#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti-63 : Çocukluğun Soğuk Geceleri || Tezer Özlü

6 Ağustos 2015 Perşembe

Okudum Bitti-63 : Çocukluğun Soğuk Geceleri || Tezer Özlü



 


Tezer Özlü de uzun süredir okumak isteyip , bir türlü fırsat bulamadığım yazarlardandı. Beklentim oldukça yüksekti. 

Çocukluğun Soğuk Geceleri , Tezer Özlü 'nün ilk romanı. Çocukluğa hem çocukların hem yetişkinlerin gözünden  bakış atıyor. Başlarda biraz kendi çocukluğumdan hatırladığım kısımlar olduğu için sevdim. İlerledikçe tasvirlerin güzelliğine ve kısacık bir kitap olmasına rağmen biraz zorlandım. Belki beklentimin yüksekliğinden, belki tanışma için doğru kitabı seçmediğimden belki de doğru zaman olmadığı için çok, çok sevemedim. Yazarın başka kitaplarını da mutlaka okumam lazım.





... Babam, ara sıra, özellikle ulusal bayram günlerinde hep birlikte İstiklal Marşı'nı söylememizi istiyor. Kimse katılmayınca da, borazan sesiyle marşı sonuna dek söylüyor.Radyoda da İstiklal Marşı çaldığında, hazırol duruyor. Bizim de durmamızı istiyor.




... Yaşam, şimdi ancak kavranılması ve anlaşılması gereken; oysa yaşanması, gerçeğine inilmesi ilerideki yıllara atılan bir yabancı öğe gibi önümüze getirilmiş. Coğrafya derslerine getirilen yerküre gibi. Kimse yaşadığımız mevsimin, günlerin ve gecelerin yaşamın kendisi olduğundan söz etmiyor.




... Karanlık, uzun geceler vardır. Kapalı gözlerle uzandığım. Birkaç saatin bana ait olduğu karanlıklar. Bazen fırtına sesi işitilir. Bazen pancurların çinkolarına gür yağmur damlaları çarpar. İçime dek gelir yağmurun coşkusu, ıslaklığı. Çoğu kez sokak köpekleri havlar. Köpek havlamaları, bir köyde, ya da orman kıyısında bir evde yattığım duygusunu uyandırır bende. Hiç bitmesin isterim havlamaları.





... Çoğu kez  insan yaşamı, yaşanmış coşkuların anısı ile de geçer. Ama yaşamın bazı kesitlerinde bu coşku gece ve gündüz somut olarak kavrar benliğimizi. Bir şarkıyla. Bir resimle. Uzayan bir bulvarla. Sevilen, teni okşanan bir insanla. Yaprakları hışırdayan bir ağaçla.






YAPI KREDİ YAYINLARI

25. Baskı
Mart 2015
72 Sayfa

10 yorum:

  1. Benim en sevdiğim Özlü kitabı "Yaşamın Ucuna Yolculuk"tur, belki sende seversin :)

    YanıtlaSil
  2. Senin de söylediğin gibi doğru zaman değil belki de. Başka bir zaman başka bir kitabıyla çok iyi anlaşacağından eminim :)

    YanıtlaSil
  3. Tezer Ozlu ye karsi on yargiliydm aslinda, okudugumda icimi karartacak hayatin farkli acilarini sorgulatacak ve icimde bir burukluk birakacak gibi gelir. O yuzden henuz ruh halim elvermedi hala kitapligimda duruyor. Sanirim biraz yanlis bir on yargiymis :) ellerinize saglik :) Iyi okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insanların kafa yapıları bir birine benzer eğer senin kafa yapın yani hayata bakış açın Tezer Özlü ile benzerse emin ol sana hayatı sorgulatacak çünkü kendisi yaşamı ve ölümü sorguluyor ama oku bir okurun okuması gereken bir kitap yani bu tarzda kitap okurlarının iyi okumalar :)

      Sil
  4. http://birnebzeedebiyat.blogspot.com.tr/2015/07/tezer-ozlu-10-eylul-1943-de-simavda.html

    Gerçekten bence de doğru zamanda okumamışsındır o yüzden Tezer Özlünün kitapları duygusal olarak ağır ve dramatiktir , birde Yaşamın Ucuna Yolculuğu okumanı isterim

    YanıtlaSil
  5. ben de okudum sonunda , az çok aynı hislerle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biri bana bu yorumumdan sonra sen ne anlarsın Tezer Özlü'den diye mail atmıştı, yeterlilik istermiş anlamak, sevmediysen anlamamışsındır diye... Kibarca yazan da oldu Facebook'a aynı şeyi. Hıh.

      Sil