#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti -6 : İyiliğin ve Kötülüğün Bahçesinde Geceyarısı || John Berendt

14 Ocak 2014 Salı

Okudum Bitti -6 : İyiliğin ve Kötülüğün Bahçesinde Geceyarısı || John Berendt



                                             İyiliğin ve Kötülüğün Bahçesinde Geceyarısı , Kış Okuma Şenliği için seçtiğim , filmi de olan bir kitap. ( Clint Eastwood 'un yönettiği filmde baş rolde  Kevin Spacey oynamış. )Başlarda epeyce sıkılsam da okudukça durağan temposuna alıştım ve ikinci bölüm daha hızlı okundu. 

                                         1981 yılınında , Georgia eyalatinin Savannah kentinde işlenen bir cinayet , öncesi ve sonrası. Ölen 21 yaşında baş belası bir genç Danny Hansford , öldüren ise 50 'li yaşlardaki , zengin Jim Williams. Yargılanma süreci epey uzun ve problemli geçiyor ve işin aslını epey geç öğreniyoruz. Yüzde yüz gerçek bir öykü diyor kitabın arka kapağında. Yazar bazı isimleri değiştirerek kullanmış. Epey argo içerse de ben en çok Chablis 'in olduğu bölümleri severek okudum. O zamanın Savannah yaşantısına , geleneklerine ,tarihine epey detaylı bir bakış atmış olacaksınız. Belki benim yavaş okumama mini puntolar sebep olmuştur.



...  Savannah, birbirlerine yürüme mesafesinde güzel evlerde oturan zengin pamuk tüccarlarının kentiydi. Partiler bir yaşam biçimi haline geldi ve bir farklılık yarattı. Georgia 'nın geri kalan kısmına hiç benzemeyiz. Bir deyiş vardır:  Atlanta' ya giderseniz insanların size sorduğu ilk soru 'İşiniz nedir ?' olur. Macon 'da ' Nerede kiliseye gidiyorsunuz?' diye sorarlar. Augusta' da büyükannenizin genç kızlık adı sorulur.  Ama Savannah ' da insanların ilk sorduğu soru, ' Ne içersiniz? ' dir.


... Kütüphaneci  Savannah ' ın tarihsel başarılarının  bir listesini sıraladı: Amerika 'nın ilk Pazar Okulu 1736 'da Savannah ' da kurulmuştu , Amerika 'nın ilk yetim yurdu 1740 'da, Amerika 'nın ilk siyahi Baptist cemaati 1788 'de , Amerika 'nın ilk golf sahası 1796 ' da gene burada kurulmuştu. Methodizm 'in kurucusu John Wesley , 1736 'da Savannah ' daki kilisede papazdı ve orada olduğu süre içinde İngiltere Kilisesi 'nin kullandığı ilk ilahi kitabı olan bir ilahiler kitabı yazmıştı. Savannahlı bir tüccar Atlas Okyanusu 'nu aşan ilk buharlı gemiyi finanse etmişti Savannah isimi gemi 1819 'da okyanusu geçerek <savannah 'dan Liverpool 'e gitmişti.


... Adamın çıkmasının ardından adının Luther Driggers olduğunu ve yıllar önce Savannah ' da ün kazanmış olduğunu öğrendim. Plastikten etki edebilen bir tür böcek zehri keşfetmiş bu da pire tasması ve böcekleri uzak tutan bantların keşfiyle sonuçlanmıştı.





                                                  OĞLAK YAYINCILIK
                                                ÇEVİREN: ŞEN SÜER KAYA
                                                          MAYIS 2000
                                                           413 SAYFA


6 yorum:

  1. Tebrikler ben bu sene daha 1 kitap bitirdim :(
    Çok utanıyorum çok :)

    YanıtlaSil
  2. gerçek olaylar üzerine olan kitaplar daha bir sarıyor sanki insanı, ben de Truman Capote'nin soğukkanlılıkla kitabından çok etkilenmiştim, bu da ilginç bir ktaba benziyor, keyifli okumalar:),

    YanıtlaSil
  3. İlgimi çekti tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil