#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 83: Biz || Yevgeni Zamyatin

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Okudum Bitti - 83: Biz || Yevgeni Zamyatin


versus kitap




                                                   Orwell , Huxley , Le Guin ' e ışık tutmuş , distopyanın babası Zamyatin 'i okumayı ertelememin iki sebebi vardı. Birincisi ardıllarını okuduktan sonra Biz 'i okumayı düşünmem  , ikincisi de Ayrıntı Yayınları 'ndan aldığım kitabın kaybolması. Ben de geçen sene İdefix ' den bir setin içinde aldım ve hazır Okuma Şenliği 'nde Ölmeden Önce Okunacak 1000 kitaptan 3 tanesini okuma kategorisi olunca , okumaya başladım. 



                                                 Biraz ağır ilerleyen , tutuk  bir yapısı var. Çeviriden mi bilemedim. Ama yine de çok güzeldi. Yani ağır ağır okunacak , karmaşık bir kitap. Çok  'baba' tasvirler var.


                                                Totaliter bir rejimin altındaki insanlar sıkı kurallarla yaşıyorlar , öyle ki birey olarak görülmüyorlar. İsimleri bile yok. Herkes numaralarla anılıyor. Şeffaf bir yaşam sürüyorlar , mahremiyet sıfır. Sadece sex için bir araya geldiklerinde perdeleri indirebiliyorlar , o iş için de önceden bilet almak gerekiyor :) Böyle bir dünyada olanları D- 503 'ün günlük benzeri kayıtlarından okuyoruz. D-503 , Tek Devlet ' için İntegral adı verilen bir uzay gemisi yapan bir mühendislerden ve tek devletin ideolojisine körü körüne bağlıdır. Ta ki I-330 ile tanışana kadar. I-330 İntegral 'i  kaçırmayı planlayan bir örgütün üyesi , göz alıcı bir kadın. Yakınlaşmaları D- 503 'ün Tek Devlete olan güvenini sarsar. Günlüklerinde 'Biz' yerine 'Ben' i kullanmaya başlar. Biz de bu kitabı okurken , özgürlük,mutluluk kavramlarını sorgularız , birey ve devlet üzerine faydasız kafa patlatırız. 




... Dilin sbd 'si (saniye başına devinim) daima düşüncenin sbd 'sinden azıcık yavaş kalmalı ve aksi durum asla olmamalıdır.



... Gözümde denkleme kazara süzülüvermiş ve çarpanlarına ayrılamayan irrasyonel bir terim kadar huzur bozucuydu bu kadın.



... Ne vahşi , ne yabani bir söylem : '' Benim.''



... O ve ben , ben ve o, bire varan iki ...



... Bir terazi alın ve bir tarafına bir gram, diğerine bir ton koyun. Bir yanda '' Ben'' , diğer yanda '' Biz,'' yani TekDevlet. Apaçık , değil mi? ''Ben''in devlet karşısında hakka sahipliğini öne sürmek, bir gram, bir tona eşittir demekle tamamen aynıdır.




...Bilinmeyen , insanın genel düşmanıdır ve Homo Sapiens , dilbigisinden bütün soru işaretleri silinip geriye sadece ünlemler, virgüller ve noktalar kalmadan insan sayılamaz.




... Kendimi duyumsuyorum. Ama sadece içine kirpik kaçan göz, şişmiş parmak veya çürük diş kendini duyumsar, bireysel varlığının bilincine varır. Sağlıklı göz veya parmak ya da diş varlarmış gibi görünmezler. Yani gayet açık, değil mi? Kendi kendinin bilincine varmak , hastalıktır.



... Yüce Velinimet! Acıyı arzulamak! Ne saçmalık! Acının negatif bir nicelik olduğunu ve toplandığında mutluluk dediğimiz toplamın değerini azalttığını bilmeyen var mıdır ? Yani , buna göre...
  Ama... '' Buna göre '' den sonrası gelmiyor. Bomboş. Çırılçıplak.



... '' Gerçekte kim olduğunu kim bilebilir? İnsan dediğin roman gibidir: Son sayfasına kadar nasıl biteceğini bilemezsin. Yoksa okumanın ne anlamı... ''








                                                                               

                                                                               VERSUS KİTAP

                                                                     Çeviren : Algan Sezgintüredi
                                                                             3. Baskı Mart 2011
                                                                                      246 Sayfa
                     


 

2 yorum:

  1. Maşallah hızınızdan hiçbir şey kaybetmemişsiniz:)Bu arada gördüm mesajınızı çok teşekkürler,sağolun..

    YanıtlaSil