#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 85 : Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali

10 Eylül 2013 Salı

Okudum Bitti - 85 : Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali





Sabahattin Ali ' nin öykülerini severek okudum , ara ara okuyorum. Kürk Mantolu Madonna 'yı uzun zamandır okumak istiyordum. Kısmet olmamıştı. kitapokumakistermisin.com 'a katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.


          Bir aşk romanından ziyade bir adanmışlık romanı okudum. Her sayfasında , her cümlesinde derinlere daldığım , çok keskin, çok etkili bir kitaptı. Raif Efendi ; hem sessizce kabullenişin hem de derin bir isyanın aynı bünyede buluşmuş hali. İlk başlarda onu bu kadar seveceğimi ummazdım. İç dünyası o kadar güzel anlatılmış ki bir türlü gözümde bir Raif Efendi tipi canlandıramadım , gerek de kalmadı.


Bu kitabı okurken ve bitirince Dostoyevski 'nin Beyaz Geceleri 'ni okuduktan sonra hissettiklerime benzer şeyler hissettim. Çok benzer değiller ama umuttan sonra kaybediş , daha derin bir keder verir ya , işte aynı kederi hissettim. Tabi  Maria Puder ve Raif Efendi 'nin hikayesi daha dokunaklı ,acıklı. Benim gibi okumayan kaldıysa şiddetle tavsiye ederim.





..."Şimdi aramızda noksan olan şeyin ne olduğunu biliyorum." dedi. "Bu eksiklik sana değil, bana ait...Bende inanmak noksanmış... Beni bu kadar çok sevdiğine bir türlü inanmadığım için sana aşık olmadığı zannediyormuşum... Bunu şimdi anlıyorum. Demek ki, insanlar benden inanmak kabiliyetini almışlar.... Ama şimdi inanıyorum... Sen beni inandırdın. Seni seviyorum. Deli gibi değil, gayet aklı başında olarak seviyorum... Seni istiyorum...İçimde müthiş bir arzu var... Bir iyi olsam!"


...'' Bir insanın diğer bir insanı , hemen hemen hiçbir şey  yapmadan , bu kadar mesut etmesi nasıl mümkün oluyordu? '' 

... '' Bu halimizle hepimiz acınmaya layıkız ; ama kendi kendimize acımalıyız. Başkasına merhamet etmek , ondan daha kuvvetli olduğunu zannetmektir ki, ne kendimizi bu kadar büyük, ne de başkalarını bizden daha zavallı görmeye hakkımız yoktur... '


...' Dünyada bir tek insana inanmıştım. O kadar çok inanmıştım ki, bunda aldanmış olmak, bende artık inanmak kudreti bırakmamıştı. ''





YAPI KREDİ YAYINLARI
160 SAYFA
54. BASKI



Herkese keyifli okumalar.

16 yorum:

  1. Çok severek okumuştum ben de. Tadı damağımda kalanlardan...

    YanıtlaSil
  2. HArika bi eser :)
    çekilişime beklerim
    http://ilknur--akpinar.blogspot.com/2013/09/2-cekilisime-5-kitap-ile-davetlisiniz.html

    YanıtlaSil
  3. Çok oldu okuyalı baştan hatırlattın iyi oldu. "Deli gibi değil, gayet aklı başında olarak seviyorum" Ne kadar yalın ama ne kadar anlam yüklü. Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben okumak için hem doğru zamanı bekliyordum hem de çok beğenildiği için ya sevmezsem diye korktuğum için erteliyordum , iyi oldu okumam , hatırlatmam. Benden de teşekkürler.

      Sil
  4. Çok severek okumuştum ve çok etkilenmiştim. Bence başucu kitabı olacak kalitede.
    www.keyifolsun.com

    YanıtlaSil
  5. Blog aleminde popüler diye hemen okumak istememiştim. Okuyuncada etkisinden kurtulamamıştım. Hep aklımdam Maria puder'in ölmediğini söyledim durdum. İncecik ama etkileyici bir kitap. Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı düşünce bende de vardı, Beğenememekten korkup erteledim ama çok beğendim. Teşekkürler sana da.

      Sil
  6. Bir başyapıt tekrar tekrar okunası...

    YanıtlaSil
  7. bu kitabı okumayan bi ben kaldım sanıyorum. bakalım bana ne zaman kısmet olacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi kitabın arka kapağında olduğunu unuttum ama aşağı yukarı şöyle bir şey diyordu: ' Hani bazı kitaplar vardır ya okumayan arkadaşlarınızı kıskanırsınız , çünkü onların alacağı tadı bilirsiniz'. O anı henüz yaşamadıkları için şanslıdırlar gibi bişeyler. Anlatamadım ama seni bekleyen çok güzel bir kitap var :)

      Sil
    2. çok güzel anlatmışsın. şu an daha da çok okumak istiyorum..

      Sil
  8. muhteşem bir baş yapıt.. okumaya doyamadıklarımdan, keşke bitmesin dediklerimden..

    YanıtlaSil