#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 128 : Hayvan Çiftliği || George Orwell

13 Ekim 2014 Pazartesi

Okudum Bitti - 128 : Hayvan Çiftliği || George Orwell


can yayınları




                                              Yine okumaya çok geç kaldığım bir kitapla daha sizlerleyim. George Orwell çok sevdiğim yazarlardan . 1984 hakkındaki yazım burada , Paris ve Londra 'da Beş Parasız hakkındaki yazım ise şurada.  Hepsi birbirinden güzeldi , diğer kitaplarını da zamanla alıp okuyacağım.



                                               Hayvanlar Çiftliği 'ne dönecek olursam ;  Bir Peri Masalı yazıyor kapakta , evet bir masal. Küçükken okumuş olsaydım , ilginç bir fabl gibi gelirdi. Büyüklere özel masal olunca , devrimin dramı oluyor daha çok. Bay Jones 'un Beylik Çiftliği 'nde yaşayan hayvanlar Koca Reis isimli domuzun gördüğü rüyanın etkisiyle yaptığı konuşmadan sonra özgürlüğe doğru adım atma kararı alırlar.  Koca Reis ölür ama çaktığı kıvılcım sönmez. Koca Reis 'ten sonra liderlik Napoleon ve Snowball 'a kalır. Bundan sonra işler , 7 emirde belirtilen bütün hayvanlar eşittir  ilkesinden bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar öbürlerinden  daha eşittire dönüşür. Özgürlüğün değerli olması için aklı kullanmakta şarttır , aklımızda bulunsun. 


                                              Koca Reis 'ten başlayarak tüm karakterlerin aslında temsil ettiği birileri var. Yazıldığı döneme bakınca tahmin edilebilir ama Celal Üster 'in yazdığı açıklamalar da çok faydalı.  Kitabı tabir-i caizse klasik yapan etkisinin hiç geçmemesi bence. Dünyanın düzeni değişmedikçe Stalin gider , Hitler gider yenileri gelir. Hep birileri daha eşit olur. Yani bu kitap dünya durdukça her kuşakta aynı etkiyi yapacak ne yazık ki. Benim gibi geç kalmayın , okumadıysanız hemen okuyun. 




... '' İnsan , üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir. ''



... Uzun hayatının tüm ayrıntılarını anımsadığını ileri süren tek hayvan, yaşlı Benjamin 'di ; o da, durumun hiçbir zaman daha iyi ya da daha kötü olmadığını ve böyle sürüp gideceğini söylüyordu. Benjamin 'e göre , açlık,zorluk ve hayal kırıklığı hayatın değişmez yasalarıydı. 









                                                                                                 ♥ CAN YAYINLARI

                                                                                                 Çeviren :  Celâl Üster
                                                                                                       30 . Baskı
                                                                                                      Ocak 2013
                                                                                                      152 Sayfa
                                                                                                        

11 yorum:

  1. Hayvan Çiftliği George Orwell ın okuduğum tek kitabı ve tam anlamıyla bayılmıştım kitaba.inşallah yakında 1984 ü de okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de birbirinden harika , keyifli okumalar şimdiden.

      Sil
  2. 1984' ü okuyup en sevdiğim kitap ilan etmiştim. Hayvan Çiftliği de okuma listelerimde -aylardır-, umarım en kısa zamanda okuyabilirim. Yorumun için ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de en sevdiğim kitap 1984 sanırım. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. 1984 okuduğum da nasıl böyle bir kitap yazılabilir diye düşünmüştüm, tandığım herkese tavsiye ediyorum, ama elim bir türlü başka george orwell kitapları okumaya gitmiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de tavsiye ediyorum , bazen tek kitabıyla hayran kaldığım yazarları okumaya ben de çekiniyorum , büyüsü bozulur mu acaba diye ama Orwell bambaşka :)

      Sil
  4. Canım, izlemeyi durdurdum ve tekrardan takibe aldım. Umarım sorun çözülür ya. Çok sevdiğim blogumu izleyememek:((((((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaaaaaaa artık kontrol panelime düşüyorsun:)

      Sil
    2. Ben de çok sevindim , aynı yöntemi deneyeceğim :)

      Sil
  5. Benimde geç kaldığım ve okunacaklar listesine eklediğim kitaplardan biri. Okunmayı bekliyor. :)

    YanıtlaSil