'te bir erkekten homoerotik fanteziler kurması istendi ve bu sırada kendisine elektrik şoku verildi. 1963'te yapılan benzeri bir deneyde elektrik verilen metal zeminde çıplak ayakla duran adama, çıplak erkek resimleri gösterilirken şok uygulandı. Rapora göre denek 4000 adet şokun ardından biseksüel oldu.





... Kültüre bağlı sendromların (İngilizcesi CBS) onlarcası vardır ve aynı sendromun farklı dillerde farklı isimleri vardır. En iyi bilinen örnekler arasında koro, amok, wendigo yer alır. Koro dünyada şaşırtıcı biçimde yaygın olan penis paniğine Malay dilinde verilen isimdir. Koro'nun başlıca özelliği, bir çeşit büyü sonucunda bir erkeğin penisinin ya da kadının memeleri ve/veya dişilik organının büzüşeceği ya da yok olacağı korkusudur.

Uzakdoğu'da koro Çin'den Endonezya'ya dek uzanan bir bölgede görülebiliyor ve rahatsızlığı olanlar penislerini büzüşerek bedenlerinin içine kaçmaması için kelepçelemeye ya da tutturmaya çalıştıklarında kendilerine zarar verebiliyor.





... Rüyalar psikanaliz kuramları ve uygulaması açısından merkezi önem taşır. Freud ''Rüya yorumu,zihnin bilinçdışu aktivitelerine giden saltanat yoludur'' demişti. Jung ise rüyaların ortak bilinçdışına ait arketiplere erişim sağladığına inanıyordu. Psikanalize göre rüyalar bastırılmış arzuların ve tatmin edilmemiş dileklerin bir provasıdır ve  bilinçli benliğin, yani egonun  bilinçdışının sorunlu içeriğiyle başetmesine yardımcı olur.






... Freud erkek ruhsal dünyasının penisi kaybetme korkusuyla, kadınınkinin ise onu ''yeniden kazanma'' arzusuyla tanımlandığına inanıyordu.





... Ulusal Fobik Bireyler Cemiyeti'ne göre İngiltere'de en yaygın sekiz fobi (en çoktan en aza doğru) şunlardır:

Araknafobi (örümcek korkusu),
Sosyal fobi (insanlarla tanışma ya da sosyal ortamlarda bulunma korkusu),
Aeronozifobi (uçak tutması korkusu),
Agorafobi (kalabalık,açık alan ve güvenli yerden uzakta olma korkusu),
Karsinofobi (kanser korkusu),
Brontofobi (gök gürlemesi korkusu),
Tanatofobi (ölüm korkusu),
Kardiyofobi (kalp ve kalp rahatsızlıkları korkusu).

İlginç olansa kapalı yerlere ilişkin akıl dışı korkunun, yani klostrofobinin, hayatın bir döneminde 10 kişiden 1'i tarafından deneyimlendiği halde listeye bile girememiş olması. Bu da söz konusu diğer fobilerin ne kadar yaygın olduğunun bir göstergesi sayılır. Örneğin, her 100 kişiden birinde ciddi agorafobi, sekiz kişiden birinde ise hafif agorafobi vardır.







NTV YAYINLARI

Çeviren:  Duygu Akın
2. Baskı
Şubat 2015
168 Sayfa




1 yorum: