#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti -143 : Sirk Bölgesi || Jachym Topol

29 Kasım 2014 Cumartesi

Okudum Bitti -143 : Sirk Bölgesi || Jachym Topol





                                           Okuma şenliği kitaplarımı yavaş yavaş okumaya devam ediyorum. İçinde bir ülke/ şehir adı geçen kitap kategorisi için Prag Mezarlığı 'nı seçmiştim , Çek bir yazar olarak da kitaplığımda bekleyen Jachym Topol 'un bu kitabını seçmiş oldum. Prag Mezarlığı epey zorlayarak ilerliyor , yakında yorumum burada olur.


                                             Sirk Bölgesi  ise oldukça hüzünlü başladı , çok yoğun devam etti. Prag 'ın bir köyünde terk edilmiş bir malikane yetimhaneye dönüştürülmüştür , rahibelerin kontrolünde olan yetimhanede çeşitli ülkelerden gelmiş, kiminin annesi , babası ölmüş , kimi terkedilmiş , çeşitli yaşlarda çocuklar vardır. Ilja da terkedilmiş çocuklardan biridir , on iki yaşında , özürlü kardeşiyle yetimhanede yaşamaya çalışmaktadır. Kardeşinin bakımıyla , altının temizlenmesiyle bile o ilgilendiği için eğitimden uzak kalmıştır.  Özellikle bu yetimhane kısımları çok üzücüydü ....



                                            Daha sonra , çete gibi hareket eden milisler yurdu basıp , rahibi öldürüp , rahibeleri sürgüne gönderirler ve bundan sonra çocuklar askeri eğitim almaya başlayıp , ağır işlerde çalıştırırlar. Bazı çocuklar kaçmak , bazıları kahraman olmak , bazıları da isyancı olmak isterler. Devamı bolca tarihler bilgi ve bolca kurgu ile devam ediyor , dediğim gibi ilk kısımları daha güzeldi.
                                   





... Bol miktarda bitimiz vardı. Isırılmış derilerimizden çıkartılmış ya da öldürülmüş bir avuç bit için bir karamel alıyorduk. 




... İhmal edilmiş, kötü bakılmış, sokağa atılmış erkek çocuklarının bulunduğu bir Çek yurduyduk, kimi aile oğlundan vazgeçmişti, kimi çocuk ise ailesini ölmüş sayıyordu. Ailelerinin hapisanelerde çürüdüğü ya da sırra kadem bastığı yabancı uyruklu vatandaşlarının çocuklarıydık !




... '' Çocuklar saat geç oldu ve zor bir gün geçirdiğinizi biliyorum , '' dedi kumandan, '' Ama inanın bana, buraya, serserilerle dolu yozlaşmış bu kuruma, mükemmeli oluşturma inancıyla geldim. Peçeli baykuşlar kafalarınızı saçmalıklarla doldurdular...''







                                  
                                                                                ÖNCE KİTAP
                                                                        Çeviren: Münire Turan
                                                                                         2011
                                                                                      293 Sayfa

2 yorum:

  1. Merhaba blogunuzu süslü şirine blog keşifi etkinliğinden keşfettim ve takibe aldım ben de bloguma beklerim sevgiler :)
    http://makyajtavsiyem.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil