#subscribebox{background:#576269;padding:20px;font-family:'PT Sans',sans-serif;} .widget_follow_subscribe .widget-detail{padding:36px 30px 40px} #subscribebox p{color:#fff;font-size:15px;text-align:center;font-weight:700} .follow-subscribe-social{margin:0 0 15px;padding:0 0 14px;border-bottom:#858585 solid 1px} .follow-subscribe-social ul{list-style:none;margin:0;padding:0;text-align:center} .follow-subscribe-social ul li{display:inline;margin:0 15px 0 0;border-bottom:none} .follow-subscribe-social ul li:last-child{margin:0} .follow-subscribe-social ul li a{font-size:17px;color:#cacaca;-webkit-transition:color .2s ease-in-out;-moz-transition:color .2s ease-in-out;-ms-transition:color .2s ease-in-out;-o-transition:color .2s ease-in-out;transition:color .2s ease-in-out} .follow-subscribe-social ul li a:hover{color:#fff} form.subscribe{margin-top:-7px} form.subscribe input{display:block;width:100%} .subscribe-email{height:45px;border:none;margin:0 0 10px;font-size:.928571em;background-color:rgba(255,255,255,0.2);text-align:center;color:#fff} .subscribe-email:focus{outline:0} form.subscribe .placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-ms-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input::-webkit-input-placeholder{color:#cacaca} form.subscribe input:-moz-placeholder{color:#fafafa} form.subscribe input::-moz-placeholder{color:#fafafa} .subscribe-button{height:45px;font-weight:700;font-size:16px;color:#fff;text-transform:uppercase;border:none;background-color:#e06666;-webkit-transition:background-color .2s ease-in-out;-moz-transition:background-color .2s ease-in-out;-ms-transition:background-color .2s ease-in-out;-o-transition:background-color .2s ease-in-out;transition:background-color .2s ease-in-out} .subscribe-button:hover{background-color:#29aae1} .subscribe-button:focus{outline:0} .creadit a{color: #A7A6A6; float: right; font-size: 8px;} Kitaplarım ve Ben : Kitap Blogu : Okudum Bitti - 24 : Paris ve Londra ' da Beş Parasız - George Orwell

5 Mart 2013 Salı

Okudum Bitti - 24 : Paris ve Londra ' da Beş Parasız - George Orwell




              Çok beğenerek , merakla okuduğum bir kitapla karşınızdayım. Orwell 'i zaten çok seviyorum. Bu kitabı okumak nasip olmamıştı. Sonunda okuyabildim ,mutluyum.


Kitabı elime alınca ; ' acaba tamamen gerçek mi , yoksa gerçeğin kurgulaştırılmış versiyonu mudur ? ' dedim kendi kendime. Gerçi hangisi olursa olsun okuduktan sonra fikrim değişmeyecekti , yine beğenecektim. Giriş kısmında  Orwell hakkında ve kitap hakkında  verilen bilgileri okuduktan sonra gerçekmiş dedim .


Parasızlığı , parasızlığın getirdiği zorlukları anlattığı otobiyografik roman  (tartışılsa da)diyebileceğim bu kitap sayesinde  bildiğimden farklı bir Orwell ile tanışmış oldum. Paris 'de beş parasız kaldığı günleri anlatığı başlangıç kısımları daha hareketli ,  Londra'da beş parasız kaldığı günleri anlattığı kısımlar ise  daha durgun geldi. Ama yoksulluğu ,sefaleti öyle güzel gözler önüne sermişti , özellikle pisliği ve kokuyu anlattığı yerlerde adeta hissettim. İnsanlaırn kendilerini birilerinden üstün görme , karşısındakini aşağılama sevdasının toplumun her kesiminde olduğunu görüyoruz. Orwell kendiside onlardan biri olarak yaşadığı halde sanki aralarına karışmış gizli bir gözlemci gibi yazmış.

En son kısımlarda ise açıklayıcı, tanılayıcı detaylar vermiş. Toplumsal mesajlarını bildirmiş.Gerek Londra' da gerekse Paris ' de evsizlerin , yoksulların yaşadıı şartları gözleri önüne sermekle kalmamış  yer yer kendince çok güzel iyileştirme fikirleri sunmuş.

Yani kısaca tavsiye edebileceğim , çok beğendiğim bir kitaptı. Zaman zaman oldukça ağırlaşan temposuna rağmen beni sıkmadı. İki ayrı ülke bahsi geçtiği için bazen tekrarmış gibi gelebilir ama okumadım , hissettim .

İTHAKİ YAYINLARI
2004
ÇEVİREN : Z. ZÜHRE İLKGELEN
255 SAYFA






                        Son kitabım kaldığı için hemen koşup yeni kitap kulemi ve listemi hazırlayacağım :)

                        Herkese keyifli okumalar.

12 yorum:

  1. TANITIM İÇİN TEŞEKÜRLER ENTRESAN BİRR KİTAP ANLATTIĞINIZA GÖRE
    TAAM KARAR VEREMEDİM SIKILIRMIYIM DİYE AMA YİNEDE YEDEK LİSTESİNE KOYUYORUM
    HAYIRLII AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğlencelik bir kitap değil , evet biraz kasvetli ama güzeldi. Teşekkür ederim, hayırlı geceler.

      Sil
  2. harikasın , Patasana'yı da seveceksin eminim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) İki güvenilir kaynak öyle dediyse kesin seveceğim:) Hatta sevdim bile:)

      Sil
  3. Çok seviyorum bu yazarın anlatımını

    YanıtlaSil
  4. Hiç Orwell okumadım Hayvan Çiftliği ile başlamayı düşünüyordum, bu kitap hakkında da bilgim oldu, çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayvan Çiftliği'ni ben de çok önceden , çocukken okumuştum ,yeniden okuyacağım.1984 çok güzeldi. Bu da üçüncü kitabım. Devamı gelir inş.:) Rica ederim ,sevgiler.

      Sil
  5. ah ah bu kitap da çok merak ettiklerimden ve benim de listemde. vay beeee iyi bi kitap okumuşsun.

    listende,
    ikala erikli
    mahfuz
    mauppasanat (bayılırım)
    ve kumarbaz.

    bu dosto amca, sürekli kumar borcuna girip mecburen kitap yazıyormuş deli adam.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda okursun umarım , sık sık iyi kitaplar okuyorum:) Mahfuz ve Dostoyevski ' ye hayranım ben de. İkala Erikli ' yi okuduğuma pişman oldum :) Evet , kumarım bize faydası olmuş :)

      Sil
  6. Daha önce Orwell okumadım desem çok ayıp etmiş olur muyum. Kitap kasvetli gibi gözüksede okumak isterim not aldım bulurum inşallah. Bu arada göersellerdeki paralarda gözüm kaldı söylemeden edemeyeceğim :) Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni okuyabildim :) Bu arada koleksiyon yapıyorsan çift olanları gönderebilirim bir ara.

      Sil